Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vybrat aktivní, nebo pasivní fond?

Vybrat aktivní, nebo pasivní fond?

07.03.2014 16:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Někteří investoři nedají dopustit na aktivně spravované fondy, jiní zase dávají přednost fondům, které prostě sledují vybraný index. Existuje ale hodně investorů, kteří vlastní oba typy. Někdy k tomu mají finanční, jindy emocionální důvody. My se můžeme podívat na pět strategií, které nám pomohou mezi oběma typy vybrat:

1. Používejte pasivní fondy pro efektivní trhy a aktivní fondy pro ostatní trhy. Zastánci indexových fondů tvrdí, že aktivní investoři nemohou v delším období překonat návratnost trhu. Jiní se ale domnívají, že schopní správci aktiv dokážou pokořit trh, který nefunguje úplně efektivně. V minulých 15 letech si podle analýzy společnosti Robert W. Baird & Co. vedli aktivní investoři nejlépe v oblastech, jako jsou zahraniční akcie či akcie malých amerických společností. Trhy se však mohou vyvíjet. Kdysi bývaly méně efektivní akciové trhy rozvíjejících se ekonomik, či dokonce spekulativní dluhopisy v USA. Nyní ale efektivita na těchto trzích vzrostla, globální trhy jsou propojenější a investoři se více orientují i na segmenty, která dříve stály mimo jejich hlavní zájem.

2. Nezavrhujte možnost, že můžete vydělat více, než nabízí celý trh. Pomoci k tomu může mix indexových a aktivních fondů. Finanční poradce Sunit Bhalla například doporučuje kombinaci fondu Vanguard Total Stock Market Index, který má široký záběr, s úzce specializovaným aktivním fondem od Longleaf Partners. Bhalla ale dodává, že je velmi pečlivý při výběru aktivních fondů. V první řadě musí mít rozumné poplatky a strategii zaměřenou na hodnotu. Musí být také schopny držet větší zásobu hotovosti v případě, kdy nejsou k dispozici vhodné hodnotové investice.

3. Použijte aktivně spravovaný fond ke snížení volatility vašeho portfolia. Pokud vás velké posuny na trhu znervózňují, lze k jejich omezení použít aktivní fondy. To sice zmenší zisky během rally, ale i ztráty během korekcí. Pro takovou strategii mohou být vhodné například fondy First Eagle U.S. Value a Weitz Partners Value. Kevin McDevit ze společnosti Morningstar k nim říká, že „sledují valuaci akcií z absolutního pohledu namísto toho, aby jen porovnávali, co je levnější“. Když pak fondy nemohou najít investice za atraktivní ceny, nechávají růst hotovost.

4. Použijte mix aktivních a pasivních fondů jako reakci na měnící se prostředí. Michael Ricca z Morgan Stanley Wealth Management například tvrdí, že indexové fondy si vedly lépe během široce rozšířené rally v roce 2009. Poté ale už mohlo být výhodnější přejít na aktivní fondy, které hledaly podhodnocené akcie a sektory.

5. Použijte mix aktivních a pasivních fondů ke snížení celkových nákladů. Většina aktivních fondů požaduje ročně 1 %, či ještě mnohem více. Indexové fondy se naopak spokojí i s 0,05% poplatkem. Michael Iachini z Charles Schwab Investment Advisory pak investory nabádá k tomu, aby poplatkům věnovali pozornost zejména u fondů, které se zaměřují na akcie menších společností na americkém trhu a na akcie mimo americký trh. Některé z nich totiž požadují více než 1,5 %, což už může výrazně zvýšit celkové náklady vašeho investičního portfolia. 
 
(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů