Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Coal India se ohlíží po akvizicích v zahraničí. Chce zvýšit výstup a atraktivitu před privatizací

Coal India se ohlíží po akvizicích v zahraničí. Chce zvýšit výstup a atraktivitu před privatizací

19.02.2013 16:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší světový těžař uhlí Coal India nestíhá uspokojit poptávku po své produkci ze strany výrobců elektřiny a hodlá využít 12 mld. USD na svých účtech k zahraničním akvizicím. Indickým státem kontrolovaný uhelný gigant se o expanzi pokouší už několik let, avšak dosud narážel na byrokratické překážky. Nyní zvažuje sedm nákupních příležitostí v Austrálii a Indonésii a hodlá otevřít kancelář v Jižní Africe.

Společnost, která obstarává polovinu potřeb indické energetiky, čelí rostoucímu tlaku vlády na zajištění plynulých dodávek a zamezení blackoutům, které negativně doléhají na ekonomiku. Na domácí expanzi Coal India, sídlící v Kalkatě, spoléhat nemůže. Brání jí v tom průtahy s nákupy pozemků a získáváním nejrůznějších povolení a také časté stávky horníků.

Akcie uhelné společnosti loni na burze v Bombaji posílily o 4,7 %, čímž zaostaly za 6,6% růstem referenčního indexu Sensitive. V rámci nejaktuálnějších výsledků společnost ve 4Q12 vykázala růst kvartálního zisku o 9 % na 815 mil. USD (43,95 mld. rupií). Tržby vzrostly o 13 % na 173,25 mld. rupií.

Podle státní Plánovací komise by poptávka po uhlí v Indii měla do čtyř let vzrůst o solidních 41 % na 981 mil. tun ročně, přičemž místní doly by měly produkci zvýšit pouze o 28 % na 715 mil. tun ročně. V zemi, která z uhlí vyrábí 57 % své elektřiny, by do března 2017 měly být instalovány nové kapacity o výkonu 118 GW, což odpovídá zhruba 60 českým Temelínům. Za posledních pět let indické utility postavily nové energetické bloky o výkonu 55 GW, nejvíc v historii. Země nyní disponuje celkem 211 GW instalovaného výkonu.

Výpadky proudu jsou v Indii v posledních letech na denním pořádku, zejména kvůli nedostatečné výrobní kapacitě a katastrofickém stavu přenosové soustavy. Loni v létě se město Dillí a další oblasti na severu země se 370 miliony obyvatel ocitly na osm hodin bez elektřiny. Postižené oblasti zachvátil dopravní chaos. Tisíce pasažérů se nedostaly do zaměstnání. Den nato zemi postihl druhý mohutný výpadek elektřiny, který zanechal bez proudu na 600 milionů lidí.

V minulosti se Coal India pokusila získat podíl v americkém těžaři Peabody Energy a v indonéské PT Dian Swastatika Sentosa. Kvůli váhání indické vlády ale akvizice nevyšly. Třetinový balík v Golden Energy Mines, dceři PT Dian, nakonec získala jiná indická společnost, GMR Infrastructure.

Indický uhelný gigant se v posledních třech letech potýká se zpomalováním růstu produkce. Společnost hodlá investovat 75 mld. rupií (1,4 mld. USD) do třistakilometrové železniční sítě, která by podle výkonného ředitele Narsinga Raa měla během pěti let uvolnit téměř 300 mil. tun roční produkce. V následujících čtyřech letech by společnost měla navyšovat těžbu tempem 3,5 % ročně, avšak podle vlády je třeba dvojnásobné rychlosti.

Zatím jedinou zahraniční aktivitou Coal India je průzkum dvou potenciálních ložisek v provincii Tete v Mozambiku. Společnost jedná s jihoafrickou vládou o podobném projektu v provincii Limpopo.

Podle Devena Chokseye, jednatele bombajského brokera K.R. Choksey Shares & Securities, pomůže mezinárodní rozkročení se společnosti snížit geografickou závislost a přilákat nové investory, kterým se diverzifikace bude zamlouvat. Coal India si navíc pro nákupy vybrala dobrou dobu – ceny komodit se drží nízko.

Kabinet premiéra Manmohana Singha zápasí s rostoucími rozpočtovými schodky a letos hodlá díky privatizaci získat 350 mld. rupií. Mezi společnostmi, jejichž podíly bude stát nabízet k prodeji, je Coal India, Indian Oil Corp., Engineers India, Power Grid a Bharat Heavy Electricals. Podíl v Coal India bude největším soustem a měl by vynést 200 mld. rupií. Před třemi lety vláda zprivatizovala 10% podíl v Coal India v rámci IPO v hodnotě 152 mld. rupií.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data