Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar ustupuje na všech frontách. Měnové trhy čeká horská dráha

Dolar ustupuje na všech frontách. Měnové trhy čeká horská dráha

07.06.2013 12:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Tak velký výprodej dolar už léta nezažil. Obavy z dalších kroků Fedu, který stále častěji naznačuje možnost omezení stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů, spolu s konzervativní pozicí Evropské centrální banky. Ta ponechala sazby beze změny a zvýšila prognózu růstu pro příští rok, způsobily útěk investorů z dolarových pozic, často držených celé měsíce, a prolomení několika úrovní technické podpory.

Dolarový index, který porovnává hodnotu dolaru se sedmi nejobchodovanějšími měnami, klesl během jedné seance o 1,5 %. Propad vůči jenu činil v jednu chvíli 3 %, nejvíc za dva roky. Vůči koruně se dolar během několika hodin svezl o 30 haléřů na 19,36. Ještě před pár dny byl k dostání za víc než 20 korun.

Razance pohybů na globálních měnových trzích mnoho investorů i analytiků překvapila. „Tohle není typický vývoj, připomíná to krizi z roku 2008,“ tvrdí Bob Savage z newyorského fondu FX Concepts. Podle něj si teď centrální bankéři rozhodně nepřejí takovou volatilitu na měnových i dluhopisových trzích zároveň.

Před dalšími velkými výkyvy varoval výkonný ředitel JPMorgan (53,5 USD, 0,89%) Jamie Dimon, podle něhož je to nevyhnutelný vedlejší účinek návratu úrokových sazeb na vyšší úrovně. „Cesta zpátky na normál bude strašidelná a tak nějak volatilní,“ prohlásil šéf největší americké banky na fóru Fortune Global v Číně.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi včera po zasedání měnového výboru uvedl, že se sice hodně diskutovalo o mimořádných opatřeních na podporu strádající ekonomiky eurozóny včetně negativních úrokových sazeb, ale zatím není důvod je použít. Nestandardní nástroje si tak ECB nechá v zásobě.

Draghiho komentář podpořil spekulace, že pasivnější postoj by mohl začít zaujímat i americký Fed, který dosud finanční trhy hýčkal velkými injekcemi levné likvidity. Investoři budou dnes s napětím sledovat údaje z amerického trhu práce, jelikož míru nezaměstnanosti Fed označil za jedno z kritérií pro pohyb sazeb.

„Tahle sada dat bude velmi důležitá. Jsme v bodě, kdy je trh na vážkách ohledně dalšího vývoje ekonomiky a možných chybných reakcí centrálních bankéřů,“ tvrdí Matthew Alexy ze společnosti TD Securities. Zveřejnění dat je plánováno na 14:30 SELČ.

Vyhlídky americké ekonomiky se začaly v uplynulých měsících zlepšovat a někteří investoři začali věřit v možnost nastoupení udržitelného růstu. Optimistický výhled spolu se spekulacemi ohledně ukončení kvantitativního uvolňování poslaly dolar vůči všem měnovým rivalům na vyšší úrovně
Jenže slabá data z průmyslového sektoru, zveřejněná v průběhu tohoto týdne, spekulace na rychlejší růst americké ekonomiky podkopala. Investoři uzavřeli řadu pozic budovaných v uplynulých měsících.

Většinu ztrát dolar zaznamenal na konci řetězce událostí spuštěného komentářem Maria Draghiho. Na výsledek zasedání ECB odpoledne nejdřív reagovaly evropské akcie, které stáhly níž futures japonského akciového trhu. To přimělo investory k nákupu jenů, jelikož japonská měna je vyhledávaným útočištěm v časech nejistoty. Vzestup jenu dostal pod tlak dolar a řada investorů začala rychle likvidovat sázky na posilování americké měny. Výsledkem bylo oslabení dolaru vůči široké škále měn od libry po australský dolar.

„Výprodej na dolaru naznačuje, že někteří tradeři už do kurzu započetli slabší data z USA, ale podle nás je tu stále prostor pro zklamání a další oslabení dolaru,“ napsala Kathy Lien z KB (3735 CZK, -0,08%) Asset Management v poznámce pro investory. Připustila ale, že pokud by americká ekonomika příjemně překvapila a za květen vykázala 175 tisíc nově vytvořených pracovních míst (mimo zemědělství), mohlo by dojít k rychlému obratu, obzvlášť na páru USD/JPY. S tím souhlasí Alan Ruskin z newyorské pobočky Deutsche Bank (35,3 EUR, 0,98%), podle něhož může trh po ohlášení vyššího než očekávaného počtu pracovních míst rychle přepnout a začít hromadit dlouhé pozice na dolaru. Tržní konsensus počítá zhruba se 170 tisíci novými místy.

Podle některých analytiků posilování jenu nesouvisí pouze se slabostí dolaru, ale i s částečným zklamáním investorů z plánu restrukturalizace japonské ekonomiky, který tento týden představil premiér Sinzó Abe. Opatření na oživení růstu a zlomení deflační spirály prý nejdou dost daleko. Výkyvy páru USD/JPY jsou navíc zesilovány prudkými pohyby na japonské burze, v poslední době převážně jižním směrem, a také na dluhopisovém trhu, který čelí prodejnímu tlaku a růstu sazeb. Japonská centrální banka také právě zahajuje dvouletý program nákupu státních dluhopisů, který má za cíl zvýšit inflaci a mohl by kurz USD/JPY vytlačit zpět nad úroveň 100.

(Zdroje: FT, WSJ, CNBC)


Váš názor
  • Fiat money
    07.06.2013 15:47

    Celý problém světové ekonomiky je to, že ve světě je natištěno a nebo elektronicky bezpracně vyrobeno gigantické množství tzv. "peněz", které svou hodnotou vůbec neodpovídají výkonu lidské práce nebo hodnotě nějakých materiálních statků. Je to příšerná gigantická bublina , jejíž propíchnutí způsobí celoplanetární ekonomický kolaps. "Peníze neexistují", je to jenom - "papírový šrot", prostě hajzlpapír. Na svém PC mám pro zábavu přilepenou pěknou bankovku ze Zimbabave, je to 100 000 000 000 000 zimbabwských Dolarů , možná se za ní dá koupit jedna žvejkačka nebo polívka v bufetu. Takhle jednou skončí všechny papírové měny světa ,včetně amerického Dolaru , Eura nebo Libry. Není jiná možnost a čím dříve se to stane, tím líp.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Fiat money
      07.06.2013 17:25

      Víte co by mě opravdu zajímalo? Jestli jste nějaký prodejce investičního zlata, nebo jen hlupák, který se nechal zlákat reklamou a teď si tady léčí své negativní psychické rozpoložení z toho, že cena zlata padá a vy se na to jen bezbranně díváte a nemůžete s tím cokoliv udělat - jen tady brečet a lhát sám sobě. Ale myslím si, že ať už jste prodejce, nebo jen najivní ovce, v každém případě to pro vás bude Vaše největší lekce o investování. Tak se na to připravte.
      Nyk Lísn
      • Nyk Lísn
        07.06.2013 17:50

        Víš houby, co bude, tak si nehraj na Boha. Nya to , že jde jen o Tvé pocity a domněnky a ntouhy si zbytečně a nesmyslně ostrý. 5 až 10% fyzického zlata v PF je pojistka, kterou Tvé rádoby moudré pravdy nepřeváží.
        Velkamedvědice
        • Re: Nyk Lísn
          07.06.2013 18:56

          Nemám nic proti těm, co sází na růst. Na tom nevidím nic špatného. Spíše mi vadí, že si někteří investoři jako je třeba i Xiloudu nechtějí připustit, že zlato prostě byla jen další bublina, která musela prasknout. Ano, nevím se 100% jistotou jestli to už prasklo (i když si myslím, že jo), nebo to ještě udělá jednu vlnu nad 1900 USD a praskne to až potom. Ale vím, že ať tak, nebo tak zlato půjde dlouhodobě dolů. Bylo by totiž hodně nespravedlivé vůči bankám a hedgeovým fondům, kteří teď sázejí na pokles, kdyby na tom prodělali, zatímco stupidní ovce, co se nechali nalákat nesmyslnou a lživou reklamou, na tom vydělali - takhle to na burze opravdu nefunguje. Takže všem hezké sny, ale ten kdo tvrdí, že zlato není bublina, tvrdě narazí.
          Nyk Lísn
    • Re: Fiat money
      07.06.2013 15:56

      Pravděpodobně se to jednou stane, ale mnohem pravděpodobnější (v podstatě jisté) je že do konce století umřu, a taky si kvůli tomu neobjednávám funus v předstihu.
      ..
      • Krize peněz
        07.06.2013 16:59

        TO : Džordžo Máte pravdu, nicméně neprohloupí dle mého ten, který už nyní dává měsíčně cca. 10 % své každé výplaty do nákupu fyzického zlata, místo do druhého důchodovéhio pilíře nějakým soukromým fondům. Až to jednou rupne, tak mu jeho děti nebo vnuci s úctou vyseknou hlubokou poklonu.
        Xiluodu Dam 13 860 MW
        • Re: Krize peněz
          07.06.2013 17:08

          tak to každopádně souhlas. Druhý plíř je ale už teď mrtvej, vstoupilo do něj jen 32 tis. ..To se nikomu nevyplati provozovat ani náhodou.
          db
          • Zlato
            07.06.2013 19:16

            TO : Nyk Lísn Já si tady opravdu nic neléčím ! Já zlato kupuji od roku 1999, kdy jsem dostal první unci za 300 USD, pak za 400, pak za 500, atd. atd. Vy se zřejmě domníváte, že jsem všechno nakoupil za cenu vrcholu = 1900, to je ale jenom váš mylný osobní názor. Ano, za 1900 mám 2 unce, nic víc. Nejsem prodejce zlata, naopak kupuji. Dle průzkumu NOMURY je letošní průměrná těžební cena na světě asi 1200 USD/unce. Zlato tedy nemůže nikdy spadnout na nulu jako třeba cena akcie banky, i té největší. Myslíte si snad, že váš masívní zlatý řetěz na krku bude mít někdy cenu NULA a rovněž tak zlaté náušnice vaší ženy budo uněkdy NULA ??? Ano, akcie Bank of America můžou mít třeba už za 2 roky cenu přesně NULA. To je možné, dokonce pravděpodobné.
            Xiluodu Dam 13 860 MW
            • Re: Zlato
              07.06.2013 21:48

              JJ. Po nárustu 1000% zatím 30% korekce. Průměr na těžbu dle nejnovějšího Caseyho by měl být 969. Přehled nákladů zajímavých těžařů AGI 985, GG 1046, EGO 1066, NGD 1072, AUY 1117, AEM 1257, NEM 1313
              Velkamedvědice
              • nazdar VM
                07.06.2013 21:58

                ...muj plán je do zlata určitě vstoupit, chaos a velká korekce přijde. Jedno jestli letos nebo za dva tři roky. S cihličkama se obratim na tebe, pak PHYS a az zacne cvrkot (GLD UP) tak to napakuju s GDX. Jednotlivý doly zatím neřeším protože už vím, že jedný firmě je potřeba věnovat desítky až stovky hodin analýz a ty etfka my ušetří čas na začátku. Jinak ten přehled nákladů od tebe je určitě zajímavý - je hned vidět, kde je největší páka.
                db
                • Re: nazdar VM
                  07.06.2013 22:56

                  Ahoj! Poslal jsem Ti to číslo emailem, máš tam i stříbrné náklady.
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.