Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Využijte šanci dostat 3 % ze sociálního pojištění na svůj účet

Využijte šanci dostat 3 % ze sociálního pojištění na svůj účet

23.05.2013 10:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Penzijní reformu díky absenci jakékoli informační kampaně veřejnost přijala velmi vlažně. Občané starší 35 let se však musejí do 1. 7. 2013 rozhodnout, zda do II. pilíře vstoupí, či nikoliv. Řešíte i vy otázku, jestli to má cenu? 

V loňském roce odstartovala takzvaná velká penzijní reforma. V důsledku absence jakékoliv informační kampaně i slabé politické podpory ji však veřejnost přijala velmi vlažně. Nyní se blíží termín, kdy se občané starší pětatřiceti let musejí rozhodnout, zda do II. pilíře vstoupí, či nevstoupí. Po 1. červenci 2013 o tuto možnost volby a zároveň o zajímavou příležitost, jak zhodnotit své finance, přijdou. 

KB Vlastimil ČermákNa řadu tedy přichází otázka, která v uplynulých týdnech a měsících napadla zcela jistě každého z nás: „Má cenu vstoupit do II. pilíře?“ Vlastimil Čermák, bankovní poradce Komerční banky, je přesvědčen o smyslu i výhodnosti II. pilíře.

 
Mohou se lidé v dnešní době spolehnout pouze na státní penzi?

Mohou, otázkou však je, jaká bude jejich životní úroveň po odchodu do penze. Uvedu jednoduchý příklad. Šestatřicetiletá žena se dvěma dětmi a hrubým měsíčním příjmem 20 000 korun by podle současných podmínek dostala od státu důchod 7 415 korun (www.kbps.cz/kalkulacka). Představuje pro vás tato částka jistotu důstojného stáří? Osobně se domnívám, že je potřeba při takové výši penze vytvářet další zdroje a finanční rezervy.

A druhý pilíř je jistota?
Hodně diskutovaný druhý pilíř je bezesporu jednou z možností, jak se zajistit na stáří a jak dosáhnout na vyšší penzi. Proto bych doporučoval využít i třetí pilíř. Využitím všech tří pilířů máte opravdu reálnou šanci prožít své stáří na úrovni, bez obav o neustálý nedostatek financí.

Co tedy mohou lidé od druhého pilíře očekávat? V čem jsou jeho výhody?
Cílem druhého pilíře je umožnit vám část odvodů ze sociálního pojištění vkládat na svůj vlastní účet. Proces spoření je jednoduchý a o vše se vlastně postará váš zaměstnavatel. Každý měsíc odvede 3 % z vaší hrubé mzdy do II. pilíře a sníží o tuto částku platby na sociální pojištění (tedy do státního rozpočtu). To vše za předpokladu, že si necháte srážet k tomuto odvodu do II. pilíře další 2 % ze své hrubé mzdy. Výsledných pět procent hrubé mzdy penzijní společnost investuje, a vytvoří tak další zdroj vašich příjmů v důchodovém věku.

KB penzijni 3
 
Co se bude dít s těmi pěti procenty ve II. pilíři?
Všechny naspořené prostředky se až do doby dosažení důchodového věku zhodnocují. Je vhodné projít si nabídky penzijních společností a dobře vybírat. Například KB Penzijní společnost nabízí tři varianty strategie spoření životního cyklu, od růstové po konzervativní. Tuto strategii můžete dvakrát za rok bezplatně změnit. Ke svému důchodovému účtu máte navíc on-linový přístup, a můžete tak sledovat, co se s vašimi finančními prostředky děje. Další významnou skutečností je, že finance naspořené ve II. pilíři jsou předmětem dědictví – na rozdíl od financí, které odvedete ze mzdy do státního rozpočtu.

Hodně lidí od II. pilíře odrazuje fakt, že z něj nemohou vystoupit…
Záleží na úhlu pohledu, já osobně ale vnímám tuto podmínku jako pozitivum. Ať se děje, co se děje, prostředky jsou uloženy na vašem důchodovém účtu, zhodnocují se a ve chvíli, kdy jdete do penze, je máte k dispozici. Kdybyste je mohli utratit dříve, nedávalo by důchodové spoření smysl. A navíc, jak jsem již uvedl, lze tyto prostředky dědit. Úspory ve II. pilíři tak tvoří finanční zajištění nejen pro vás, ale pro celou vaši rodinu.

KB penzijni 2
 
Říká se, že jiná vláda druhý pilíř zruší a lidé o své peníze přijdou. Může skutečně taková situace nastat?
V penzijní reformě jde především o to, aby se spoření na penzi stalo běžnou součástí našeho života. Stejně jako jsme si zvykli postarat se o střechu nad hlavou a zavázat se platit po mnoho let hypotéku, musíme se naučit žít se závazkem našetřit si na kvalitní život ve stáří.
Do budoucna může samozřejmě dojít k určitým změnám, ale stát nemůže druhý pilíř jen tak zrušit a vzít občanům jejich vlastní peníze. I největší opoziční strana se už vyjádřila, že pokud by hypoteticky II. pilíř zrušila, umožní jeho účastníkům buď vrátit 3 % do I. pilíře a 2 % vlastních prostředků do III. pilíře, nebo celou částku převést do III. pilíře s tím, že se důchod z I. pilíře zkrátí o dobu, kdy z něj byla 3 % vyváděna (o 0,3 % ročně). Účastníci II. pilíře tedy v žádném případě o své finanční prostředky nepřijdou. 

TIP 
KB Penzijní společnost nabízí ve II. a III. pilíři výrazně nižší poplatky za správu investic, než jsou účtovány u jiných investičních produktů na trhu. Letošním účastníkům nebude účtovat poplatek za obhospodařování prostředků a za zhodnocení majetku za rok 2013. Další výhodou spoření s KB Penzijní společností je dlouhodobá zkušenost a stabilita, profesionální správa aktiv a efektivní rozložení zdrojů a rizik.


Bezplatná infolinka k důchodové reformě 800 111 124.

(Komerční sdělení)


Váš názor
  • Komu to slouží?
    23.05.2013 13:52

    Čím více bohatých půjde do 2. pilíře (pro podprůměrné to není), tím menší budou mít důchody průměrní a podprůměrní. V podstatě se jedná o vybrakování průběžného systému. Chce to jen přemýšlet a počítat. Je to asociální řešení. Vyvrátí mě to někdo?
    starik
  • ty reklamy
    23.05.2013 13:32

    jsou už docela trapný...
    Jesse
  • odporné PíáR
    23.05.2013 13:29

    Strčte si do prdele takovou nestoudnou reklamu. 1x je v článku zmíněna Komeční banka a 2x penzijní společnost Komerční banky. Ostatní banky či penzijní společnosti nic. Co děláte z lidí idioty ! Nehledě na to, bych měl hromadu připomínek k samotnému obsahu článku, ale fakt na to teď nemám čas a nervy. Myslíte, že vám někdo takovou propagandu zbaští ?
    Peté13
    • Re: odporné PíáR
      23.05.2013 13:31

      Sorry, teď jsem si všiml, že se tam dole krčí nenápadně označení "komerční sdělení".
      Peté13
      •  
        23.05.2013 13:34

        čeho si lidé (potenciální důchodci) všimnou víc? Té větičky pod článkem a nebo těch fotek navoskovaných důchodců, kterak se smějí s umělým chrupem do kamery na jachtě po cestě Karibikem?:-)))
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m