Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve 14:00 začne v ČR přímá volba prezidenta. Poslední debata neměla jasného vítěze, míní experti

Ve 14:00 začne v ČR přímá volba prezidenta. Poslední debata neměla jasného vítěze, míní experti

11.01.2013 8:50
Autor: Redakce, Patria.cz

V ČR začne přímá volba prezidenta. Poprvé v historii budou vybírat místo poslanců a senátorů hlavu státu sami voliči. První z nich budou mít tuto možnost dvě hodiny po poledni. Lidé budou o nové hlavě státu rozhodovat stejným způsobem, jakým volí svého senátora. Na rozdíl od senátních voleb se ale na celém území republiky budou rozhodovat mezi devíti kandidáty. Hlasovací lístky s jejich jmény už dostali.

Předvolební debata všech devíti prezidentských kandidátů v České televizi včera neměla podle politologů a mediálních expertů jednoznačného vítěze. Podle některých expertů se v ní do větší defenzivy než dosud dostal Miloš Zeman, naopak Karel Schwarzenberg či Vladimír Franz využili mediální prostor dobře.

"Ve finiši volby má velkou šanci Schwarzenberg, který jde do ofenzivy a působí živěji než kdy předtím," řekl ČTK politolog Michal Klíma. Nejvíce bránit se podle něj naopak musel Zeman, na jehož problémy s financováním kampaně či vládnutím v době opoziční smlouvy často upozorňovali ostatní kandidáti.

Také podle mediálního analytika Daniela Köppla se ukázalo, že Zeman má složitější pozici, pokud má "regulérní oponenty" a má jich více než v duelech, kde proti němu stál jen Jan Fischer. Schwarzenbergovi se podle něj poměrně dařilo působit dojmem "svižného staříka". "Snažil se mluvit stručně, což je pro něj lepší, a byl aktivní," řekl Köppl.

Politolog Tomáš Lebeda si netroufl určit, zda někdo v debatě vyhrál. "V debatě devíti kandidátů je velmi těžké určit vítěze," poznamenal. Všichni kandidáti si podle něj dávali pozor, aby nebyli "nachytáni", a připravili se. Na základě jejich vystoupení bylo ale podle něj možné identifikovat okruhy kandidátů s blízkými názory. "Budou oslovovat podobné voliče, a je tak dost možné, že ani jeden z nich do druhého kola nepostoupí," míní politolog.

Ve shodě s mediálním expertem Janem Jirákem upozornil, že každý z kandidátů dostal ve dvouhodinové televizní debatě jen necelých deset minut času a v nich navíc často odpovídal na relativně nedůležité otázky.

Také Jirák míní, že debata neměla jednoznačného vítěze. "Agenda, kterou probírali, nemohla vést k tomu, aby ten či onen mohl vyniknout. Výpovědní hodnota toho pořadu byla malá," myslí si. Podle něj nebyla příliš šťastná ani snaha debatu oživit vstupy zabývajícími se například tím, co je na Pražském hradě české a podobně. Moderátor diskuse měl podle něj těžkou úlohu. Použití časomíry pro kandidáty pak ukázalo, že moderátor na sebe strhával možná až příliš pozornosti, podotkl Jirák.

Köppl i Klíma naopak formát pořadu vyzdvihli. "Splnilo to úlohu v tom, že se koneckonců kandidáti prezentovali a nechali aspoň částečně nahlédnout do svého myšlení a charakteru," řekl Klíma.

Volit budou moci všichni čeští občané, jimž je alespoň 18 let. Hlasovat mohou i prvovoliči, kteří osmnácté narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností, které jsou většinou ve veřejných budovách, by si s sebou lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti, připomíná ministerstvo vnitra na svém webu.

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Hlasovat se dnes bude od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém z 14.904 okrsků sčítat. Hlavní výsledky by měly být známy do soboty 18:00. Pokud žádný kandidát v nadcházejícím prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university