Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DAX je stále trhem holubů na střeše

DAX je stále trhem holubů na střeše

23.06.2014 18:10

V minulém článku jsme se dívali na to, co nová maxima na amerických trzích přináší z hlediska bublinovosti. Z tématu bychom ale neměli vynechat trhy evropské, konkrétně vyberu ten pro většinu z nás asi nejzajímavější, tedy německý DAX. Graf přináší aktuální i historický pohled na to, co táhlo návratnost akcií v tomto německém indexu (vždy jde o návratnost za posledních 12 měsíců). Tak například na začátku roku 2005 je vidět, že za předchozích 12 měsíců bylo dosaženo cca 10 % návratnosti a to díky tomu, že zisková očekávání (žlutě) vzrostla o cca 35 %, zatímco valuace (šedě) klesly o cca 25 %. To je poměrně extrémní jev, celková návratnost pak až do počátku roku 2006 roste díky tomu, že „příspěvek“ zisků zůstává dost silný a valuace se postupně zlepšují. Cena P tedy jako výslednice PE a E roste stále více.

sous_obr

Z grafu na nás i po krátkém pohledu promluví určitý mustr: Návratnost trhu bývá na počátku cyklu nejdříve tažena valuací, její síly potom vyprchávají a štafetu přebírají zisky. To samé platí i o ponoření se do medvědího trhu – valuace zisková očekávání předbíhá, zisky se po čase přidávají, ale to už valuace opět vystrkuje býčí růžky. Na procesu není nic překvapivého. Výhled na útlum ekonomiky znamená výhled na horší zisky a větší riziko. Současné zisky tak mohou být stále třeba 10 Kč, už se ale neobchodují za 15ti násobek, ale postupně jen za 10ti násobek. Index tedy oslabil o 33 % a to jen kvůli poklesu valuace. Ta se pak může stabilizovat a po čase začnou klesat i zisky, což přinese další oslabení trhu. Nebo v tu dobu mohou už valuace ve vidině konce recese růst zase na PE 15 a zisky se opět po čase přidají.

Tento detailnější popis má za cíl ukázat i to, že mezi PE a zisky je samozřejmě vazba a pokud nedrží, je namístě se mít na pozoru. Platí to, pokud se mění PE bez toho, aby se po čase nezačaly měnit i ony zisky (protože právě jejich očekávaná změna je jedním z faktorů vyvolávající onu změnu PE). A čtenářovi je již jasné, že nyní poukážu na období začínající cca polovinou roku 2012. Na jeho začátku totiž začínají táhnout opět valuace, zisky se záhy stydlivě přidávají. Je ale jasně vidět, že se jim moc nechce a nechce se jim už delší dobu. K celkové „plovoucí“ návratnosti, která se pohybuje vysoko nad 10 %, přidává růst zisků jen několik procentních bodů. Zbytek zajišťuje růst valuace, tedy jednak pokles rizika a nejistoty, ale také těšení se na větší zisky (která ale ne a ne přijít). DAX je tak stále trhem holubů na střeše, investoři se stále jen těší, že jednou budou v hrsti.

PE u DAXu se na konci minulého roku pohybovalo na 13,1, nyní je na 13,8, tedy o 5,3 % výše. Valuace akcií v indexu S&P 500 se za stejnou dobu zvedla o 6,4 %. O amerických akciích jsme zde hovořili minule. Ani v Evropě nejsou valuace nijak zdrženlivé, naopak. Pohybujeme se ve světě sebenaplňujících se proroctví, takže to, že na trzích nevládne panika, je určitě dobře. Z dosažitelného optimismu bylo ale zejména v Evropě vyždímáno maximum, nyní musí začít nabírat nějaké hmatatelnější kontury. Jinak řečeno, ve výše uvedeném grafu musí začít dominovat zase na čas žlutá barva. Tento graf jsem zde ukazoval před časem, ani jeho současná aktualizace neukazuje, že by docházelo k požadované změně, spíše naopak. Co když k ní ani nadále nedojde? Trhy opět objeví krásu vrabců v hrsti, propad ty nevyvolá, větší korekci v současném prostředí asi také ne, nejpravděpodobnější by byla menší korekce, či stagnace trhu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.