Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendy táhnou… 5 nadějných tipů

Dividendy táhnou… 5 nadějných tipů

19.08.2013 17:06

Současná kombinace faktorů na trzích sestávající z rekordně nízkých úrokových sazeb a rekordně vysokých vyplácených dividend nahrává investicím do akcií do karet. Americké firmy drží v rukách stovky miliard dolarů nevyužité hotovosti a jejich manažeři čelí výzvě, jak volné prostředky – při současných prakticky nulových sazbách – efektivně investovat.

Výzkum Jeremyho Siegela, profesora financí na University of Pennsylvania, ukázal, že reinvestované dividendy stojí až za 97 procenty celkové výkonnosti akciového trhu. Co víc, výše dividend ovlivňuje výši kapitálových zisků investorů (tj. rozdíl mezi tržní a kupní cenou akcie cenného papírů). Dle společnosti Ned Davis Research překonaly dividendové tituly za posledních 35 let svým výkonem zbytek indexu S&P 500 ročně o 2,5 procenta, přičemž výkon akcií nepojících se s výplatou dividendy téměř o 8 procent ročně.

Jen od technologických společností, dříve spíše dividendově zdrženlivých, obchodovaných v rámci indexu S&P 500 šlo ve formě dividend do rukou akcionářů za druhé čtvrtletí dle údajů Bloomberg celkem 10,8 mld. USD po rekordních 11,9 mld. USD v předchozím kvartálu. Za poslední tři roky se tak objem hotovosti rozpuštěné mezi držitele podílů více než zdvojnásobil. Průměrný dividendový výnos, který určuje část tržní hodnoty akcie vyplácenou akcionářům, za uplynulých 12 měsíců činil v případě technologického sektoru 1,21 procenta a 1procentní hranici tak překonal poprvé za přinejmenším 15 let.

Analytici webu The Street sestavili pětici amerických titulů, které mohou být co do výhledu navýšení dividend v následujících měsících zajímavé. V úvahu vzali mimo jiné kvalitu rozvahy firem, současné výplatní poměry, historii dividendových pohybů…

1. Verizon

Tento telekomunikační gigant vede prakticky v každém směru, v němž podniká. Verizon sice nemusí mít s alokací volného kapitálu problém – vzhledem k rozsáhlé infrastruktuře, kterou je třeba udržovat a rozšiřovat, prodej části aktiv ale uvolnil další hotovost, kterou lze využít mimo jiné na výplatu dividend. V divizi mobilního pokrytí Verizon Wireless drží pouze 55% podíl, nicméně potvrdil zájem odkoupit zbytek od Vodafonu. Minimálně do té doby firma sedí na objemném hotovostním polštáři. Aktuální výše čtvrtletní dividendy činí 51,5 centu, což dává za rok 4,3% dividendový výnos.

2. Altria Group

Největší tabákový výrobce ve Spojených státech Altria Group se honosí 5,1% dividendovým výnosem. Podnikání skupiny je stabilní a více méně předvídatelné. Ačkoli poptávka po produktech firmy na domácím trhu pomalu klesá, prodej v zahraničí roste, především na tzv. emerging markets. Postupný pokles prodejů cigaret je ale již z větší části do ceny akcií zahrnut a posun k lepšímu může znamenat rostoucí zainteresovanost do oblasti nápojů (Altria je akcionářem gigantu SABMiller). Současná výše čtvrtletní dividendy je 44 centů a investoři mohou doufat v její navyšování v dohledné době.

3. Nike

Výrobce sportovní obuvi a oblečení dosáhl za letošní rok již 23procentního růstu svých akcií. Hlavní potenciál růstu firmy nyní leží v kynoucí střední třídě v Číně, Indii a zemích Latinské Ameriky. Pohled do finančních výkazů je více než dobrý – zhruba 6 miliard dolarů v hotovosti proti 1,3 mld. USD dluhu. V současnosti firma vyplácí čtvrtletní dividendu 21 centů (což je 1,3% výnos).

4. International Paper

Jeden z největších světových výrobců papíru a obalových potřeb zásobuje severoamerický trh i rozvojové trhy. Ačkoli papír není nijak vzrušujícím předmětem podnikání, může být vcelku výnosný – tato firma vydělává na domácím trhu zhruba 75 centů z každého dolaru. Akcie IP za posledních pět let vystoupaly o bezmála 65 procent, podle The Street ale zdaleka nejsou drahé. Dobře nastavený byznys dláždí cestu k navýšení dividendy ze současných 30 centů (2,5% výnos).

5. Activision Blizzard

Podstatná část tržeb vydavatele videoher (např. World of Warcraft, Diablo) nepochází z prodeje herních titulů, nýbrž z uživatelských poplatků či předplatného, a tyto příjmy jsou mnohem lépe předvídatelné. Předvídatelnost příjmů jde ruku v ruce s předvídatelností dividendy. Její výše je v současnosti 19 centů čtvrtletně, což znamená zatím skromný 1,1% výnos. Společnost nemá dluh a 4,5 mld. USD v hotovosti. 

 
(Zdroj: The Street, Bloomberg)


Čtěte více:

Wall Street si hýčká investory: Nejvíc lákají dividendy a zpětné odkupy
08.03.2013 18:03
Americké společnosti se snaží naklonit si akcionáře rekordními objemy ...
Firmy trhají hotovostní rekordy, v čele suverénní Apple
20.03.2013 18:24
Moody’s dokončila svůj roční přehled vývoje hotovosti v rozvahách spol...
Americké technologie rozpouštějí čím dál více hotovosti v dividendách. Nový trend?
11.07.2013 16:40
Americký technologický gigant Apple se loni v březnu rozhodl po 17 let...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university