Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Na výsledcích získala Erste i Telefónica, prohrou CETV. Trhy cloumá Itálie

Týden na pražské burze: Na výsledcích získala Erste i Telefónica, prohrou CETV. Trhy cloumá Itálie

01.03.2013 18:42
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vrchol tuzemské výsledkové sezóny má za sebou pražská burza v právě uplynulém týdnu. Ve středu předala Telefónica CR podstatně lepší vzkaz investorům než CETV, ve čtvrtek podobně připisovala zisky Erste oproti ČEZu. Právě Erste je výsledkových vítězem týdne s posílením o 7,26 % na 635 . Telefónica CR v bilanci týdne zpevnila o 3,3 % k 325 , naopak akcie CETV jsou propadlíkem týdne s odpisem 9,9 % na 102 a akcie ČEZ končí týden slabší o 1,4 % u 597 za akcii.

Telefónica CR splnila tržní očekávání na všech úrovních, a navíc ohlásila pokračování ve zpětném odkupu vlastních akcií. Negativní dopad mělo snížení plánované odměny akcionářům. Telefónica CR navrhla ze zisku roku 2012 výplatu 20 ve formě dividendy a 10 cestou snížení kapitálu, dohromady 30 po loňských 40 . V průběhu konferenčního hovoru management Telefóniky CR uvedl, že zpětný odkup akcií by měl být spuštěn v následujících dnech.

CETV oznámila pětinásobně vyšší ztrátu oproti odhadům. Důvodem byl jednorázový odpis nehmotných aktiv převyšující hranici 500 mil. USD. Společnost však zaostala i na úrovni OIBDA o 8,2%. Následně přišlo snížení výhledu volných hotovostních toků a varování před možným vydáváním nových akcií. Týden zakončily spekulace, že zájmem firmy může být nadsazenými cenami reklamy a tím propadem hospodaření stlačit cenu pro kupce nových akcií, Time Warner.

Erste zveřejnila výsledky, které celkově mírně předčily tržní odhady, zejména na úrovni nižší než očekávané ztráty (-114 mil. eur proti -137 mil. eur). Erste obnovila výplatu dividendy úrovní 0,40 eur/akcie (oček. 35c) a splatila předčasně 4 mld. eur 3leté likvidity získané v LTRO tendrech od ECB. Šéf Erste Andreas Treichl v komentáři k výsledkům uvedl, že je ještě brzy hovořit o celkovém obratu v CEE regionu a v Maďarsku ještě letos čeká ztrátu, naopak při obratu rumunské BCR do zisku. Potvrdil zájem o akvizice v Polsku, ale tamní banky nyní vidí jako relativně drahé. Silný kapitál bance dle jeho slov umožňuje kdykoli splatit státní pomoc. Mírně chladí očekávání trhu pro pokles úvěrových ztrát (konsensu 18 %, banka hovoří o „dvouciferném“ poklesu).

ČEZ ohlásil výsledky za rok 2012 v souladu s tržními odhady. Výhled je ale níže. CEO Beneš uvedl, že blízko je dohoda s Czech Coal na dodávkách uhlí. Přišlo oznámení o úpravě dohody o narovnání s Evropskou komisí. ČEZ se zároveň nechal slyšet, že nejpravděpodobnější se nyní jeví prodej elektrárny Chvaletice. Mimo narovnání s EK ale podle vyjádření skupiny ČEZ může dojít také k prodeji elektrárny Dětmarovice, kde je mezi zájemci i majoritní vlastník NWR.

Za zvláštní komentář k uplynulému týdnu stojí dvě otázky: italské volby a ČEZ v Bulharsku.

V Itálii se v neděli a pondělí uskutečnily parlamentní volby. Ty nejprve ukazovaly na hladké vítězství středolevé koalice, slibující proevropskou politiku a pokračování reforem, pak se ale ukázal pravdou pat v senátu, bez většiny v němž vláda není stabilně životaschopná. V senátu není nikdo schopen složit většinu. Vítěz voleb PD chce menšinovou vládu, pro kterou nemá podporu. Odmítl zároveň velkou koalici s Berlusconim. Proti všem jde nadále protestní hnutí kolem Grilliho. Země, zdá se, směřuje k nestabilitě a dalších předčasným volbám. Dění můžete plynule sledovat na odkaze zde.

Bulharsko ovládly celonárodní protesty, které se odrazily od cen elektřiny, ale vyústily až v rezignaci celé vlády a vyhlášení předčasných voleb na 12. května. Rezignovalo například i kompletní vedení energetického regulátora, opozice, který volby zřejmě vyhraje, chce kompletně změnit způsob energetiky v zemi od výroby po dodávku konečnému spotřebiteli. ČEZu nyní v zemi hrozí odebrání licence, řízení zahájil regulátor. Jednat o věci se má 16. dubna. Vedle toho ČEZ vyšetřuje prokuratura. Zajímá se zejména o smlouvy se třetími stranami. ČEZ uvádí, že plní všechny zákony a nařízení regulátora a nevnímá jediné pochybení, které by mohlo zavdat podnět k odnětí licence. Dění můžete sledovat průběžně na odkazu níže. 
 
Itálie_vlajka           CEZ12.jpg

 

Vítězové a poražení tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
AAA Auto 10,84 23,00 CETV -9,89 102,00
Fortuna 7,92 89,25 Orco -6,87 61,00
Erste 7,26 635,00 NWR -5,67 76,50
Telefónica CR 3,34 324,50 KB -1,42 3969,00
Unipetrol 1,19 170,00 ČEZ -1,39 596,60
Pegas 1,15 530,00 PM ČR -0,26 11600,00
VIG 1,09 988,60

 


Úvod nového týdne odstartovala pražská burza na pozitivní vlně, když si index PX po vzoru okolního vývoje připsal 1,5% zisk. Trhy povzbudila k růstu první čísla po uzavření volebních místností v Itálii. Ta ukázovala na silné vítězství Bersaniho strany PD, která hodlá pokračovat v úsporách a reformách, prosazených úřednickým kabinetem Montiho. Praha již bohužel nestihla před závěrem zaregovat na obrat v sentimentu, když vyšel najevo pat v senátu. Erste Bank tak posílila o 3 %, o 1,7 % si polepšil i pojišťovací titul VIG.

Vyloučením francouzské společnosti Areva v tendru na dostavbu JE Temelín ČEZ zákon o veřejných zakázkách neporušil, rozhodl ÚOHS, který tak zastavil správní řízení. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Areva se proti němu může do 15 dní odvolat. Pod prodejním tlakem bylo i přes okolní rally NWR. Firma se zajímá o získání kontrolních podílů v dalších uhelných projektech, aby se tak firmě povedlo naplnit vytčený cíl stát se jedničkou na trhu koksovatelného uhlí v Evropě, uvedl předseda představenstva Penny. Šéf NWR vyslovil odhad počítající po loňském 30% propady ceny uhlí s 20% růstem ceny v roce 2013.

Svá předběžná čísla o hospodaření za fiskální rok 2012 představila Tatry Mountain Resorts (TMR), od loňského roku obchodovaná v rámci hlavního trhu pražské burzy. TMR zvýšila celoroční zisk i tržby o 13 procent a v letošním fiskálním roce firma očekává „výrazný“ nárůst tržeb i provozního zisku.

Úterní seance přinesla na pražskou burzu velice rychlé vystřízlivění z pondělní optimistické nálady, kdy uzavírala na očekávání středolevé suverenity v Itálii. PX uzavřel o 2 % níže. Stejná situace byla k vidění i na okolních trzích, kdy západoevropský region registroval okolo 2% ztrát.
Hlavními tahouny propadu byli oba bankovní zástupci. Komerční banka má vůči italskému dluhu expozici v rozsahu 7,9 mld. . Tu zamýšlela držet do splatnosti, s výsledky za 4Q12 ale banka připustila její částečný odprodej s tím, jak „přestala být bezrizikovou“. S okolním sentimentem se tradičně svezla i rakouská Erste. O něco lépe si vedli zástupci energií, kteří utržili okolo 1% ztrát.

Finanční ředitel Marek NWR Jelínek uvedl, že firma má v rozvaze hodně hotovosti, která leží bez užitku. Za její nejvýnosnější využití považuje financování akvizic. Již v pondělí přitom šéf představenstva Gareth Penny uvedl, že firma se poohlíží po možných akvizicích dolů včetně těch v USA. V úterý Penny dodal, že firma také hledá potenciální partnery pro rozvoj projektu Debiensko. O prodeji projektu kvůli technickým obtížím v dole prý firma rozhodně nejedná.

Středa byla prvním ze dvou výsledkových dní. Telefónica CR splnila tržní očekávání na všech úrovních, a navíc ohlásila pokračování ve zpětném odkupu vlastních akcií. Negativní dopad mělo snížení plánované odměny akcionářům. Telefónica CR navrhla ze zisku roku 2012 výplatu 20 ve formě dividendy a 10 cestou snížení kapitálu, dohromady 30 po loňských 40 . V průběhu konferenčního hovoru management Telefóniky CR uvedl, že zpětný odkup akcií by měl být spuštěn v následujících týdnech. Společnost o něm bude samostatně informovat. CEO Telefóniky CR Malvido pak uvedl, že ve stávající fázi nelze odhadnout trvání LTE aukce volných frekvencí ČTÚ, o které nyní Telefónica CR soutěží s dalšími třemi hráči (z toho možným jedním novým operátorem).

Skupina CETV překvapila „tradičně negativně“. Odreportovala pětinásobně vyšší ztrátu oproti tržním odhadům. Důvodem byl jednorázový odpis nehmotných aktiv převyšující hranici 500 mil. USD. Společnost však zaostala i na úrovni OIBDA o 8,2%. Během odpoledne navíc na trh dorazily další zprávy týkající se snížení výhledu volných hotovostních toků a také nejistý výhled pro příští období. Opakovaně zaznělo varování CETV před možným vydáváním nových akcií kvůli řízení likvidity, které by negativně dolehlo na stávající akcionáře. Firma může také prodávat svá aktiva.
Finanční ředitel NWR Marek Jelínek v rozhovoru pro HN s ohledem na slabou tvorbu hotovosti připustil zpoždění projektu Debiensko proti původnímu plánu spuštění v roce 2017. Nadále ale věří ve strategičnost tohoto projektu a odraz cen uhlí ode dna, a vyjednává proto s několika partnery, kteří by mohli s rozvojem polského dolu pomoci.

Čtvrtek byl ve znamení výsledků ČEZ a Erste. Rakouská bankovní skupina Erste před trhem zveřejnila výsledky, které celkově mírně předčily tržní odhady, zejména na úrovni nižší než očekávané ztráty (-114 mil. eur proti -137 mil. eur). Erste obnovila výplatu dividendy úrovní 0,40 eur/akcie (oček. 35c) a splatila předčasně 4 mld. eur 3leté likvidity získané v LTRO tendrech od ECB. Šéf Erste Andreas Treichl v komentáři k výsledkům uvedl, že je ještě brzy hovořit o celkovém obratu v CEE regionu a v Maďarsku ještě letos čeká ztrátu, naopak při obratu rumunské BCR do zisku. Potvrdil zájem o akvizice v Polsku, ale tamní banky nyní vidí jako relativně drahé. Silný kapitál bance dle jeho slov umožňuje kdykoli splatit státní pomoc. Mírně chladí očekávání trhu pro pokles úvěrových ztrát (konsensu 18 %, banka hovoří o „dvouciferném“ poklesu). Akcie Erste uzavřely na denních maximech u 635 s 6,1% ziskem.

V případě akcií ČEZu dopadly výsledky za rok 2012 v souladu s tržními odhady. Společnost však představila svůj výhled pro rok 2013, který byl níže, než většina investorského publika očekávala. Tisková konference k výsledkům následně přinesla ještě zajímavé informace v podobě připuštění možného zlepšení výhledu v případě dohody o dodávkách uhlí se společností Czech Coal. Ředitel ČEZu Beneš přitom naznačil, že dohoda je velmi blízko. Po poledni potom ještě přišlo oznámení o úpravě dohody o narovnání s Evropskou komisí. ČEZ se zároveň nechal slyšet, že nejpravděpodobnější se nyní jeví prodej elektrárny Chvaletice. Mimo narovnání s EK ale podle vyjádření skupiny ČEZ může dojít také k prodeji elektrárny Dětmarovice, kde je mezi zájemci i majoritní vlastník NWR.

Barclays snížila cílovou cenu na Telefónice CR na 305 z 310 , investiční doporučení ale bylo zachováno na stupni „underweight“.

Závěr týdne proběhl mírně v červených číslech a index PX za celkového objemu půl miliardy korun uzavíral s 0,3% ztrátou na 1011bodové úrovni. Akcie Erste prošly korekcí předchozí rally. Analytici Kepler po výsledcích snížili doporučení na "držet" z "koupit", Deutsche Bank zvýšila cíl na 641 z 565 a ponechala doporučení "držet. ČEZ se navzdory okolnímu negativnímu sentimentu sunul směrem k 600 úrovni a seanci uzavíral s 1,35% ziskem. Analytici Exane BNP Paribas snížili cílovou cenu na 750 z 800 , ponechali "outperform". U HSBC byla cílová cena snížena na 550 z 620 a ponecháno doporučení "underweight".

ČEZ plánuje zachovat výplatní poměr u dividendy mezi 50 až 60 procenty z čistého zisku a na výhledu pro dividendu nechce nic měnit ani „v nejbližší budoucnosti“, uvedl v online rozhovoru na Patria.cz Martin Novák, finanční ředitel skupiny ČEZ. Následně nabídl i několik faktorů, které by mohly navýšit konzervativní prognózu firmy pro letošní ziskovost. Bulharský energetický regulátor DKEVR rozhodl, že od 5. března ceny elektřiny pro koncové zákazníky v zemi klesnou průměrně o 6 %, u oblasti ČEZ o 6,7 %. Zatím neuvedl, kde v řetězci od výroby po dodávky toho dosáhne. ČEZu v zemi hrozí odnětí licence a je vyšetřován i prokuraturou kvůli kontraktům. Jakákoli pochybení odmítá.

Ztráty utržilo NWR. Standard & Poor's snížila rating NWR z „BB-“ na „B+“ kvůli vysoké kvartální ztrátě a slabému výhledu, který má dolehnout na zadlužení firmy. Předešlý rating měl již „negativní“ výhled naznačující možnost snížení hodnocení. Nový rating „B+“ už má výhled „stabilní“.


Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete zde.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny sledujte zde.

Přeji příjemný víkend!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.