Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaostřeno na ČNB: Klid po bouři - rozhodnutí již zítra!

Zaostřeno na ČNB: Klid po bouři - rozhodnutí již zítra!

16.12.2013 17:57
Autor: David Marek

Na posledním jednání bankovní rada ČNB překvapila finanční trhy a rozhodla se použít intervencí na devizovém trhu, aby oslabila kurz koruny k explicitně oznámené hranici 27 EUR/CZK. V následné komunikaci zaznělo, že s touto politikou ČNB počítá v horizontu 12 až 18 měsíců. Změna devizových rezerv v průběhu listopadu ukazuje, že centrální banka prostřednictvím intervencí investovala 223 miliard korun.

Zmínka centrálních bankéřů v následné komunikaci o možnosti posunout kurzový závazek ještě výše drží kurz koruny v bezpečné vzdálenosti od zmíněné úrovně. Celkem od zahájení používání tohoto nového nástroje měnové politiky kurz koruny oslabil o 6,6 procenta.

ČNB sice zasáhla na kurzové frontě, nicméně podařilo se jí uvolnit měnové podmínky také snížením tržních úrokových sazeb. Tříměsíční sazba PRIBOR klesla o 6 bazických bodů (bps), dvanáctiměsíční o 11 bps. Zajímavé je, že sazba pro forwardový kontrakt FRA 21x24 dokonce klesla do záporných hodnot, kde se stále drží. Vliv měnové politiky se projevil i v delších splatnostech, sazba tříletého úrokového swapu se snížila o 16 bps. Těžko říci, zda tento výsledek připsat k dobru „forward guidance“ používané ČNB nebo zvýšení kredibility po zahájení devizových intervencí. Důležité je, že se tímto poklesem tržních úrokových sazeb zesiluje vliv uvolněné měnové politiky.

Rozhodnutí o intervencích rozpoutalo vášnivé diskuze, nyní se snad situace již zklidnila. Aktuálně ČNB nemusí uvažovat o změně své politiky a stačí jí kontrolovat kurz koruny tak, aby se pohyboval na vytyčenou hranicí 27 korun za euro. Bude-li inflace či růst ekonomiky nižší, mohou se objevit spekulace, že by ČNB mohla svůj kurzový závazek posunout na vyšší hladinu kurzu a opět použít intervencí, aby toho dosáhla. Nicméně odchylka reality a prognóz by musely být poměrně velká, aby k tomu došlo. Nejpravděpodobnějším scénářem pro příští rok je nudně klidný výhled pro úrokové sazby i kurz koruny.

Zajímavější to bude až v okamžiku ukončení současné mimořádné kurzové politiky a návratu měnové politiky k normálu, které může doprovázet zvýšená volatilita na trzích. Nicméně to je ještě řadu měsíců před námi. Po listopadové bouři je před námi předvánoční klid, alespoň na měnové frontě.

Celý report si klienti placených služeb mohou stáhnout ve formátu PDF spolu s dalšími analýzami zde.


Váš názor
  • stejné jako FED
    13.12.2013 12:57

    už s tím nemohou nikdy přestat
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    13.12.2013 9:50

    ČNB musí dodržovat ústavní zákon a jednat v souladu s hospodářskou politikou vlády. Přadchozí vládna realizovala politiku úspor a nově vznikající vláda také bude prosazovat politiku úspor a snižování státního dluhu. Proto rychle ČNB využila situace kdy funguje prozatimní dláda v demisi, která nemá žádnou hospodářskou plolitiku. S občany se hraje na přetahovanou - má občan spořit (na důchod, na lékařskou péči, na studie dětí...?) nebo utrácet jak chce nyní ČNB. Doufejme, že po stanovení nové vlády bude opět ČNB dodržovat ústavní zákon a dá věci do pořádku.
    Václav
    •  
      13.12.2013 10:20

      Já myslím, že věci se dají do pořádku jedině tak, že členové bankovní rady jako Lízal , Singer , Tomšík nebo Hampl se budou muset postupně vyměnit.
      Nero
  • Kupředu pravá, zpátky ni krok
    13.12.2013 9:05

    Vážený autore, osobně se domnívám, že bankovní rada ČNB je odtržená od reality podnikatelského prostředí v ČR. Rozhodování od stolu, vedené pochopitelně těmi nejlepšími úmysly, tak to tady už bylo. Tehdy pod heslem :"Kupředu levá, zpátky ni krok!". Kam to vedlo, víme my dříve narození, naprosto přesně. Osobně považuji skokové oslabení koruny za diletantskou akci, která nejenže znejistila podnikatelské prostředí, ale přímo ožebračila řadu podnikatelů o 6-10% z jejich marží. A to se povedlo ČNB naprosto dokonale. Proto hovořit o klidu po bouři je dle mého názoru velice předčasné. Vždy totiž platilo, že kdo seje vítr, sklízí bouři!
    Lišák
  • máme so pořád ještě dobře:-)
    13.12.2013 8:30

    Česko je 17. nejbohatší zemí v EU... Při 25 členských státech žádná výhra, ale 17. nejbohatší zní líp než 8. nejchudší, že? Ten Singer je hlava :-)))
    Jesse
  •  
    13.12.2013 8:23

    Pane Marku, mnohem výstižnějším hodnocením by bylo, že v tomhle tom ovčíně si může každá skupina každý rádoby osvícenec dělat co chce. Ovečky žerou i slámu a když ne tak je třeba ji jen trochu osolit kecama.To se stalo při privatizaci, když cesta mafiánského vizionáře Klauze nastartovala devastaci státu, pokračovalo to napříkld různámi balíčky,vynikajícími zásahy vlád, např. pod vedením Kalouska, při začátku krize,církevními restitucemi a našlo by se toho mnohem vic.Takže vizionářům nevěřím a vždycky se ptám, kdo , pro co a pro koho.Opatření čtyř Sigrů(tři byli proti), patří to této kategorie. A že rozruh utichá, bojím, bojím až lidi přestanou mlčet.
    Homo
    • devalvace 1990/91
      13.12.2013 10:04

      Dá se připomenout i ona devalvace kačky na radu MMF podle vzoru jižní a střední Ameriky v roce 1990/91. Ta právě nastartovala celé naše korupční prostředí. Pro cizáky bylo lehké uplácet "hračkovými penězi" (nebo "tvrdou měnou", jejíž kurz ke koruně velmi dobře znali). Kdekdo s nějakou pravomocí pak vyžadoval stejné úplatky, jako dostal kolega, a privatizovaly se státní majetky ostošest. Pak už tenhle zvyk uplácení ani nemohl skončit (naopak, pořád se stupňoval, spolu s opětovným posilováním koruny). Devalvace sice prospěla exportérům, ale prakticky podvázala technický pokrok. Ani VW dlouho nechtěl investovat do robotizace, jelikož lidská práce byla daleko levnější. Odcházeli naši odborníci za daleko lepšími platy a ti z ciziny byli pro naše podniky nedostupní, což vedlo zase k jejich častému konci a vzniku dalších a dalších montoven. Technické vybavení po celá devadesátá léta stagnovalo. Bude tomu stejně i teď? Nejspíš... Ale přes všěechny známky neúspěšnosti této devalvace bude ČNB vždy moci říct, že kdyby ji neprovedla, bylo by ještě hůř - stejně jako to prohlašovali tenkrát ;-(
      Kalka.
  • To Marek
    12.12.2013 23:45

    Dobry den pane Marku Pisi to velmi slusne je: na Vase nazory neni kdo zvedavy
    1MEDVED
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data