Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tréma: Společný problém obyčejných i profesionálních obchodníků

Tréma: Společný problém obyčejných i profesionálních obchodníků

08.04.2014 17:45
Autor: Pavel Daniel

Investoři, ať už profesionálové z velkých investičních bank či fondů, nebo obyčejní smrtelníci, mají společný problém: úzkost z výkonnosti. Podle zjištění Bretta Steenbargera, autora knihy Psychologie obchodování, postihuje úzkost z výkonnosti nejen uznávané sportovce, ale i umělce a finančníky. „Úzkost z výkonu je patrná nejen u golfistů před poslední jamkou závěrečného hracího dne, ale i třeba u šachistů, či pokerových hráčů,“ konstatoval Steenbarger. Úzkost se projevuje tehdy, když zvyšování výkonu - a zejména výsledek výkonu - zasahuje do skutečného aktu provedení. Jednoduše řečeno – pokud člověk přistupuje k něčemu s vědomím toho, že musí zahrát třeba birdie, rozuměj jednu ránu pod plánovaný počet ran na jamce, či dát mat dalším tahem, nebo investovat se ziskem, snižuje to výrazně úspěšné provedení celého výkonu.

Dril nepomáhá
Ten, kdo si ale myslí, že odstranit pochybnosti o kvalitě provedení se dá drilem, mýlí se. Podle Steenbargera je to vidět třeba u lidí, kteří provozují nějaké vysokorychlostní aktivity či umění. Například u automobilových závodníků, pilotů, hráčů baseballu či obchodníků, kteří obchodují „na krátko“. „Když se třeba umělec stává sebevědomým díky drilu a zaměřuje pozornost na výsledek výkonu, vede své úsilí s vědomou kontrolou automatické činnosti. A výsledkem je podle Bretta Steenbargera narušení přirozeného výkonu.
 
Výborným příkladem je podle něj basketbalový hráč, který střílí volný hod v posledních sekundách hry nebo již zmiňovaný golfista, který má posledním puttem vyhrát celý turnaj. Oba sportovci či sportovkyně, vědomi si důležitosti svého výkonu, si kladou pečlivě za cíl dát míč tak, aby naplnili cíl. Tím ale neodevzdávají přirozený výkon a často ztratí. „Ve finančním světě je to podobné. Vědomí o riziku narušuje přirozené úsilí, a pokud je někdo příliš přesvědčen o úspěšnosti obchodu, může nakonec ztratit,“ dodává Steenbarger. Co způsobuje stav, který by se dal označit jako tréma? Podle Steenbargera je to někdy jen špatný výkon nebo chybně nastavený pohled na věc, třeba vnímání možnosti propadu investice. To podle něj může vést ke korekci a ve výsledku jen zhoršit celé řešení problému. Jindy zase mohou okolnosti, na které není obchodník zvyklý, tedy nejsou rutinní, mohou vyvolat stavy úzkosti.

Pozitivní přístup dělá divy
A přestože není jednoduché tomu čelit, každý obchodník by měl podle Steenbargera přistupovat k obchodu nikoli pohledem možnosti ohrožení, ale reality. Jakmile totiž obchodník investuje s pocitem ohrožení z rizik či propadů, vyvolává to v něm další úzkosti, které pak způsobují další a další chyby v rozhodování. „Člověk je pak jakoby na úzkostné spirále a cesta zpátky není jednoduchá,“ tvrdí Brett Steenbarger.

Trhy se neustále mění. Jejich trendy se mění, stejně jako příčiny a průběh cenové volatility investic. Dokonce i nejlepší automatické obchodní systémy se po určité době znehodnotí a přestanou vydělávat. Z tohoto důvodu se podle Bretta Steenbargera obchodníci neustále učí, vzdělávají se a čelí novým výzvám na trhu. Jejich přežití nutně závisí na jejich schopnosti udržet si neustále dostatečné znalosti a nepodléhat hrozbě rizik. „Určitě je to velký emocionální prožitek pro všechny obchodníky nepodléhat rizikům a udržet si pohodu i při těch obchodních propadech,“ vyzývá Brett Steenbarger. Optimálně se podle něj dá „hrát“, tedy i obchodovat ve stavu, ve kterém naše jsou naše schopnosti v dobrém vztahu se všemi výzvami, kterým čelíme. Podle něj se jedině tak můžeme plně ponořit do vlastních aktivit. A to půjde jedině tehdy, pokud se naučíme vnímat skutečnosti bez ohledu na výsledek příznivě. Pokud totiž budou obchodníci vnímat třeba ztráty negativně, zbavují se pak schopnosti ponořit se do toho, co dělají pozitivně a smysluplně.

“Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.”


Váš názor
  •  
    08.04.2014 18:36

    Prosím více takových článků... ;-)
    KarL
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data