Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Walt Disney a zábava s akciemi

Walt Disney a zábava s akciemi

23.12.2014 17:45

V tuto dobu jsem se chtěl podívat na nějakou „vánoční“ akcii. Zatímco je lehké vybrat společnosti, které toto kritérium určitě nesplňují, vybrat nějakou, která ho vyloženě splňuje, je poměrně těžké. Ale nakonec se to snad alespoň trochu podařilo - s pomocí Morgan Stanley a jejich seznamu akcií pro následujících 24 měsíců. Jak jsme se zde před časem mohli dočíst, banka „věří, že současné (americké) oživení bude velmi dlouhé, přičemž se může protáhnout až do roku 2020 ... uvedené tituly, které jsou silně korelovány s hospodářským cyklem, by měly z ekonomického oživování profitovat nejvíce ... výběr probíhal primárně na základě zhodnocení fundamentálních faktorů a lehce upozaděny byly aktuální úrovně valuace“. A na seznamu najdeme i předmět našeho dnešního zájmu, společnost Walt Disney.

Z grafu je patrné, že zábava se vyplácí. WD až do počátku roku 2012 poměrně těsně kopírovala celý trh. Pak ale nastalo velké od-tržení a zatímco index je s pětiletou návratností kolem 80 %, WD se pohybuje kolem dvojnásobku. Z vývoje ceny akcií WD je také patrná vyšší volatilita, než je tomu u celého trhu - beta společnosti ve výši 1,19 to potvrzuje. Požadovaná návratnost tedy bude u WD o něco vyšší než u celého trhu, ale ani zdaleka se nebavíme o disproporcích patrných u návratností realizovaných:

bch1

Zdroj: FT

Pohled na vrchol a spodek výsledovky ukazuje postupný růst tržeb až k úrovni 50 miliard dolarů a čistého zisku nad 7 miliard dolarů. Návratnost vlastního jmění měřená zisky ve fiskálním roce 2014 dosáhla 16,6 %. Požadovaná návratnost se podle standardního modelu může pohybovat kolem 8,5 %. ROE je tedy cca dvakrát tak vyšší. Bylo by lepší ho měřit za pomocí CF, ale i tak jde o jasný signál, že WD investicemi peníze nepálí, ale naopak zvyšuje jejich hodnotu.

bch2
Zdroj: FT

Jak vypadá klíčový výkaz finančních úspěchů společnosti? Podobně jako u zisků dovede WD postupně zvyšovat provozní tok hotovosti. Ten v roce 2014 dosáhl 9,8 miliardy dolarů. Z toho šlo v tomto roce 3,3 miliardy na investice a hodně peněz tak zbylo na odměny poskytovatelům kapitálu (akvizice se letos nekonaly).

bch3

Zdroj: FT

Dluh letos mírně vzrostl, k akcionářům proudily velké peníze: 1,5 miliardy dolarů na dividendách a 6,1 miliardy dolarů na odkupech. Vidíme tedy, že z 6,5 miliardy dolarů toku hotovosti po investicích vyplatila WD asi 7,6 miliardy dolarů akcionářům. Je tedy 1,1 miliardy dolarů v „záporu“ a pokryla je zmíněným navýšením dluhu a snížením zásoby hotovosti v rozvaze.

Už delší dobu se hovoří o tom, čemu bychom mohli říkat znovuobjevená finanční nezodpovědnost amerických firem. V kostce jde o to, že vyplácí obrovské sumy akcionářům a tyto operace financují z valné části novým dluhem. Občas ve svých sloupcích toto nadšení pro další krizi krotím a důvodem jsou firmy jako WD. Jak ukazuje výše uvedené, WD postupuje přesně podle uvedeného mustru – na první pohled vyplácí více, než na co má. Jenže zásoba hotovosti v její rozvaze stále dosahuje asi 3,4 miliard dolarů, úročený dluh je asi 14,7 miliardy dolarů. Čistý dluh k EBITDA se tak letos dostal na nějakých 0,75, což je hodně konzervativní číslo. Žádné nezodpovědné ždímání rozvahy tedy nevidíme. Pro zajímavost: Pokud by výsledky WD byly v následujících letech podobné těm letošním, může WD zvýšit poměr dluhu k EBITDA na stále konzervativních 1,5, což by znamenalo asi 10 miliard dolarů dodatečného dluhu. Po deset let by tak mohla vyplácet o miliardu dolarů více, než by bylo její CF po investicích.

Tržní kapitalizace WD je nyní 157,51 miliardy dolarů. CF po investicích letos dosáhlo oněch 6,5 miliardy dolarů. Pokud by společnost krátkodobě generovala tyto částky (a akcionáři by si na víc nešáhli), stačilo by jí na ospravedlnění současné kapitalizace dlouhodobé zvyšování volného CF asi o 4,3 % (tedy asi o polovinu požadované návratnosti). Zda je to příliš ambiciózní (tj., investoři jsou příliš optimističtí) už posoudí čtenář sám. Morgan Stanley se podle všeho domnívá, že o přílišných ambicích hovořit nemůžeme, naopak. Z výše uvedeného by každopádně mělo být jasné, že WD je schopná bavit spotřebitele a tokem hotovosti baví i akcionáře. Až by se zdálo, že jde o zábavu přehnanou, pateticky přeslazenou. Rozvaha je ale silná a podle mne tomu tak není.


Čtěte více:

IPO Recap – největší výkon předvedla farmaceutická firma Juno
23.12.2014 12:06
Minulý týden šla na burzu hrstka firem. Papírově nejsilnější myšlenku ...
5procentní růst v USA - ekonomika nepřestává pozitivně překvapovat
23.12.2014 14:50
Růst HDP Spojených států je po druhé revizi ještě výš. Mezikvartálně a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university