Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína slíbila Africe úvěry za 20 mld. USD. Kontinent se nechce stát surovinovým přívěškem nastupující velmoci

Čína slíbila Africe úvěry za 20 mld. USD. Kontinent se nechce stát surovinovým přívěškem nastupující velmoci

20.07.2012 13:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínský prezident Chu Ťin-tchao přislíbil poskytnout Africe úvěry na infrastrukturní, zemědělské a průmyslově projekty v hodnotě 20 mld. USD a posílit bilaterální vztahy se státy kontinentu, pro nějž je Peking již teď souhrnně největším obchodním partnerem. Úvěry by měly být rozděleny během tří let.

Štědré půjčky byly oznámeny na velkém čínsko-africkém fóru, které včera začalo v Pekingu za přítomnosti několika desítek hlav států a premiérů, generálního tajemníka OSN a zhruba tisícovky podnikatelů. Čína vyjádřila spokojenost s tempem rozvoje obchodní výměny s Afrikou. Ta v minulém roce dosáhla 166 mld. USD, což je v porovnání s rokem 2006 trojnásobek. Celkový objem čínských přímých investic do ekonomik afrických zemí přesáhl 15 mld. USD a počet čínských společností působících na kontinentě se vyhoupl na 2 tisíce.

Projev čínského prezidenta podtrhl snahu druhé největší ekonomiky světa zajistit si přístup k africkým nerostným surovinám a také zájem o odbytiště pro čínské výrobky na druhém nejlidnatějším kontinentě světa (počet obyvatel loni přesáhl 1 miliardu a do 40 let se má zdvojnásobit). Peking se v Africe dostal do pozice alternativního investora, který staví silnice, školy a továrny a půjčuje všem vládám bez ohledu na vnitropolitické poměry nebo míru korupce.

„I nadále budeme stát pevně při africkém lidu, navždy jeho dobrý přítel, dobrý partner a dobrý bratr. Měli bychom se stavět proti praxi, kdy velcí šikanují malé, silní ovládají slabé a bohatí utlačují chudé,“ uvedl Chu v hlavním projevu fóra. Čína také africkým studentům nabídne 18 000 vládních stipendií na svých univerzitách a pošle na kontinent 1500 zdravotníků. Nedávno Peking zafinancoval a postavil nové sídlo Africké unie v etiopské Addis Abebě v hodnotě 200 mil. USD.

V konžské Kinshase postavila čínská státní firma Sinohydro nemocnici o kapacitě 450 lůžek za 100 mil. USD, což je relativně malá částka z celkových 6 mld. USD, které se Peking zavázal investovat do infrastruktury země výměnou za práva těžit zde nerostné suroviny.

Někteří afričtí lídři byli v hodnocení bilaterálních vztahů s Čínou zdrženlivější. Podle jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy je současný ekonomický a politický model, kdy Čína odpouští dluhy, dodává lidské zdroje, investice a finance výměnou za nerostné suroviny a transfer technologií, dlouhodobě neudržitelný. „Zkušenost vývoje hospodářských vztahů s Evropou Africe přikazuje, aby byla při navazování partnerství s jinými ekonomikami opatrná,“ odkázal Zuma na standardní africký výklad dějin kolonialismu.

Na dalších akcích fóra byly mezi čínskými a africkými společnostmi podepsány smlouvy o spolupráci v hodnotě 341 mil. USD a očekává se podpis dalších v celkové hodnotě 2 mld. USD. Mezi největší projekty patří stavba cementárny v Etiopii nebo elektrárny v Ghaně.

Čína má také zájem na šíření svého jazyka a kulturního odkazu. Ve 22 afrických zemích otevřela Konfuciovy instituty, které mají podobné poslání jako pobočky British Council nebo Goethe instituty.

Podle profesora moskevské univerzity Dmitrije Mosjakova Číňané ví, že Afrika půjčené peníze nikdy nevrátí. Zato ale v zadlužených zemích získají mocné páky vlivu. Jako příklad uvádí čínské angažmá v nejchudším státě Asie – Východním Timoru. Peking zemi půjčil 3 mld. USD výměnou za přístup k ropným ložiskům a k podmořskému průlivu Vetar, kterým mohou ponorky výhodně proplouvat z Tichého do Indického oceánu. Hostitelská země přitom z investic příliš velký prospěch nemá. Čínští byznysmeni přistupují k projektům ve stylu „všechno z Číny“ – nikdy nepřizvou místní společnosti nebo obyvatele a na cizím území v podstatě zakládají čínské enklávy.

(Zdroj: CNBC, Kommersant, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    22.07.2012 18:55

    Pokud Afrika dokázala přežít v minulosti kolonizaci a "civilizační" úsilí Západu, přežije i dnešní snahy Číny. Západ tolik prostředků do Afriky neinvestoval, spíše drancoval a navíc, může Číně, v dobrém, pokud chce, konkurovat. To je spíše v současné době k smíchu.
    grey
  •  
    20.07.2012 14:42

    To je to nejhorsi co mohlo tenhle zaslibeny kontinent postihnout. Hladomor, sucho, nemoce, valky s tim vsim se Afrika dokaze vyrovnat, ale s cinskou kolonizaci to bude strasne.
    fluidum
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m