Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Intervenční vyvlastnění a válka s mimozemšťany

Intervenční vyvlastnění a válka s mimozemšťany

22.11.2013 20:19

Na víkend je lepší něco odpočinkového. Jedním z vedlejších důsledků kurzových intervencí ČNB je vyjasnění si toho, že řešíme v podstatě stejné problémy jako většina vyspělého světa. A že se nás tedy plně týkají i kontraverze kolem prováděných (a neprováděných) ekonomických politik. Za intervence ČNB prý nyní dokonce hrozí i žaloba. Pokud by k soudnímu sporu došlo, možná by to bylo přínosem, protože řadu věcí je třeba si vyjasnit. Přerozdělení, které současnou politiku ČNB doprovází, může třeba někdo v extrému považovat i za formu vyvlastnění u části občanů ve prospěch (předpokládaný) celé společnosti. To, že takto se o měnových intervencích obvykle neuvažuje, na principu nic nemění (o vyvlastnění můžeme hovořit v podstatě při všech politikách, které mají redistribuční efekt – vždy relativně k tomu, jak distribuuje trh).

Uvedeným nechci rozdmýchávat averzi k ČNB (či jakékoliv jiné NB), či hodnotit úspěšnost jejích kroků (to jsem činil v několika předchozích článcích). Jde ale o jeden z případů, kdy má problém jasný etický a filozofický rozměr. Pokud skutečně dojde k žalobě, nezávidím soudu, který bude muset učinit nějaký konečný verdikt. Protože pokud ho bude chtít učinit fundovaně (a ne se ohnat nějakým jednoduchým argumentem), má před sebou dost práce. Jak jsem psal, jsme až po uši v kontraverzi, ve které plave většina vyspělého světa. ČNB podle mne udělala chybu v tom, že veřejnost informačně-vzdělávajícím způsobem nemasírovala od chvíle, kdy se deflační rizika začala ve vyspělých ekonomikách jasně projevovat. Tedy v podstatě od krize.

Hlavní globální pokrizovou kontraverzí je určitě inflace. Primární rovinou inflačního příběhu naší doby je to, že v myslích veřejnosti je jaksi pevně ukotvena rovnice „krize = inflace“ (či na další úrovni „monetární stimulace = inflace“). Rovnice „krize = deflace“ se jaksi nezažila, i když z historického hlediska jistě neprávem. A hlavně je nyní mnohem relevantnější (ve světě i u nás doma). Tento hlavní motiv inflačního příběhu zde občas připomínám. Dnes se ale podívejme na to, jak vypadají jednotlivé časově-geografické epizody tohoto příběhu. Tedy na to, jak se vyvíjí inflace v USA, UK, eurozóně a Japonsku – příběh je to pestrý a poučný.

V prvním grafu je vývoj meziroční změny indexu spotřebitelských cen v UK, Japonsku, USA a eurozóně. Co se týče dlouhodobé úrovně, stojí stranou JPN, které se s výjimkou roku 2008 a současnosti potácí kolem nuly. Nyní ale inflace (i inflační očekávání) rostou, což je samozřejmě odrazem razantní změny v ekonomické politice. Podobně je tomu i v UK, kde po prudkém propadu inflace v roce 2012 přišla stabilizace a nyní se inflace (i inflační očekávání) opět zvedají. Jsme ale na úrovni o cca dva procentní body vyšší než u JPN. Eurozóna a USA jsou co se týče současné inflace druhým extrémem – dochází k jejímu poklesu (a opět to platí i o inflačních očekáváních). Druhý graf ukazuje pro zajímavost vývoj nezaměstnanosti. V současné době je v eurozóně jako celku na celkem obludných více než 12 %, v USA klesla na úroveň podobnou té v UK. JPN mělo v dobách nejhorších nezaměstnanost na cca 6 %, nyní se pohybuje u 4 %. Paradoxně je tak nejrazantnější politika v zemi s nejnižší nezaměstnaností, nejméně razantní je v eurozóně, která by potřebovala pravý opak.
intervence
Ony čtyři vyspělé ekonomiky/regiony tedy kreslí pestrý inflační obrázek – od relativně vysoké a rostoucí inflace (UK), přes nižší a klesající (USA, EZ) až po nízkou a rostoucí (JPN). Jediná země, kde by bylo možné alespoň trochu smysluplně hovořit o inflačním strašidlu, je tedy UK. Pro Japonsko je vyšší inflace a vyšší inflační očekávání potenciálním vysvobozením z deflační pasti (pokud vše půjde tak, jak je plánováno). K UK pak poznamenejme, že BoE si tuto cestu záměrně vybrala. Tj. rozhodla se uplatňovat masivní monetární stimulaci i v prostředí relativně vyšší inflace s tím, že pozitiva převáží nad negativy. Pokud bychom pak čekali, že jednoduše určíme nějakého jasného tahouna popsaného vývoje, mýlili bychom se. U zmíněných zemí najdeme různou škálu uvolnění monetární politiky – růstu báze, výše reálných sazeb, poměru růstu a sazeb, pohybu kurzu a cen dovozů, stavu trhu práce, atd. Nikde ale nenajdeme jasný pohyb směrem k hyperinflaci.

Protože se tedy ani po letech vysoká inflace nedostavuje (naopak), proroci inflace, u kterých jsou jejich proroctví klíčovou částí jejich kariéry a image, si museli najít něco jiného. Obrátili se proto k bublinám na trzích s aktivy, či prodloužili období, za které inflace prý přijde (ve stylu „dnes tedy opravdu konec světa nebude, ale za měsíc už určitě“). Samozřejmě, že pokud centrální banky ve snaze zachránit co se dá reagují na masivní růst poptávky po penězích expanzivní politikou, existuje teoretické riziko inflace. V podstatě je to ale riziko toho, že se zblázní, či budou donuceni vládou, či přesněji řečeno diktátorem k tomu, aby tuto politiku neobrátily ve chvíli, kdy poptávka po penězích zase klesne (tj. zvedne se poptávka po investicích, zboží, službách). Proč ale radši nevarovat třeba před válkou s mimozemšťany? Ta se vyloučit také nedá a je alespoň originálnější.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Japonsko
    25.11.2013 14:50

    Řekl bych, že jedna země k hyperinflaci směřuje a to je Japonsko. Hrají v podstatě vabank . Když nebude Abeconomics fungovat (růst HDP tak 5%), nastane fáze kdy si budou vybírat mezi monetizací dluhu nebo defaultem. Sázel bych na monetizaci.
    Nero
  •  
    25.11.2013 11:37

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/byznys/skop-guverner-cnb-singer-zije-izolovan-ve-vezi-ze-slonoviny/
    Homo
  • výpočet inflace
    25.11.2013 9:06

    Ono je také důležité, vědět přesný výpočet inflace, potažmo co přesně obsahuje "spotřebitelský koš" a s jakým procentuálním podílem. Inflace je pak samozřejmě různá pro odlišné skupiny obyvatelstva,což je neprosto zřejmé u důchodců a nízko příjmových skupin. Osobně pokládám výpočet inflace v podstatě za "manipulační" ve prospěch vlád a NB (alespon u nás).
    miki1
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university