Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koláček z kauzy MUS: Ve Švýcarsku je hodně českých peněz, budu mluvit

Koláček z kauzy MUS: Ve Švýcarsku je hodně českých peněz, budu mluvit

14.10.2013 19:25
Autor: ČTK

Antonín Koláček odsouzený v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) je přesvědčen, že on i jeho společníci udělali chybu, když k celé věci dosud většinou mlčeli, a hodlá se nyní důrazně veřejně hájit. Podle něj jsou exemplárním případem, přestože ve Švýcarsku je "hodně českých peněz", o které se prý nikdo nezajímá. V rozhovoru s ČTK dnes Koláček řekl, že někteří členové vlády tehdejšího premiéra Miloše Zemana v roce 1999 věděli při prodeji státního podílu MUS, že za společností Appian Group je Koláček a jeho společníci.

Koláček, stejně jako jeho někdejší společníci z MUS Petr Kraus, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a Jiří Diviš, byli ve čtvrtek ve Švýcarsku nepravomocně odsouzeni za praní špinavých peněz a podvody při převzetí MUS. Koláček z nich dostal nejvyšší trest čtyř let a čtyř měsíců vězení.

"Je zajímavé, že z celé české privatizace, ze všech těch českých peněz, které jsou ve Švýcarsku, si vybrali zrovna nás. A těch peněz je tam hodně," řekl. Podle něj se ale mnoho věcí dostane na povrch.

"Vezměte si třeba peníze pana (Romana) Janouška ve Švýcarsku, k nim se různé části moci vyjádřily, že jsou v pořádku a tudíž Švýcarsko prohlásilo, že jsou ty peníze v pořádku. My to neděláme, protože my s žádnýma takovýma složkami nespolupracujeme," řekl Koláček, podle něhož v případě Janouška přišel zásah z ČR i na mezinárodní úrovni. Šlo prý o to, aby se nepoškodil obraz Švýcarska jako mezinárodní finanční instituce.

Rozhodlo se, že "my budeme exemplární případ a oni budou neviditelný případ, který je v pořádku", uvedl. Podle něj se objeví i další takové případy. "Protože oni se spletli. Mysleli, že já to vzdám a já to nevzdám," dodal. "Postupně si myslím, že se ty věci budou ukazovat, zatím je brzo," naznačil.

"Z dnešního pohledu jsme možná měli najít víc odvahy a mluvit. Teď už nám nic jiného nezbývá a teď budeme mluvit nahlas," řekl Koláček, který stejně jako ostatní odsouzení odmítl odpovídat na otázky švýcarského soudu o kauze samotné.

Má také pocit, že se od něj a jeho společníků odvrátili všichni, kteří s ním kolem MUS spolupracovali. "Chtěl bych zdůraznit, že mnozí nás v tom fakt nechali a zapomněli, jak s námi tehdy spolupracovali a co s námi dělali," řekl s tím, že spolupracovali s poslanci i "senátory, třeba s Richardem Falbrem".

"Spolupracovali jsme s odbory, spolupracovali jsme s ODS, se sociální demokracií ... hledali jsme spojení pro podporu toho podniku. To se tehdy dařilo a myslím, že nám všichni docela normálně politicky pomáhali a pak ... od nás všichni v podstatě utekli," řekl.

Za chybu považuje, že ve své době otevřeně neřekli, "kdo jsou Appiani". Appian Group byla v druhé polovině 90. let prezentována jako skupina zastupující americké investory, jak se později ukázalo fiktivní. Vlastnili ji Koláček a další odsouzení.

"My jsme to říkali neveřejně politikům a novinářům. Mnozí to věděli, ale jako hráli s námi tu, dá se říci, hru na kapitalismus," prohlásil.

Tehdejší vláda Miloše Zemana v červenci 1999 prodala Appian Group zbývajících 46 procent akcií MUS za 650 milionů korun, tedy podle švýcarských i českých vyšetřovatelů za podhodnocenou cenu.

Někteří členové vlády věděli, jak to je, řekl. I odboráři a novináři věděli, že se to prodává nám, dodal s tím, že nechce jmenovat konkrétně, ale chce poukázat na systém.

Koláčkovi je také divné, že švýcarská prokuratura navrhla tak vysoké odškodnění pro MUS, kterou ovládají Vasil Bobela, Petr Pudil a Pavel Tykač. "Nevím za co a proč, čemu to mělo sloužit," uvedl.

Společnost Czech Coal Services sdružující Bobelu, Pudila a Tykače figurovala u soudu v Bellinzoně jako poškozená strana. Prokuratura navrhla, aby z asi 600 milionů švýcarských franků obstavených ve Švýcarsku (asi 12,5 milionu korun) dostala 276 milionů franků.

Podle Tykačova mluvčího Jana Chudomela je předčasné a pouze hypotetické hovořit o jakýchkoliv penězích. "Pravděpodobně bude trvat roky, než padne nějaké konečné rozhodnutí. Pokud k tomu nakonec dojde, je Pavel Tykač rozhodnut věnovat veškeré takto získané prostředky na dobročinnost a rozvoj severočeského regionu," řekl. 

 


Čtěte více:

Švýcarský soud: Exmanažeři Mostecké uhelné jsou vinni a půjdou za mříže
10.10.2013 14:43
Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Kol...
Kauza MUS podle Le Temps - Praha je potěšena, švýcarská prokuratura označuje verdikt jako silný signál
11.10.2013 10:50
Švýcarská prokuratura označila čtvrteční verdikt soudu v Bellinzoně za...

Váš názor
  • konečně Patria
    15.10.2013 12:05

    zveřejnila dva dny staré zprávy z bulváru. Sem to patří :-))
    Jesse
  •  
    15.10.2013 11:32

    To teda fandím, ať ty peníze Tykač vysoudí. Pokud to dá na rozvoj regionu, tak je frajer. To je trochu jiný přístup, než Bakala, který jede jen na sebe.
    Pavel Procházka
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m