Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Miliardy na účtech Toyoty budou pokusným králíkem Abenomiky

Miliardy na účtech Toyoty budou pokusným králíkem Abenomiky

05.08.2013 13:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Japonský premiér Šinzó Abe vyzval domácí firmy, aby nehromadily hotovost a přispěly k hospodářskému oživení tím, že budou větší část peněžních rezerv investovat. Mezi prvními odpověděla na volání vlády Toyota, které na účtech bez užitku zahálí 37 mld. USD.

Automobilka v uplynulém kvartále téměř zdvojnásobila čistý zisk na 5,7 mld. USD, což je víc, než kolik vydělaly dohromady konkurenční General Motors a Volkswagen. Tržby rostly díky mohutné podpoře oslabujícího jenu. Hotovost a její ekvivalenty se zvýšily o 11 %. Žádná jiná nebankovní společnost v zemi nemá k dispozici tolik peněz.

O své bohatství se Toyota chce dělit nejen s akcionáři, ale i se zaměstnanci a subdodavateli. Kapitálové a výzkumné výdaje mají tento fiskální rok vzrůst o 10 %. Odměny ve firmě by měly dosáhnout nejvyšší úrovně od roku 2008. V plánu jsou vyšší dividendy i mzdy.

Kroky největšího japonského exportéra jsou pro Abeho kabinet povzbuzující. Pro výsledný efekt bude důležité, jestli se k Toyotě přidají další. „Cílem by mělo být vytvoření lepšího prostředí pro soukromý sektor. Způsob, jakým Toyota naloží se svou horou hotovosti, možná naznačí budoucí vývoj Abenomiky,“ tvrdí Toshihiro Nagahama, hlavní ekonom tokijského Dai-Ichi Life Research Institute.

Abeho vláda si stanovila cíle pro růst investic. Premiér se v únoru sešel s šéfy největších korporací a vyzval je, aby zvýšili platy. I když se soukromému sektoru v zemi v posledních měsících vcelku daří, v 10 z 12 uplynulých měsíců mzdy stagnovaly nebo nerostly. Dalším popudem k menšímu hromadění hotovosti má být růst inflace. Ta se zatím drží na velmi nízké až záporné úrovni. Po většinu letošního roku ceny klesaly.

Konzervativní přístup velkých japonských společností je jednou z překážek na cestě k nastartování ekonomiky, která se po dvě desetiletí nedokázala vymanit ze spirály deflace a stagnace. Hotovostní pozice soukromého sektoru v prvním kvartále dosáhla 225 bilionů jenů (2,25 bilionu USD), což je suma převyšující roční hospodářský výstup Itálie. Po finanční krizi v roce 2008 a katastrofálním zemětřesení o tři roky později si firmy budují rezervy, aby byly připraveny na všechny nahodilosti. Podle ekonomů by letošek mohl být přelomový, jelikož by se mohlo začít s realizací dlouho odkládaných investic.

Burza je zatím z Abenomiky nadšená. Extrémně uvolněná měnová politika, vyšší vládní výdaje a hlavně prudce oslabující jen vynesly index Nikkei 225 za poslední rok o 69 % výš. Cena akcií Toyoty se ve stejném období víc než zdvojnásobila.

Vyšší výdaje Toyoty by se mohly promítnout do několika oblastí. Prostor je pro investice, posilování globální přítomnosti i odměňování akcionářů. „Mohli by zvýšit dividendu, zahájit odkup vlastních akcií a vydat se na akviziční tažení,“ tvrdí Ben Williams z londýnského fondu GAM UK.

Toyota zatím specifika vyšších výdajů a investic nezveřejnila. Akcionářům chce odevzdat 30 % zisku, takže by dividendy podle posledních vykázaných výsledků měly vzrůst. Jelikož 75 % akcií společnosti patří japonským subjektům, zůstane velká část dodatečných zisků doma. Analytici počítají s tím, že dividenda by v brzké době měla vzrůst o 30 % na 40 jenů na akcii. Na kapitálové výdaje chce společnost vynaložit 920 mld. jenů, přičemž zhruba polovinu částky proinvestuje doma. Na odměnách svým 70 tisícům zaměstnanců v Japonsku vyplatí v průměru 2 miliony jenů (20 tisíc USD) na hlavu.

Analytici většinou očekávají investice do technologií elektrických baterií, růst dividendového výplatního poměru či zahájení odkupu vlastních akcií, i když ten zatím společnost nemá v plánu. Konkurence s penězi na odkupy nešetří. Společnosti v indexu Topix v prvním pololetí nakoupily akcie za 1,78 bilionu jenů, nejvíc od roku 2005. Toyota si pro letošní fiskální rok krom podpory Abenomiky stanovila další ambiciózní cíl: jako první automobilka chce překonat metu 10 milionů vyrobených aut.

(Zdroje: Bloomberg, WSJ)


Váš názor
  • Trejbale Trejbale........
    05.08.2013 15:13

    že ty jsi chtěl napsat že Toyota má miliardy na kontech ? Ono mít peníze na účtech je něco úplně jiního. Já mám na účtech taky spoustu peněz, ale ale na té části kde je napsáno "má dáti" Děláš Patrii ostudu :o((
    Kefalík
    • Re: Trejbale Trejbale........
      06.08.2013 15:36

      He?:-)) Jde o to, jestli mají prachy, ne?:-))) Je šumák, jestli na účtech, nebo na kontech:-))))
      Jesse
    • Re: Trejbale Trejbale........
      06.08.2013 15:28

      já myslím, že záleží na tom, jestli se na to dívá účetní nebo ekonom :-)
      Démon
    • Re: Trejbale Trejbale........
      05.08.2013 15:52

      hahaha pane Kefalík to se vám trochu míchají účty s konty, a moc tomu nerozumíte...ale hlavně že máte názor ;)
      Bo
    • Re: Trejbale Trejbale........
      05.08.2013 15:21

      Zajímavý. Já mám v účetnictví účty. A v bance taky účet, i když se jmenuje něco-konto. Kefalín, Kefalín...: "Pane doktore, já jsem redaktor závodního časopisu Rudá vatra." - "Cože jste?" - "Redaktor závodního časopisu rudá vatra. Já jsem opravdu velmi slabý na prsa."
      JoN
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data