Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Válka, která změnila vše

Válka, která změnila vše

25.06.2014 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Chladná čísla ukazují velkou část hrůz, které přinesla první světová válka. Zemřelo v ní více než 9 milionů lidí, zraněno jich bylo více než dvakrát tolik. A když utichly zbraně, lidstvo postihla další pohroma, tentokrát ve formě smrtelného chřipkového onemocnění. Vojáci, kteří se vraceli z války domů, tuto chřipku roznesli po celém světě. Odhaduje se, že na ni zemřelo 50 milionů lidí. Velká část současných hranic států v Evropě a na Blízkém východě odráží mírová ujednání, která po první světové válce nastala. Rusko a Německo se zmenšily, rozpadlo se Rakousko-Uhersko a otomanská říše. Na mapách se objevily nové země, včetně Jugoslávie a Iráku. Dlouhodobější důsledky války se ale odhadují těžko. Platí to o politické, sociální i morální rovině. Tento konflikt změnil všechny země, které se na něm podílely, staré režimy padly, nahradil je nový řád. V Rusku byla carská autokracie nahrazena komunistickou, dopady byly obrovské a byly znát po celé následující století.

Rusko bylo před rokem 1914 zaostalou autokracií, která se ale rychle měnila. Růst této ekonomiky dosahoval úrovní podobných jako u asijských tygrů v 60. a 70. letech. Šlo o jednoho z předních evropských exportérů obilovin. Industrializace zase znamenala prudce rostoucí dovozy strojírenského zboží. Rozvíjely se i instituce spojované s občanskou společností a vládou práva. Kdyby nedošlo k válce, možná by se z Ruska stala moderní demokratická společnost. Namísto toho přišel komunismus, který si na ruském lidu i celém světě vybral krutou daň. Jeho dědictví je patrné dodnes ve formě autoritářského a zkorumpovaného režimu Vladimíra Putina.

Válka zničila i alternativní možnosti rozvoje Evropy. Staré říše měly své chyby, ale umožňovaly lidem z různých národů žít v relativní harmonii v jednom státě. Rakousko-Uhersko i otomanská říše se pokoušely vyhovět požadavkům jednotlivých zemí na větší autonomii. Nikdy se nedozvíme, zda by bez války bylo dosaženo úspěchu. Víme jen, že svět si prošel hrůzou etnického nacionalismu. V roce 1918 skončil jeden velký konflikt, ale začalo mnoho menších. Poláci bojovali s Rusi, Litevci a Čechy, Rumunsko provedlo invazi do Maďarska. Ve finské občanské válce zemřelo 37 tisíc lidí, v Rusku do konečného vítězství bolševiků zemřel až jeden milion vojáků a mnohem více civilistů.

Válka brutalizovala celou Evropu, došlo k růstu extrémistických hnutí a nastalo oslabení víry v existující řád. Nové vlády mohly časem získat legitimitu, ale čas Evropa neměla. Velká deprese na konci 20. let podkopala i ty nejsilnější demokracie. Před rokem 1914 se Evropané mohli chlubit, že jejich společnost je nejvyspělejší na světě, po několika letech šlo ale o zdrcený kontinent. To se projevilo i v koloniích. Lidé v nich viděli, čeho jsou Evropané schopni a mýtus o jejich nadřazenosti byl rychle zničen.

Konec první světové války nebyl přímou příčinou začátku té druhé, ale vytvořil pro ni podmínky. Prezident Wilson podporoval mír bez trestu, avšak jeho odpůrci prosazovali tvrdé tresty pro Německo a jeho spojence. Možná to byl správný pohled. Každopádně došlo k tomu, že po roce 1918 německá pravice i řada obyčejných Němců došla k názoru, že Německo vlastně poraženo nebylo. Válka skutečně skončila dříve, než byly překročeny německé hranice a ti, kteří byli za nimi, tak porážku na vlastní kůži nepocítili. Armáda se vracela domů v dobrém stavu, prezident ji vítal jako „neporaženou“. Následnou Versailleskou dohodu a její sankce vůči Německu tak Němci nepovažovali za legitimní. Nacisté pak přímo slibovali její nedodržení.

Válka ale zanechala problémy i na straně vítězů. Italové si stěžovali, že nedostali všechna požadovaná území, Francouzi, že jejich oběť byla příliš velká. Země ztratila 40 % své výrobní kapacity, měla nejvíce obětí a získala jen velmi málo. Souseda jí přitom dělalo Německo, které mnoho neztratilo a mělo větší populaci. Británie a Spojené státy jí slíbily pomoc v případě německého útoku, slib to byl ale bezcenný. Následné francouzské pokusy o vybudování aliance jen zvýšily německé obavy z obklíčení nepřátelskými státy. Výrazné změny byly po první světové válce patrné i v Japonsku, Číně a USA. Finanční dominance se přesouvala z Londýna do New Yorku, Spojené státy získávaly náskok i v dalších oblastech, včetně průmyslu či armády.

První světovou válku a její důsledky bychom neměli vnímat pouze z pozice zájmu o historii. Stále žijeme ve světě, který je jejím důsledkem. A čelíme podobným obavám jako tehdy. Jak se má svět například vyrovnávat s mocnostmi, jejichž vůdci se domnívají, že musí být něčím výjimečným? Namísto tehdejšího Německa je tu dnes Rusko. A jak znovu vybudovat společnost po ničivém konfliktu? Dříve se to týkalo Evropy, dnes některých afrických zemí, Blízkého východu nebo Afghánistánu.

Uvedené je výtahem z „World War I: The War That Changed Everything“, autorkou je Margareth MacMillan z Oxford University.

Zdroj: WSJ


Váš názor
  • Rusko
    26.06.2014 20:26

    TO : Jesse Tedy tak tupu krávu /vola/ jsem ještě neviděl. Tank T-34 byl vlastně americký tank, Gagarin se r.1961 dostal do kosmu na americké raketě, skvělá raketa Energia o nosnosti 100 tun z r.1987 byla vlastně americká, taky kosmická stanice MIR o váze 140 tun byla sestavena Američany, první atomová elektrárna světa v Obninsku u Moskvy byla roku 1954 vlastně taky zprovozněna Američany, taky největší vojenské letadlo světa, skvělý nadzvukový bombardér TU-160 je vlastně americký patent, taky ICBM Bulava je americká, taky největší atomová ponorka světa = Tajfun byla vyvinuta v USA, taky vynikající stíhačky MIG- 35 a Su-29 to vymyslely mozky USA,....atd. Ano, tak to vidí pošahaný BLB - Jesse.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      26.06.2014 20:30

      No jasně, vy rusáci jste ve všem vždycky první. Vy jste vyrobili i nejrychlejší hodinky na světě. Kam se hrabou Rolexky, ale můůůůůůůhehehehe :-)))))
      Jesse
  •  
    26.06.2014 10:33

    Citam tu diskusiu a nestiham sa divit.. To vazne porovnavate, ci by nam bolo lepsie, ak by vyhral Hitler, alebo ak by vyhral Stalin, alebo ak by vyhral Obama? Nenapadlo vas, ze by sme predovsetkym vsetci boli iba obcania 2 kategorie, chodili by sme skarpami a (v tom lepsom pripade) sluzili nemcom, rusom, alebo americanom? Nepride vam, ze mame vlastne pomerne stastie, ze sa tie velke armady okolo nas vytrieskali plus-minus navzajom, a my sme tak dostali luxusnu sancu na vlastnu identitu a autonomiu, i ked sme ju vlastne ani neboli schopni sami ubranit?
    Eco
  • Rusko
    26.06.2014 8:57

    TO : Jesse Bagančata si možná Rusové neuměli vyrobit, ale 90 % všech zbraní nasazených proti Hitlerovi si vyrobili sami a napříkad jejich tank T-34 byl nejlpším v celé válce, také raketomety Kaťuša.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      26.06.2014 9:13

      Prostě jsi propadl komunistické ideologii, dostali tě. Tank T-34 byla dovezená technologie z USA, stejně jako strojní vybavení pro výrobu. To vše dovezli amíci a za Uralem se začaly vyrábět. To ovšem po válce nemohli komouši přiznat a víme, že oficiální doktrína CCCP byla postavena na lžích. Stádo pak po mnoho desetiletí těmto pohádkám věřilo... ty také. Dodnes.
      Jesse
  • Rusko
    25.06.2014 17:25

    Tady se opravu člověk dozví věci ! Třeba že První i Druhou válku zahájilo Rusko a i dnes vlastně může za všechny problémy , které na světě existují. Ono napadlo Vietnam, kde bylo zabito na 2 miliony civilistů, ono napadlo Irák, kde bylo zabito 150 000 civilistů, atd. atd. Ono na svém území zavraždilo 7 milionů Indiánů,....atd. Jinak pro pana :Lumpa" .Naše osvobození USA mohlo roku 1945 nastat jenom za situace, kdy SSSR vyhrál u Moskvy, Leningradu, Stalingradu a Kurska, jinak by se asi těžko Amíci nějak vůbec dostali na naše hranice. Museli by totiž sami rozdrtit velmi dobrý Wehrmacht, který měl na 3,5 milionu vojáků ve zbrani. A to bych tedy chtěl vidět ! 70 % vojáků Wehrmachtu bylo zabito v SSSR. Rus přitom ale ztratil na 20 milionů lidí, včetně civilistů.
    xiluodu
    • Margareth MacMillan z Oxford University
      25.06.2014 20:26

      Margareth MacMillan z Oxford University je hlúpa krava. Radšej choďte na pivo. Oxford University vychováva slabomyselných debilov. To ako z tej slovenskej pesničky od Lasicu a Satinského " Spomínám na Paríž a nikdy som tam nebol" :-) . A o úrovni americkej armády v tom čase hovoria prvé minúty vo filme Sibírsky holič v USA trezorový film. Myslím že sa veľa nezmenilo. Pozrite si zasmejete sa. je to kus histórie v humornom podaní. Je to lepšie ako sa tu prekárať o pohľadoch na minulosť... Odhodte spätné zrkadlo a triezvo pozerajte do budúcnosti. Dlho som tu nebol, ale nikto sa tu vôbec nezneil. Len tak pre tak pr Vás všetkých vzdelancov mýlite si socializmus a komunizmus !!!!!! Vlastne nie len vy ale cely svet. Ak niekto viete rozdiel, napíšte .... To je výzva pre všetkých z pava i z ľava !!!!!
      jářku
    • Re: Rusko
      25.06.2014 18:10

      xi-to nemá cenu, chlapci tady jsou pohodlní a než aby si našli fakta, radši věří nové propagandě. Já se tu např. dozvěděl, že spojenci a USA by bez Ruska vyhráli válku, cituji. levou zadní. Nechtějí pochopit, že bez SSSR by třeba právě oni vůbec neexistovali.
      baryk
      • ty seš exot teda:-))
        25.06.2014 22:09

        Ti tvoji ušmudlaní a páchnoucí sověti si neuměli vyrobit ani pořádná bagančata. Veškerou výzbroj od holínek až po ty slavné tanky jim museli vyrobit amíci a ještě jim je za cenu obrovských obětí dováželi v konvojích. A ta slavný sovětská tlupa idiotů nehnula ani zadkem... vůbec za to nezaplatila. Stalin jako podlý politický hajzl si ještě ke konci války kladl podmínky na Jaltě. Rudí jsou prostě pořád nedůvěryhodná prasata... dodnes.
        Jesse
        • Re: ty seš exot teda:-))
          26.06.2014 9:19

          Jesse nebuď tak jednostranný. Zkus se na věci dívat objektivněji. Bez Ameriky by možná Rusi u Stalingradu a Kurska prohráli a stejně tak, pokud by Wehrmacht nebyl tak decimovaný a zaneprázdněný v Rusku tak by možná smetli Němci spojence zpátky do kanálu La Manche. (Tedy jejich mrtvoly) Taky Kaťuše, Kalašnikovy nebo T34 byl ruskej vynález ne Americkej. Kam se na T34 hrabali tehdejší americke Shermany. Rusi jsou možná dnes zaostalejší, ale to je dáno rozdílnou historií, ale rozhodně nejsou blbí nebo neschopní. Tak mi napadá, jak se nám všem pro naši blbost a zostalost Američani smáli, když jsme byli součástí Waršavského paktu. Takže jsme od té doby za 20 let vyspěli a zmoudřeli ?
          jarom
          • Jarome
            26.06.2014 10:56

            Ono copak nestačí, že nás bolševik plundroval od 45 do 89? Že nán zničil ekonomiku a podryl morálku lidí? Že nás napadl a okupoval? Co pořád chcete na těch boševicích řešit...Rusák si z nás udělal satelit a dojnou krávu a vy mu za to děkujete. A dnes už x lidi zlehčuje bolševický mor, prý to zas tak špatné nebylo.. Kde je nějaká hrdost..
            Velkamedvědice
            • Re: Jarome
              26.06.2014 11:01

              A k té vílce. Obdivuješ, kolik ruských obyčejných vojáků nechal bolševik zbytečně zařvat? Vždy´t je požíval doslova jsko lidské štíty. Jak v šíleně smutné princezně..Dnes obětujem levé, křídlo, dnes pravé a pozítří obě..A celou tu dnešní diskuzi rozpoutal Xi zpochybněním napadením vyjádření autora a ostatní probolševici už se jen přidávají... Jarome, kde má autor chybu, když píše.."Kdyby nedošlo k válce, možná by se z Ruska stala moderní demokratická společnost. Namísto toho přišel komunismus, který si na ruském lidu i celém světě vybral krutou daň. Jeho dědictví je patrné dodnes ve formě autoritářského a zkorumpovaného režimu Vladimíra Putina. " Počkejte až nám zase zastaví plyn, že jim nelezeme do prdele , parchantům..
              Velkamedvědice
      • :-)
        25.06.2014 20:48

        Bolo predsa CCCP nie CKCP... Bolo predsa ČSSR a nie ČSKR... čosi som vyguglil myslim ten rozdiel, ale same blbosti poznačené stavom autora....
        jářku
      • baryk
        25.06.2014 20:37

        haf haf kykyrikíí puťa puťa kokokodák haf
        db
  •  
    25.06.2014 14:58

    Jak zasvěceně se v roce 2014 hodnotí ,jak to vlastně bylo v té válce. Já si myslím , že kulka od soudruha Hitlera bolela stejně jak od soudruha Stalina . Nechtějte , abych na stará kolena věřil že EU ropa v čele se soudružkou Merkelovou naší zemičce zaslíbené pomůže lépe než soudruh Putin se soudruhem Obamou. Jděte už od té ubohé diskuze a pojte si to rozdat jako muž proti muži . Naše občany nechme v klidu. HAVK. Hlavně aby nepřišel Olda Šetrhendů , od toho bych asi dostal nakládačku.
    vinetů
    •  
      25.06.2014 15:56

      Hmm, starý náčelník Siuxů Slepý orel by řekl... hmn, dobré trávy... dobré trávy...:-))))
      Jesse
  • Pro všechny rusofoby
    25.06.2014 14:21

    amerikanofily, havlofily a další pomatence. Doporučuji všem přečíst důkladně rozhovor s Willi Wimmerem. Ten byl mezi lety 1988 až 1992 státním sekretářem na německém ministerstvu obrany a do roku 2009 poslancem Bundestagu. Viz. odkaz : http://www.blisty.cz/art/72695.html
    Peté13
    • pomatenec Pete
      25.06.2014 18:47

      Tak hlavně, že sis plivl na Havla. Ten s tématem sice nesouvisí, ale co by sis nekopl frajere
      Velkamedvědice
    • Re: Pro všechny rusofoby
      25.06.2014 14:38

      Takových rozhovorů v obráceném gardu ti naseru milion a nebudeš se stačit divit, jak zločinný a shnilý je komunizmus..., rusofile:-)
      Jesse
    • Re: Pro všechny rusofoby
      25.06.2014 14:27

      Číst to nehodlám, když je to na blistech, ale zajímá mě , kdo to je ten Wimmer? německá Semelová nebo německý Hájek?
      ..
  • Rusko
    25.06.2014 11:05

    TO : Velka medvědice Můj obdiv ke Stalinovi je jen tento : Tento člověk nám přinesl mnohem menší zlo ,než kdy býval vyhrál Hitler. A kdyby se SSSR sesypal jako třeba Francie, pak by už USA Evropu nedokázaly nikdy osvobodit. Demokrati ve Francii se sesypali jako domeček z karet a vítězi Stalinovi máme snad nadávat ? Měl ijsme jen dvě varianty : A. Zvítězí Hitler , který pro ČSR měl tento program. Třetinu Čechů vyvraždit, třetinu poněmčit a třetinu vysídlit do SSSR za polární kruh. Tedy z 9 milonů Čechů by bylo 3 miliony zavražděno, 3 miliony poněmčeno a 3 miliony měly skončit za polárním kruhem v dřevěných chatrčích. B. naštěstí došl ona variantu B, tedy vyhrál Stalin. Během 40 let socialismu tu zahynulo asi 8 000 nevinných lidí na hranicích, v lágrech a politických procesech. Není náhodou mezi 3 000 000 Hitlerem plánovaných zavražděných v ČR a 8000 za 40 let socialismu rozdíl ??? Hitler prohrál, ale přesto v letech 1939-45 stačil zabít na 360 000 českých občanů ! A to prosím prohrál ! Co kdyby býval Stalina porazil ! Asi bychom si tu takhle dnes nedopisovali! Naši rodiče by totiž skončili v PLYNU !
    xiluodu
    • Re: Rusko
      25.06.2014 12:58

      Pro nás by byla nejlepší varianta C, že by nás osvobodili Spojenci a USA. Dnes sme mohli být úplně někde jinde. Lidi jako xiluodu mi přijdou že jsou z jiné planety. Jestli to třeba není Grebeníček osobně.
      qwer
    • Re: Rusko
      25.06.2014 11:57

      Plynové koncentráky poprvé zkonstruovali bolševici pod Stalinovým dohledem. Hitler coby Stalinův spojenec tuto technologii převzal. Kdyby ji nepoužil Hitler, použil by ji Stalin. Běž se léčit.
      Jesse
    • Re: Rusko
      25.06.2014 11:15

      Já vidím zásadní rozdíl v tom, že těch 8000 bylo mrtvých skutečně. A ačkoliv američané také část ČR osvobodili (třeba tu odkud pocházím), tak tu po nich žádná hromada mrtvol nezůstala.
      ..
  • Změňte prosím foto
    25.06.2014 9:41

    Článek je dobrý, vyjadřuje názor autora, s projekcí historie do dneška - no nevím, je to ošemetné. Určité podobnosti tu jsou. Prosím ale změňte ilustrační foto, toto se vztahuje až k té další velké válce :-).
    PetrP
    • Re: Změňte prosím foto
      25.06.2014 10:58

      Myslím, že není třeba. Už jsem to foto někde viděl. Není to atomový hřib, i když tak vypadá. Je to nějaký výbuch skladu s chemikáliemi a výbušninami někde v Rusku...
      Jesse
  • Rusko
    25.06.2014 8:58

    Osobně nevím, proč autorka napadá Rusko a Putina. Takového vůdce Rusko nemělo možná 200 let. Do roku 1914 to byl jenom prohnilý zemědělský feudální chudý stát, přeplněný chudými negramotnými mužiky - vůdci socialismu = Chruščov,Brežněv a spol, no to taky nebylo zrovna terno. Gorbačov s opilcem Jelcinem šli na ruku Západu, tedy rozprodat ruské státní přírodní bohatství západním monopolům a odzbrojit se. Nevím, proč by to měl dělat stát s územím dvakrát větším jak USA a počtem jaderných zbraní vyšším, než mají USA. Německo má 82 mil. obyvatel. Rusko - 144 . Tak proč každý trouba nadává Rusku za to , že chce být velmoc ? Putinovi fandím , Ať se spojí s Čínou, když o něj Západ nestojí.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      25.06.2014 9:20

      To se Ti jen zdá, protože si bolševik, který realitu neunese. O tom vypovídá už Tvůj obdiv, z kterým si popisoval Stalina. Ty prostě bolševické zločince miluješ. Autor článku sevyjádřil přesně. tedy " Kdyby nedošlo k válce, možná by se z Ruska stala moderní demokratická společnost. Namísto toho přišel komunismus, který si na ruském lidu i celém světě vybral krutou daň. Jeho dědictví je patrné dodnes ve formě autoritářského a zkorumpovaného režimu Vladimíra Putina. " Na tom Tvůj obdiv ke zločinecké KGB nic nezmění.
      Velkamedvědice
      • Nepochopitelná rusofobie
        25.06.2014 10:12

        Samozřejmě, že Západ má vinu na všech hrůzách, ke kterým na světě došlo. Copak Rusko vyvolalo některou ze světových válek. Autorka píše jasně: "Kdyby nedošlo k válce, možná by se z Ruska stala moderní demokratická společnost". Kdo válku vyvolal? Západ. Kdo poslal do Ruska Lenina a Trockého dělat revoluci? Západ. Zaslepenost rusofobů je naprosto nepochopitelná. A zvláště v současnosti, kdy USA agresivně napadají, koho si usmyslí. Vraždí a připravují o domovy miliony nevinných lidí.
        Josef
        • Re: Nepochopitelná rusofobie
          25.06.2014 11:00

          Rusko vyvolalo obě světové války. Tu první, částečně když podporovali srbské teroristy, kteří zavraždili následníka RU trůnu. RU vyhlásilo válku Srbsku a hned nato vyhlásilo Rusko válku RU. Tu druhou vyvolal sovětský svaz když si spolu s německem rozdělili Evropu a společně napadli Polsko. než se němec rozkoukal a napadl dánsko, měl už sovětský svaz obsazený pobaltí a třetinu finska, kterou mimochodem nikdy nevrátil.
          ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m