Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indonésie zakázala vývoz nezpracovaných komodit. Největší dopad se čeká u niklu a bauxitu

Indonésie zakázala vývoz nezpracovaných komodit. Největší dopad se čeká u niklu a bauxitu

13.01.2014 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Indonésie, jeden z největších světových vývozců průmyslových komodit, v neděli zastavila všechen vývoz nezpracovaných nerostných rud. Vláda prezidenta Susila Bambang Yudhoyona se tímto radikálním zásahem do pravidel obchodu s klíčovými artikly indonéské ekonomiky snaží podpořit rozvoj domácích zpracovatelských kapacit. Zákaz by mohl mít obzvlášť tvrdý dopad na produkci a vývoz niklu a také bauxitu, jenž se používá k výrobě hliníku.

Nikl hraje důležitou roli v ocelářském průmyslu: zpevňuje ocel a zároveň zvyšuje její odolnost vůči korozi. Indonésie patří mezi jeho přední vývozce. Největším spotřebitelem je Čína, která kov zužitkovává při rozsáhlé expanzi infrastruktury, v prudce se rozvíjejícím stavebním sektoru či k výrobě aut. Zastavení vývozu niklové rudy by pro Peking a zbytek trhu mohlo být největší změnou v odvětví za posledních několik let.

Čína se na radikální krok, který mnozí označují za nejzávažnější politické rozhodnutí prezidenta Yudhoyona v jeho dosavadním desetiletém působení v úřadě, připravovala s pomocí zvýšených importů v uplynulém roce. Konsensus na trhu dříve počítal s tím, že nahromaděné zásoby v čínských skladech dopad případného omezení vývozu ztlumí, nebo že opatření nakonec v platnost nevstoupí, podle některých analytiků ale investorům možné následky došly, až když se zákaz neodvratně přiblížil.

V reakci na páteční prohlášení indonéských představitelů o odhodlání vlády prosadit omezení vývozu se kotace niklu na londýnské burze LME vydaly severním směrem. Vyhlídky na snížení nabídky kovu poslaly cenu o 3,6 % výš na 13 783 USD za metrickou tunu, což byl největší nárůst seance. Někteří investoři jsou v hodnocení dopadů skeptičtější a poukazují na to, že zásob je po celém světě dostatek. Množství niklu ve skladech LME loni vzrostlo o 87 % na 262 tisíc tun.

Podle banky Barclays by zákaz vývozu mohl ovlivnit i rovnováhu na trhu dalších komodit, hlavně hliníku. Indonésie je třetím největším exportérem bauxitu, který se zpracovává v hliníkárnách. Indonéští regulátoři minulý týden naznačovali, že konečná podoba omezující legislativy by mohla obsahovat výjimky pro určité komodity či producenty, což se nakonec skutečně stalo.

Nadále má být povolen vývoz koncentrátů mědi, železa, olova a zinku, což uleví hlavně americkým důlním gigantům Freeport McMoRan a Newmont Mining, kteří dohromady těží 97 % indonéské produkce mědi. Koncentrát představuje mezistupeň zpracování mezi surovou rudou a zušlechtěnými kovem, nejčastěji formovaným do ingotů. V případě niklu a bauxitu však žádná výjimka schválena nebyla. To zkomplikuje obchody indonéským státem vlastněnému těžaři PT Perusahaan Perseroan Tambang a stovkám menších konkurentů.

Indonésie se tvrdým postupem vůči důlním společnostem snaží získat pro sebe větší část přidané hodnoty z komoditního výrobního řetězce. Nyní vyváží pouze niklovou rudu, která je tavena a zušlechťována až v zahraničí. Vláda chce, aby se proces zpracování odehrával doma, a přispěl tak k tvorbě pracovních míst a zvýšení hospodářského růstu. Okamžitý dopad zákazu v podobě poklesu devizových příjmů z vývozu by však mohl zvýšit schodek běžného účtu platební bilance, podkopat důvěru investorů a oslabit měnu.

Indonéská vývozní politika už ovlivnila jiné komodity. Země je největším vývozcem cínu, u něhož omezení exportu platí od loňského srpna. Týden po rozhodnutí kotace cínu na LME vzrostly o 8 %. První příčka Indonésii patří i v energetickém uhlí. Na jejím území se nachází i největší zlatý důl a pátý největší měďný důl. Hodnota komoditního vývozu v roce 2012 dosáhla 10,4 mld. USD, což odpovídá zhruba 5% celkového exportu.

Výjimky přidané na poslední chvíli výrazně zmírňují režim pro měď, mangan, olovo, zinek a železnou rudu, avšak pouze s platností do roku 2017. Ulehčit se tak má celkem 66 firmám, které vládě slíbily, že co nejrychleji vybudují potřebné hutě.

Indonéská těžařská asociace hodlá oprávněnost zavedení zákazu zpochybnit u ústavního soudu. Dopady by se mohly stát ožehavým tématem letošních prezidentských a parlamentních voleb v Indonésii. Kvůli nejistotě mezitím těžaři zastavili nakládání lodí v indonéských přístavech, tisíce zaměstnanců dostaly před zavedením zákazu výpověď, což vyvolalo protesty v Jakartě.

(Zdroje: Reuters, WSJ, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.