Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud stále vidíme, kam vede cesta před námi, nestojí za to, abychom po ní šli ...

Pokud stále vidíme, kam vede cesta před námi, nestojí za to, abychom po ní šli ...

14.11.2014 17:45

Všechno je jinak! Podobné prohlášení, nejlépe podané s mírným tónem záhadnosti, jsme už asi slyšeli nejednou. Dejme stranou, že pokud je skutečně všechno jinak, tak je jinak i to, že je to jinak. Tudíž je v podstatě nemožné přijít na to, jak to vlastně je. Možná, že jde o pointu celé věci. Možná ne, ale každopádně platí, že v ekonomii, ekonomice a financích to je skutečně nejednou úplně jinak, než se domníváme. Doufám, že ode mne čtenář nyní nečeká nějaké spiklenecké teorie pološera. Na mysli mám naopak prostor „pod lampou“, prostor, kde je největší světlo, o který se zajímají všichni. Podívejme se na dva příběhy.

Příběh první – Japonsko:

Zájemcům o ekonomické a finanční dění určitě neuniklo to, že japonská centrální banka před několika dny oznámila významné zvýšení intenzity monetárního uvolnění. Plán je jednoduchý: Monetární politikou podpořit ekonomiku, vyvážit snahu o fiskální konsolidaci a vytáhnout zemi z deflačního útlumu (zde ne deflační pasti). Podpora se má dít i přes oslabení jenu (ale nejen přes něj). Základní logika je v tomto bodě obecně nezpochybňovaná a zdálo by se, že nezpochybnitelná: Slabší jen = vyšší exporty = vyšší růst. Diskutuje se o tom, nakolik centrální banka dovede jen ještě oslabit, nakolik je tím možné vyvážit onu fiskální konsolidaci, nakolik se to dotkne negativně dluhopisového trhu, apod. Ale popsaná rovnice je tabu.

Natixis do toho přichází s podobným tvrzením, s jakým kdysi přišel i u eurozóny: Slabší kurz ekonomice uškodí. A pozor – neuškodí jí oklikou (přes dluhopisový trh, důvěru, importovanou inflaci, apod.). Ale přímo. Podle odhadů ekonomů této banky je totiž cenová elasticita japonských exportů velmi nízká. Jednoduše řečeno to znamená, že pokles vývozních cen nevede k výraznějšímu růstu prodaných objemů. Můžeme říci, že exporty nemusí reagovat moc citlivě, ale stále lépe něco, nežli nic. Do obrázku ale musíme zasadit i dovozy. Japonsko je zemí s významnými (a domácí výrobou nezastupitelnými) importy. Slabší kurz znamená pouze to, že jejich ceny budou růst, ale nakupované objemy (zejména komodit) kvůli růstu cen tolik neklesnou. V celku tak země skončí s tím, že nebude exportovat o mnoho více, za dovozy ale zaplatí znatelně větší částky. Můžeme z posledních sil argumentovat, že vyšší ceny dovozů zvednou inflační očekávání. Toho je skutečně třeba, ale přes ceny dovozů zboží, které nelze ničím nahradit, je to asi ten nejméně vhodný způsob. Pointa příběhu prvního je tak jasná. Pokud uvěříme odhadům Natixis, vše je jinak. A v podstatě stačí uvěřit jednomu číslu: 0,1. To je totiž ta odhadovaná cenová elasticita exportů.


Příběh druhý – eurozóna

Jak jsem poznamenal výše, podobné tvrzení jako u Japonska zaznívalo z Natixisu i ohledně Evropy. Není přitom třeba dlouze upozorňovat na to, že oslabení eura je obecně považováno za životabudič eurozóny. Podle některých názorů je to dokonce to poslední, co ECB zbývá v rukávu (nejlépe jako důsledek nákupu amerických vládních dluhopisů). Pokud má ale Natixis pravdu, i zde je čistý efekt negativní. Ono „všechno je jinak“ je ale v eurozóně uplatnitelné na ještě mnohem viditelnějším, intenzivněji sledovaném a diskutovaném místě, než je kurz eura.

Dlouhé roky před poslední finanční krizí si periferie eurozóny užívala přílivu kapitálu z jejího centra a výsledkem bylo nafukování bublin, cen a mezd. Jinak řečeno, vše skončilo malou konkurenceschopností periferie a ta si nyní musí projít vnitřní devalvací, aby tuto konkurenceschopnost znovu získala. Vnitřní devalvace je přitom ekonomický eufemismus pro vysokou nezaměstnanost, neschopnost splácet dluhy, bankroty firem, které jsou jinak často plně životaschopné, nevyužití potenciálu desítek a stovek tisíců lidí, vyhozené peníze za vzdělání, atd. Ale budiž, pokud jsme si jisti, kde vznikl problém a neexistuje jednodušší cesta k jeho eliminaci, nic lepšího udělat nelze. A důkazy se zdají být jasné – grafů porovnávajících růst jednotkových nákladů práce (odrážející růst nákladu práce upravený o produktivitu) na periferii a v jádru je přehršle.

Při vší naší jistotě a pohledu na prudký růst nákladů periferie nám ale jaksi plošně uniká, že něco může hodně rychle růst, pokud je to ale na počátku malé, ani na konci to nemusí být moc veliké. Již před lety jsem zde ukazoval ne pouze relativní, ale absolutní růst jednotkových nákladů práce v zemích eurozóny. Opět Natixis nedávno přinesl jeho aktualizaci a vývoj tedy vypadá následovně:

sous1

Zdroj: Natixis

Do roku 2009 vyjma Německa skutečně docházelo k prudkému růstu nákladů. V zemích jako je Řecko, či Irsko to ale ani zdaleka nestačilo na dosažení německé úrovně nákladů. Španělsku se to podařilo, poslední roky se mu ale z tohoto pohledu podařilo konkurenceschopnost opět výrazně zvýšit. A pokud by nestačilo toto zpochybnění centrální teze euroekonomické politiky, můžeme se podívat i na druhý graf. Ten ukazuje vývoj exportů Německa, Francie a Španělska. Poslední jmenovaná země bývá dávána právě za příklad toho, jak docházelo ke ztrátě konkurenceschopnosti. Musela to ale být nějaká konkurenceschopnost, která se neprojevovala na exportech, protože španělské vývozy rostly až do krize stejným tempem jako exporty vývozní velmoci – Německa (a mnohem rychleji než vývozy Francie). O pokrizovém vývoji nemluvě.

sous2

Zdroj: OECD, A.Fatás

Dante Alighieri prý řekl, že „pokud stále vidíme, kam vede cesta před námi, nestojí to za to, abychom po ní šli“. Možná to ale za to nestojí ani v případě, kdy si myslíme, že jdeme po úplně jiné cestě, než tomu ve skutečnosti je.


Čtěte více:

Noční můra hedge fondů se mění v jejich růžový sen, trendové investování je zpět
14.11.2014 15:45
Trpí počítače, které obchodují na finančních trzích, nočními můrami z ...
Americký maloobchod se zvedá a napravuje předchozí zklamání
14.11.2014 14:42
Růst maloobchodních tržeb v USA pozitivně překvapil. Říjen přinesl růs...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university