Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednoduché vysvětlení pohybů ceny zlata

Jednoduché vysvětlení pohybů ceny zlata

29.08.2013 7:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Zlato se hezky leskne, pro investory toho ale mnoho nepřináší. Nevytváří žádný tok hotovosti jako akcie či dluhopisy, je to jen kov, který byl ale vždy považován za hodnotný. Pokud lidé hovoří o tom, že bychom měli investovat do zlata, obvykle za tím stojí dva hlavní důvody. Prvním z nich by měla být expanzivní politika centrálních bank, která by měla vést k vysoké inflaci. Vedle toho je tu tvrzení, že zlato funguje jako pojištění proti krizi. Tento faktor byl mimochodem hlavní motivací pro Paulsonovu sázku na zlato.

Co se týče argumentu týkajícího se inflace, stačí si všimnout, že centrální banky žádnou inflaci nevyvolaly. V ekonomice existuje velký objem nevyužitých zdrojů a je pravděpodobné, že inflace nepřijde ani v budoucnu. Hlavně však platí, že inflace a cena zlata spolu nemají mnoho společného. Lidé si v souvislosti s rychlým růstem cen obvykle vybaví 70. a 80. léta, kdy cena zlata také prudce rostla. Šlo ale o výjimečné období, mimo něj byla mezi cenou zlata a inflací poměrně nízká korelace. Jak ukazuje první graf, pozitivní vztah mezi inflací a cenou zlata je dán pouze body z let 1974, 1979 a 1980. Když je vynecháme, mění se stoupající křivka na klesající. Z toho je jasné, že inflace představuje velmi špatný indikátor toho, jak se bude vyvíjet cena zlata.

z1

Existuje ovšem lepší ukazatel, a tím jsou reálné sazby. Roční návratnost zlata je totiž téměř zcela vysvětlena rozdílem mezi výnosy desetiletých vládních dluhopisů a meziroční inflací. To můžeme vidět na druhém grafu, kde tento vztah vysvětluje jak růst ceny zlata v 70. letech, tak její růst v roce 2011. Vztah je navíc konzistentní na všech úrovních sazeb:

z2

Popsaný vztah odpovídá modelu, který popsal Paul Krugman. V jádru jde o to, že vyšší reálné sazby snižují poptávku po zlatě, protože roste náklad příležitosti spojený s jeho držením. I když na této úvaze můžeme najít jisté nesrovnalosti, celkově je jasné, že vysoké reálné sazby jsou pro držitele zlata špatnou správou. Znamená to, že při posuzování vztahu mezi inflací a cenou zlata musíme věnovat pozornost tomu, co je příčinou inflace. V 70. a 80. letech to byl pokles agregátní nabídky, což je výjimečná situace. Tehdy došlo ke snížení reálných sazeb, protože klesla atraktivita alternativních investic. Pokud ale inflaci táhne agregátní poptávka, její vliv na reálné sazby je nejasný a může být až mírně pozitivní. Pak je méně jasný i vztah mezi cenou zlata a inflací.

Uvedené znamená, že pokud se chceme zlatem zajistit proti inflaci, měli bychom mít jasno v tom, proti jaké inflaci se chceme zajistit. Zda proti poptávkové či nabídkové. Jestliže se bavíme o riziku typu zemětřesení, kupujme zlato. Ovšem v případě, že se obáváme nedostatečné disciplíny centrálních bank, je lepší koupit si dluhopisy, jejichž výnosy jsou chráněny před inflací a zároveň otevřít krátké pozice na desetiletých vládních dluhopisech.

Je zlato alespoň pojištěním proti krizi? Ne vždy. Pokud krize vyvolá propad důvěry, růst úspor a pokles reálných sazeb, cena zlata může růst. Jestliže ale krize vyvolá růst reálných sazeb, zlato fungovat nebude. Týká se to například Číny. Pokud v ní dojde k finanční krizi, vyvolá to úprk kapitálu ze země a Čína už nebude schopná investovat takový objem peněz v zahraničí. Reálné sazby vzrostou, to samé platí o reálných sazbách, a cena zlata klesne.

Autorem je I-čchuan Wang.

(Zdroj: Noahpinion)


Váš názor
  • Zlato
    29.08.2013 12:57

    Pan autor si může vymýšlet co chce, ovšem provázanost ceny zlata s inflací je zcela zřejmá i laikovi. Vynikne to v dlouhodobém srovnání. V 19 století svět nezažil prakticky žádnou inflaci, ta přišla až ve století 20. Proto také po celé 19 století byla 1 unce zlata stále za 20 Dolarů. Pak přišlo století 20, které díky idiotským centrálním bankám zavedlo silnou inflaci a se zlatem se začaly dít pravé divy !!! Roku 1900 začínalo na 20 Dolarech a roku 2000 století končilo na 300 Dolarech, stouplo tedy za 100 let 15 krát !!! Podobně jako ceny domů nebo jiných hmotných aktiv. Ve 21 století zatím stouplo ze 300 na 1400 , tedy skoro 5 krát. Důvod ??? Peněžní zásoba M3 roste na světě průměrným tempem + 7 % ročně, zlata ročně přibývá o 1,5 % , elektronických peněz tedy přibývá 5 krát rychleji jak zlata. A čeho je moc, to ztrácí na ceně. Když budete mít ve skříni místo jednoho zimního kabátu kabátů 68 , budete si každého z nich tak cenit, jako když máte před zimou kabát jenom jeden ?? Nikoli ! Klidně 25 kabátů vyhodíte do popelnice a nijak vás to nebude rmoutit , zbude vám jich totiž ještě pořádných 43 kusů. Když je něčeho moc, nemá to skoro žádnou cenu.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university