Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týdenní zpráva o koruně: Dobrý rozjezd zabrzdili centrální bankéři

Týdenní zpráva o koruně: Dobrý rozjezd zabrzdili centrální bankéři

19.10.2012 17:24
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Díky prvním dnům končí koruna tento týden mírně silnější. Riziková aktiva podpořily pozitivní očekávání trhu o Španělsku, dobré firemní výsledky a také nová makrodata. Koruna s forintem toho využily k posílení, zlotý nikoli a za regionem tak zaostává.

Česká data o PPI nebyla pro trh inspirací, stejně tak nepřišla reakce ani na výsledky voleb, výrazně úspěšných pro levici. Koncem týdne, když se kurz dostával pod 24,70, korunu ovlivnily informace z vystoupení Miroslava Singera ve Varšavě. Guvernér ČNB připomněl, že banka může dál změkčit měnovou politiku a to včetně použití alternativních nástrojů. Několikrát předtím už zaznělo, že jako první z těchto nestandardních nástrojů by byla na řadě intervence proti měně. Korunu zpráva odradila od dalšího postupu a ve zbytku týdne následovala korekce zisků. Podobnou reakci vyvolal i následný komentář Kamila Janáčka, který krom zmíněného postoje dodal, že by intervence podpořily exportéry, přičemž podnikatelům docela vyhovuje kurz kolem 25,00. Vystoupení centrálních bankéřů nemusí být přímou reakcí na aktuální pozici kurzu, dá se ale čekat, že budou využívat příležitosti různých proslovů a komentářů k opakování současného stanoviska banky - tento týden tak učinil ještě Lubomír Lízal. Při pohybu kurzu dál pod 25,0 může rétorika přiostřovat.

U zlotého i forintu nyní vidíme negativní lokální faktory. V polském případě je to dál rostoucí pravděpodobnost poklesu sazeb, kdy by nemuselo zůstat u jednoho snížení. Naznačují to další slabší čísla z ekonomiky a také nové holubičí komentáře z centrální banky. V případě Maďarska se opět hlásí problémy na fiskální straně. Vláda oznámila sérii daňových opatření, která budou vnímána protitržně a navíc jako možný bod dalších sporů s EU. Jde o hlavně zvýšení transakční daně a nesnížení bankovní daně, jak se dřív plánovalo.

V Evropě byl hlavní událostí summit EU ve čtvrtek a pátek. Očekávání trhu byla nejprve pozitivní - předpokládal se posun v otázce španělské žádosti o pomoc a poskytnutí více času Řecku na reformy. Nakonec se však tato témata na summitu neřešila. Řecká otázka byla odložena, neboť Trojka zatím nedodala finální zprávu. O Španělsku se také nejednalo, na trhu ale postupně převládlo přesvědčení, že země v příštím měsíci oficiálně požádá o pomoc, což by znamenalo, že by ECB mohla kdykoli zasáhnout na její podporu na dluhopisovém trhu. Pozitivním faktorem bylo i rozhodnutí agentury Moody´s nesnížit španělský rating. Nenaplnily se tak spekulace, že rating spadne do spekulativního pásma (zůstává těsně nad ním). Španělské výnosy v reakci dál klesly.

Jednání na evropském summitu se nakonec soustředila na bankovní unii, o které začaly vyplouvat spory mezi členskými zeměmi. Společný bankovní dozor chtěla unie spustit už začátkem příštího roku, aby tak mohl ESM přímo pomáhat problémovým bankám, proto zástupci EU museli rozpory začít rychle řešit. Ze summitu prozatím vzešlo, že by dohled měl začít fungovat v průběhu příštího roku a že do konce letoška by se unie měla shodnout na legislativním rámci. Další prvky, u kterých se dají čekat velké spory, tedy společná pomoc bankám a pojištění vkladů, pravděpodobně budou řešeny až později.

Eurodolar kopíroval vývoj nálady daný očekáváními o Evropě, firemními výsledky i makrodaty. V prvních dnech posílil až nad 1,3100, aby v druhé půlce týdne zisky korigoval.

V příštím týdnu nás hned zkraje čekají výsledky španělských regionálních voleb. V Galicii obhajuje většinu Lidová strana premiéra Rajoye a úspěch by vládu podpořil v dalších úsporných opatřeních, a naopak. Konec volební kampaně by pak každopádně měl uvolnit cestu k podání žádosti o finanční pomoc. Z nových dat se v Evropě budou sledovat měkké průmyslové indikátory ve středu.

Fed má ve stejný den měnové jednání, kde se sazby měnit opět nebudou. Nějaké změny u QE3 také těžko čekat. Slušná makrodata dávají důvod spíše k omezování než rozšiřování objemu. Upravovat nastavení programu krátce po jeho spuštění a na základě malého počtu údajů však Fed nebude chtít. Trh čeká, že dalším dobrým číslem bude HDP za třetí kvartál - předpokládá se jeho zrychlení na 1,8 procenta.

Český kalendář důležitá data nenabízí, druhé kolo senátních voleb bude bojem o ústavní většinu pro levici v horní komoře, ta ale může brzdit vládní návrhy už nyní. Velký dopad na trh tak nečekáme.
 
Kompletní zprávu doplněnou o aktuální prognózy si mohou klienti placených služeb stáhnout ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data