Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko podrobeno. Alkoholem.

Rusko podrobeno. Alkoholem.

01.10.2013 18:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Světové zdravotnické organizace má dnes úmrtí jednoho z pěti Rusů spojitost s alkoholem. Celosvětově tento poměr dosahuje jen 6,2 %. Alkohol byl pevnou součástí ruské společnosti před revolucí, během existence Sovětského svazu i po přechodu na demokracii. Vláda se s problémem snaží opakovaně bojovat, výsledky jsou ale mizivé. Přispívá k tomu i to, že Kreml je značně závislý na příjmech spojených s prodejem alkoholu. K tomu přispěl už Ivan Hrozný, který prosazoval státem vlastněné taverny, které by pomáhaly jeho peněžence. Před Gorbačovem nevnímala vláda alkohol jako problém, ale považovala ho za vítaný zdroj příjmů. Ještě v roce 2010 ruský ministr financí Kudrin hlásal, že to nejlepší, co mohou Rusové pro ekonomiku udělat, je „víc kouřit, víc pít a platit tak víc daní“. I přechod k ortodoxnímu křesťanství, pro který se v roce 988 rozhodl princ Vladimír, byl částečně motivován tím, že umožňovalo konzumaci alkoholu.

Podle některých názorů je vysoká spotřeba alkoholu i způsobem, jak udržet pod kontrolou politické protesty. Disident Zhores Medveděv v roce 1996 tvrdil, že vodka je možná tím, co umožňuje redistribuci vládního majetku směrem k soukromým subjektům bez toho, aby to vyvolalo protesty a nespokojenost obyvatel. Vodka byla v Rusku vždy zdrojem peněz, ale možná je i tím, co drží vládu u moci. Nejintenzivnější boj vedl s alkoholem Gorbačov, ale i přes jeho snahy zůstal v ruské společnosti pevně zakořeněn. V roce 1992 byl zrušen státní monopol na jeho výrobu, což vedlo k prudkému růstu nabídky a produkce.

Zdanění alkoholu je dnes stále relativně nízké, nejlevnější druhy vodky stojí asi 30 rublů, tedy přibližně jeden dolar. Asi 30 – 60 % celkové výroby je načerno, velká část této výroby probíhá během „nočních směn“ v oficiálních palírnách. Putin nadměrnou konzumaci alkoholu kritizuje, Medveděv ho nazval „přírodní pohromou“. Mimo těchto proklamací ale mnoho učiněno nebylo. Žádná pevnější regulace výroby, žádný ucelený program boje s alkoholismem.

Počet úmrtí spojených s tímto neduhem se od roku 1990 ztrojnásobil. Léčba dnes spočívá na metodě vytvoření podvědomé averze k alkoholu. Celá struktura státem vlastněné sítě léčeben se ale od 70. let výrazněji nezměnila. Dostupné jsou i programy v rámci mezinárodní organizace Anonymní alkoholici (AA), Kreml ji však oficiálně neuznává a neposkytuje jí finance. Její pomoc je tak těžko dostupná. Církev je k AA také rezervovaná a tvoří vlastní programy léčby. Jeden bloger k tomu napsal: „Šel jsem do AA a nevěřil jsem svým uším. Nemají tam žádného Boha a tvrdí, že si od alkoholismu pomohou sami. Jsou na to hrdí. Já jsem šel zpět do kostela. Tam se léčí modlitbou a půstem.“

Zdroj: WSJ


Váš názor
  • Prázdné žvásty
    02.10.2013 9:26

    Chece-li někdo vědět co je v Rusku, nechť tam jede. Vřele doporučuji, především novinářům, aby si udělali obrázek o aktuálním Rusku. Pak se rozjeďdte do světa a budete se divit, kde všude se mluví, inzeruje v Ruštině a obchoduje s Rusy.
    Medium2
    • Re: Prázdné žvásty
      02.10.2013 10:55

      Máš pravdu ve světě se mluvi stále více rusky. Ale z jiného důvodu než si myslíš ty. Je tp proto, že stále víc Rusů utíká a zůstává v cizině. Kde si novodobí ruští zbohatlíci kupují domy a jachty nejvíc ? No hádej. Proč nezůstavaj doma, když je to tam tak fajn ? V Rusku zůstavají jen Putinovi kamarádi, který mu dohlížejí na jeho, jim svěřenej majetek. Ve světě se stále víc mluví i česky, polsky, mad'arsky od pádu železné opony. Než tady začneš zase kecat tak se trochu zamysli.
      He He He
    • Re: Prázdné žvásty
      02.10.2013 10:31

      Tady vedeš ty a navíc hodně kecáš. Proč tedy potřebuješ do Ruska viza a musíš se ubytovat jen v hotelech určených úřady ? Taky nám vysvětli proč Rusové houfně emigruji kdykoliv a kdokoliv může. Pro ně jsou i Karlovy Vary vysněným rájem ty brebto. Já z Ruska pocházím a už bych se nikdy nevracel.
      Moloděc
      • Když jsi z té Ruské krajiny
        02.10.2013 10:59

        A odkud jsi molodče? že tak haníš rodnou Rus. To se u Vás málokdy vidí. Rusko není ráj na zemi, ale jsou mnohem horší. Nicméně si pořádně přečti co jsem napsal, že s Ruskem se čile obchoduje po celém světě ať ve velkém či v malém.
        Medium2
        • Re: Když jsi z té Ruské krajiny
          03.10.2013 8:43

          Já z té ruské krajiny nejsem, ale odpovím ti na tvoje ruský "obchodování" po celém světě. Pokud považuješ za celý svět Venezuelu, KLDR, Kubu a pár dalších zoufalců tak prosím. Hlavně nevyprávej nám Čechům nebo bývalým východním Němcům něco o obchodování s Rusy. Co mají komu co nabídnout. Možná tak Syrii zbraně a plyn. Pamatuješ jak se stavěli přes noc do fronty, když jim v Moskvě před několika lety Amíci dovezli hamburgry :o)). A Praha nebo Karlovy Vary jsou plné Rusů který nakupujou všechno co jim přijde pod ruku a pro nás jsou ted' už běžnými věcmi. Já si ještě pamatuju jak ruský vojaci tady nakupovali haldy bot bez ohledu na velikost, protože si to doma jejich příbuzný přeberou. To si už asi pamatovat nechceš. Sami maji jen to co okopírovali od jiných od atomovky přes koka kolu a auta až po oblečení.
          Švehla
  •  
    02.10.2013 7:47

    Pozůstatek éry presidenta Jelcina. zatím zřejmě nepřišly na český patent vylepšování kvality alkoholu.
    george
  • Naši pokrevní bráti
    01.10.2013 20:55

    Jsme na stejné cestě jako oni. Vždyt' to byl náš vzor. Dodnes je spousta českých občanů hrdá na světové prvenství ve spotřebě alkoholu. Proto jsme si také zvolili za svého vůdce takového přeborníka v kouření a chlastu. Podle většiny dotazovaných v anketě nejlepší prezident. Pak se nedivme.
    Škorpion
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university