Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepšího vůdce mají nyní Japonci a už jsou díky němu o krok napřed

Nejlepšího vůdce mají nyní Japonci a už jsou díky němu o krok napřed

18.06.2014 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonský premiér Shinzó Abe ve mně moc nadšení nevyvolával. Mírně řečeno, byl jsem skeptik. V době, kdy stanul poprvé v čele země a přerušil dříve nastartované reformy, jsem stále žil v Japonsku. Když se v roce 2012 vrátil k moci, domníval jsem se, že se bude jen snažit o to, aby svými slovy oslabil kurz jenu a trochu podpořil akcie. To vše by mu dalo čas na to, aby získal veřejnou podporu a mohl změnit japonskou pacifistickou ústavu. Myslel jsem si, že bude ignorovat problémy zkostnatělé japonské ekonomiky a celé společnosti a bude se pouze snažit odměnit ty, kdo ho podporovali. Velmi jsem se mýlil.

Nyní mohu říci, že Abe je nejefektivnějším vůdcem současného světa. Nikdy bych si nemyslel, že toto někdy prohlásím, ale je příkladem, který by měli ostatní následovat. Abe už neignoruje ekonomiku jako dříve, přikročil k největší monetární stimulaci v historii. Jde opačným směrem než Evropa a na rozdíl od USA dává jasně najevo, že změna monetárního režimu je dlouhodobá. Akcie rostou, to samé platí o tempu ekonomického růstu. Konečně začínají růst i mzdy. Jinak řečeno, na rozdíl od zbytku světa Abe poslouchá rady Miltona Friedmana a výsledky zatím vypadají dobře.

Monetární politika je ale jen začátkem. Nejpalčivějším sociálním problémem Japonska je postavení žen. Sexismus v japonských korporacích je legendární, miliony japonských žen jsou bez práce, k větší porodnosti to ovšem nevede, míra porodnosti naopak klesá. Abe se však po svém zvolení stal nejvíce feministickým lídrem, kterého znám. Neustále hovoří o zrovnoprávnění žen na pracovištích, což je v zemi, kde firmy poslouchají to, co říká vláda, velmi významný krok. Někdo to považuje za prázdné řeči, ale tak tomu není zejména proto, že říká něco, co nikdo před ním. A změna je patrná.

Abe se také chystá snížit daně firmám, které jsou nyní na jedné z nejvyšších úrovní ve světě. Státní penzijní fond bude pravděpodobně investovat více do rizikových aktiv, probíhá deregulace a snaží se o snížení obchodních bariér a omezení moci rozsáhlého byrokratického aparátu. Dokonce navrhl, že do země přivede 200 000 imigrantů, kteří by měli doplnit slábnoucí pracovní sílu v zemi. A Abe překvapuje i na poli zahraniční politiky. Je pravdou, že rozzlobil Čínu a Jižní Koreu tím, že do některých funkcí jmenoval pravicové historické revizionisty. Obecně se drží nacionalismu, ale v poslední době ho mění spíše v liberální internacionalismus. Zastává se řady menších asijských zemí, na které vyvíjí tlak Čína. Namísto toho, aby se neustále omlouval za bývalý japonský imperialismus, prosazuje vládu práva.

Pro mě je nyní Abe tím, čím byl v USA Ronald Reagan. Nacionalista a žádný kajícník. Člověk, který chce zmenšit vládu a jasně se postavit proti zemím, které zastrašují jiné. Na rozdíl od Reagana se ale zastává i žen. Abeho přednosti ovšem nejvíce září ve srovnání s předchozími japonskými vůdci. Dříve se zdálo, že se vše bude neustále pohybovat špatným směrem a správní hoši se ke kormidlu nikdy nedostanou. Výjimkou byl Koizumi, ale ten se zdál být jen zábleskem světla ve tmě. Nyní v jeho práci pokračuje jeho oblíbenec a zbytek světa by ho měl následovat. Poprvé za 25 let se zdá, že Japonsko je o krok napřed. Úspěch samozřejmě jistý není, ale já už jsem konvertoval k Abemu.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

 


Čtěte více:

Obsese start-upy zašla příliš daleko
16.06.2014 10:23
Strach z prohry je důvod často zmiňovaný proč nezačít svoje vlastní po...
Abeho třetí šíp – nižší korporátní daně
17.06.2014 9:50
Japonský premiér Shinzo Abe včera představil třetí pilíř – dle jeho vy...
Americká příjmová nerovnost: Střední třída chudší, než jste mysleli
17.06.2014 12:35
Čísla hovoří jasně – průměrné americké bohatství dospělé osoby dosahuj...

Váš názor
  • Ekonom ?
    19.06.2014 5:50

    Určitě je to ekonom ? Co vím, tak Noah Smith je jen odborný asistent na Stony Brook University a je známý kontroverzními ekonom. úvahami na svém blogu (v čemž je tedy dost plodný). Jinak originál (neupravený!!) tohoto článku je k vidění na jeho blogu zde: http://www.bloombergview.com/articles/2014-06-11/japan-s-abe-is-the-world-s-best-leader
    Peté13
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m