Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendy ztrácejí na lesku. Vedení rally převzaly procyklické tituly

Dividendy ztrácejí na lesku. Vedení rally převzaly procyklické tituly

31.05.2013 17:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Navzdory burzovnímu pořekadlu „Sell in May“ se americké akciové trhy v uplynulých čtyřech týdnech dokázaly udržet v růstovém teritoriu a pokračovat v rally, která index S&P 500 od začátku roku vyzvedla o 16 % výš. Změnila se ale sektorová struktura růstové vlny. Zatímco dříve byly hlavními tahouny defenzivní tituly s vysokými dividendami, v květnu otěže převzaly procyklické sektory – finance, energetika a volnočasová spotřeba. 

V prostředí nízkých úrokových sazeb, které znevýhodňuje držení hotovosti, a nízkých výnosů státních dluhopisů se dividendové akcie typu utilit či telekomunikací staly mezi investory velmi oblíbenou alternativou – až do dubna se jim dařilo lépe než trhu jako celku. S&P 500 do konce dubna posílil o 12 %, přičemž utility a zdravotnický sektor zaznamenaly 18,4% nárůst. Akcie firem prodávajících zboží základní spotřeby vzrostly o 17,1 %.

Zatímco 500 nejvýznamnějších amerických společností nabízí v průměru dividendu 2,4 %, telekomunikační sektor vykazuje 4,6% dividendový výnos, utility investorům odevzdávají 4 % z hodnoty akcií. Sektor základní spotřeby vykazuje výnos 2,7 %.

V posledních týdnech ale výnosy státních obligací vzrostly na víc než roční maxima a výhled americké ekonomiky se začal zlepšovat. K tomu se přidaly spekulace o omezení kvantitativního uvolňování ze strany Fedu. Investoři se v reakci začali z defenzivních titulů stahovat. Ti konzervativnější začínají dávat přednost dluhopisům, ti s větší tolerancí vůči riziku přesedávají na procyklicky reagující tituly.

Zatímco index S&P 500 si květnu dosud polepšil o 3,6 %, utility dostaly na frak a sesunuly se o 9,2 % níž. Telekomunikace klesly o 5,2 %, základní spotřeba se drží na nule.

„Jelikož se hodně manažerů portfolií drželo defenzivních skupin a jelikož měli strach ze zbytku trhu, vyhnali tyto sektory na historicky vzato pěkně vysoké valuace,“ tvrdí Jeffrey Saut, hlavní investiční stratég společnosti Raymond James Financial. Situace došla tak daleko, že dividendové tituly vypadaly vůči ostatním předraženě.

Podle dat Thomson Reuters se telekomunikační subindex S&P, který zahrnuje například AT&T či Verizon, obchoduje při 18,29násobku letos očekávaných zisků. U utilit dosahuje forwardové P/E hodnoty 15,84. Dlouhodobý průměr telekomů (od roku 2000) činí 16,7násobek, u utilit pak 13,46násobek. Pro srovnání: současné forwardové P/E průmyslových podniků činí 14,59; v případě technologických titulů 13,11, což je pod jejich dlouhodobým průměrem.

„Investoři si uvědomili, že potenciál defenzivních akcií se vcelku vyčerpal. Nyní začínají vyhlížet druhé pololetí roku, v němž se všeobecně předpokládá rychlejší růst ekonomiky. Do centra pozornosti se proto dostávají akcie citlivě reagující na vývoj ekonomiky, které jsou mnohem levnější než defenzivní tituly,“ tvrdí Phil Orlando, hlavní akciový analytik Federated Investors.

Dividendy přitahovaly zájem investorů i loni, často na úkor zbytku trhu. Podle údajů Thomson Reuters do fondů specializujících se na tituly s vysokou dividendou za celý loňský rok přiteklo 14,74 mld. USD. Z fondů zaměřujících se na růstové tituly ve stejné době odteklo 23,39 mld. USD. Letos zájem o procyklické sektory podstatně vzrostl – k 22. květnu do nich připlynulo 13,31 mld. USD. Dividendové fondy zaznamenaly slušný příliv 7,28 mld. USD.

Započatý přesun by podle analytiků mohl zrychlit, pokud americká ekonomika ve druhé polovině roku skutečně nabere vyšší tempo a pokud budou dále na trzích kolovat spekulace o ukončení QE.

(Zdroje: Reuters, WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba