Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf strategie ČEZ: Jako národ se musíme rozhodnout, zda nové bloky budovat a zda se vyplatí (+komentář)

Šéf strategie ČEZ: Jako národ se musíme rozhodnout, zda nové bloky budovat a zda se vyplatí (+komentář)

25.02.2014 10:42, aktualizováno: 25.2. 11:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Češi se především jako národ musejí rozhodnout, jakým způsobem financovat stavbu nových jaderných bloků a zda se vůbec vyplatí. Všechny další kroky závisejí na tomto základním rozhodnutí. V rozhovoru pro Insider to uvedl šéf pro strategii skupiny ČEZ Pavel Cyrani. Varoval, že pokud by ČR nové jaderné reaktory nejpozději kolem roku 2030 nespustila, mohla by přijít o energetickou soběstačnost a dojít k potřebě elektřinu dovážet. Akcie ČEZ dnes na pražské burze zaznamenávají 3,5% pokles k úrovni 536 Kč za akcii.

Cyrani upozornil, že o temelínském tendru zatím ze strany vlády nepadlo žádné stanovisko, byť v poslední verzi Státní energetické koncepce zaznívá, že by nové jaderné bloky v ČR měly být uvedeny do provozu ideálně kolem roku 2030. Za pravdivou a dobrou Cyrani označil shodu odborníků v energetice, politiků, státních úředníků i ČEZ, že Temelín se jednou postavit musí. Dokud se ale dle Cyraniho nevyřeší způsob financování nových bloků, nelze začít stavět ani jeden z nich.

„Vláda nevyjadřuje ochotu poskytnout garance za elektřinu, vyprodukovanou v rozšířeném Temelíně. My odhadujeme hranici návratnosti nákladů na nové jaderné bloky dvou a půl násobek (90 EUR/MWh) současných forwardových cen elektřiny na úrovních 36 EUR/MWh. Pokud se tedy vláda či ČEZ rozhodne pro rozšíření Temelína bez garancí, bude to za současných cenových podmínek na energetickém trhu negativní pro hodnotu společnosti. Slova nicméně v tuto chvíli vnímáme jako neutrální pro obchodování s akciemi ČEZ,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora, který akcie ČEZu analyticky pokrývá.

Cyrani v rozhovoru uvedl, že se ve světě obecně používají čtyři cesty. První z nich je opakovaně zmiňovaný „contract for difference“. Druhou možností dle Cyraniho je, že stavbu financuje skupina spotřebitelů, velkých firem, které pak vyrobenou elektřinu odebírají. „To je použito třeba ve Finsku,“ uvedl Cyrani s tím, že ČEZ tuto variantu zvažoval, ale spotřebitelé v ČR jsou velmi fragmentovaní.

Ve třetím modelu se dle Cyraniho předem stanoví budoucí výkupní cena, což dle něj uplatnilo třeba Turecko. Tato cesta dle šéfa strategie ČEZ může dávat smysl, ale „stojí mimo burzu, mimo velkoobchodní trh, který chce EU budovat“.

Cyrani vzpomněl ještě další dva modely financování, které jsou ale dle něj již spíše otázkou na stát. Prvním z nich, existujícím například ve Spojených státech, je dle Cyraniho model blízký distribuci, kdy se cena stanoví do výše uznatelných nákladů a povoleného zisku. Posledním modelem pak je financování státem a řešení nákladů v kontextu celého národního hospodářství.

Prezident Miloš Zeman nedávno uvedl, že by přivítal, kdyby se společnost Areva vrátila do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle něj by zařazení vyloučené francouzské firmy mohlo snížit cenu zakázky. Zeman by byl pro vypsání nového výběrového řízení na dostavbu Temelína. Toho se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200.

Vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín, uvedl v úvodu února při interpelacích ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti, nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín," uvedl Sobotka.

(Zdroj: Insider, HN, ČEZ, čtk)

 


Čtěte více:

ČEZ - Sobotka odmítá garance pro Temelín (komentář)
15.01.2014 8:46
Budoucí premiér Bohuslav Sobotka se včera v rozhovoru, jehož části cit...
Budoucí ministr Mládek: Rozhodnutí o dostavbě Temelína by bylo nejlepší odložit
24.01.2014 11:48
Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín by bylo podle budoucí...
Beneš (ČEZ) nesouhlasí s návrhem energetické politiky EU, tendr na Temelín by mohl zůstat bez vítěze
27.01.2014 9:11
Generální ředitel energetické skupiny ČEZ Daniel Beneš nesouhlasí s ná...
Dostavbu Temelína blokuje i neexistence nabízených reaktorů
05.02.2014 13:59
Dokončení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín blokuje kromě ...
Sobotka: Vláda nezaručí výkupní ceny elektřiny z Temelína. Mládek vidí střet zájmů u daně
06.02.2014 17:16
Vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvi...
Zeman: Uvítal bych vypsání nového tendru na Temelín a návrat Arevy
17.02.2014 15:17
Prezident Miloš Zeman by přivítal, kdyby se společnost Areva vrátila d...

Váš názor
  • Obecně ano, u nás ne
    25.02.2014 15:07

    Osobně si myslím, že by se dostavba Temelína za dobu životnosti vyplatila přes vysoké investiční náklady a aktuálně nízkou cenu elektřiny. Provozní náklady jaderek jsou relativně nízké a jsem přesvědčen, že i cena elektřiny bude postupně růst. Samozřejmě se mohu mýlit, ale vycházím z toho, že za dobu mého života se dlouhodobě zlevňovalo máloco. Problém v naší zemi ale je, že čím větší zakázka, tím zpravidla větší korupce. A některé kauzy firmy ČEZ naznačují, že ani ona nemusí být vůči korupci zcela imunní. Samozřejmě nemám důkazy, ale tak nějak mi to vychází z toho co vidím v médiích. Takže jsem toho názoru, že bychom na tento potenciální megatunel asi radši měli zapomenout.
    Karel Havel
  • NEVYPLATI! - 4 nove jaderne bloky na mini uzemi 350 km v centru Evropy?!
    25.02.2014 14:23

    "Cyrani varoval, že pokud by ČR nové jaderné reaktory nejpozději kolem roku 2030 nespustila, mohla by přijít o energetickou soběstačnost a dojít k potřebě elektřinu dovážet." No uz aby to bylo!!! TO NENI HROZBA, TO JE PRILEZITOST, JAK USETRIT! Vyrabet proud, kdyz je trzni cena pod 40 euro/MWh se nevyplati ani soucasnemu Temelinu (2 bloky staly tehdy nominalnich 100 mld. Kcs). CEZ je 2. nejvetsi exporter elektriny v Evrope a evidentne chce byt prvni. Bohatstvi zeme nemuze byt zalozeno na vyvozu elektriny, to je jen tesne nad urovni vyvozu surovin (treti svet). Navic jaderne bloky zacina na malickem uzemi okolo nas stavet Madarsko, Polsko i Slovensko! Kdo tu elektrinu asi bude spotrebovavat? A za jakou cenu...Na horizontu 10 let vidim obrovsky nadbytek jaderne elektriny v nasem stredoevropskem prostoru, o dalsi expanzi obnovitelnych zdroju (at se nam to libi nebo ne) ani nemluve. Zatim se ani 1 jaderna elektrarna za navrzeny a schvaleny rozpocet nikdy nepostavila, vzdy to byly nasobky puvodnich planu! Navic do 10 let uz budou k dispozici ke komercnimu provozu podstatne levnejsi stredne velke jaderne elektrarny (100-500 MW), bez nutnosti drahych zabezpecovacich mechanismu, jak z USA, tak z Ruska.
    Kolemjdouci
  • Není alternativa
    25.02.2014 12:40

    Obnovitelne zdroje jsou drazsi (to jen zabednec si muze myslet, ze jsou levnejsi. Nemecky stat obnovitelne zdroje dotuje, proto maji proud levnejsi, ale celkove naklady jsou vyssi). Fosilni paliva jsou levnejsi, ale vsechny spaluji uhlik, at je to bridlicovy plyn, metanhydrat nebo uhli, coz povede k oteplovani a za chvili se takove zdroje budou penalizovat. Neni alternativa.
    paPe3814
    • alternativa existuje
      25.02.2014 12:43

      chodit pěšky, svítit svíčkama a neblbnout u televize :-))
      Jesse
  • Jako člen národa
    25.02.2014 12:37

    se vyslovuji pro rušení FVE. Nechce se mi platit této mafii OZE, když noční proud vůbec nevyrábí. Chci platit jen to, co spotřebuji... a žádné poplatky, příplatky, dotace na podnikatelskou činnost a výpalné !!
    Jesse
  • Není alternativa
    25.02.2014 12:36

    Obnovitelne zdroje jsou drazsi (to jen zabednec si muze myslet, ze jsou levnejsi. Nemecky stat obnovitelne zdroje dotuje, proto maji proud levnejsi, ale celkove naklady jsou vyssi). Fosilni paliva jsou levnejsi, ale vsechny spaluji uhlik, at je to bridlicovy plyn, metanhydrat nebo uhli, coz povede k oteplovani a za chvili se takove zdroje budou penalizovat. Neni alternativa.
    paPe3814
  •  
    25.02.2014 12:33

    Pokud celou dnešní produkci temelína vyvážíme tak ať si dostavbu strčí do ... ýlky, jeden tunel tu musíme ještě 15 let platit.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Srovnání cen je důležitým faktor !
    25.02.2014 12:26

    http://apl.czso.cz/pll/eutab/html.h?ptabkod=ten00114
    AMN
  • nevyplatí
    25.02.2014 12:12

    Jako člen národa se rozhoduji proti výstavbě. nevyplatí se.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data