Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sedm problematických trendů, které bychom mohli v našem nadšení přehlédnout

Sedm problematických trendů, které bychom mohli v našem nadšení přehlédnout

09.01.2015 11:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Založením jsem optimista a tak si mi líbí grafy, které nedávno přinesl VOX. Ukazují, že svět je lepší a lepší, klesá kriminalita, chudoba, je méně válek a nemocí, pokračujeme ve zlepšování technologií. Optimismus je ale nebezpečnou drogou. Pokud si jí vezmeme příliš, můžeme ztratit vůli k boji s problémy, které přetrvávají. I přesto, že se situace ve světě zlepšuje, stojí za to podívat se na sedm trendů, které vzbuzují obavy.

Zaprvé, demokracie je na ústupu. Francis Fukuyama v roce 1992 tvrdil, že kapitalismus spolu s demokracií zvítězil v boji ideí a až donedávna se zdálo, že mu vývoj dává za pravdu. Počet demokratických zemí ve světě rostl, ale po roce už Freedom House hlásil, že počet „svobodných zemí“ klesl. V zemích jako Turecko, Thajsko či Maďarsko vznikla fúze polovičatého kapitalismu a autoritářství. V bohatých zemích, jako jsou USA či Japonsko, zase dochází k varovnému nárůstu moci korporací na straně jedné a tajných aktivit vlád na straně druhé.

Zadruhé, ve vyspělých zemích leží příjmy domácností stále nízko. Medián příjmu domácností není dokonalým měřítkem životního standardu. Mění se velikost rodin, technologický pokrok zlepšuje náš život způsobem, který čísla nezachytí, mění se složení pracovní síly kvůli přistěhovalectví, atd. I přes to všechno ale reálné příjmy amerických domácností leží mnohem níže než na konci devadesátých let. Jejich životní standard se pravděpodobně stále zlepšuje, ale mnohem nižším tempem než v minulém století. A v Japonsku a Evropě je situace ještě horší.

Zatřetí, klesá počet nově založených firem. Ekonomové Ryan Decker, John Haltiwanger, Ron Jarmin a Javier Miranda přišli v roce 2014 s důležitou studií, která ukazuje, že klesá dynamika americké ekonomiky. Jednoduše řečeno, stále méně Američanů zakládá nové společnosti. Do roku 2000 byl tento trend dán zejména poklesem počtu malých rodinných firem, který odrážel expanzi řetězců a franšíz. V posledních 15 letech ale klesá i počet nově založených technologických a rychle rostoucích firem. Zatím ovšem není jasné, zda jde o odraz zvýšené regulace či pomalejšího technologického pokroku.

Začtvrté, roste nerovnost v bohatství. Poté, co Thomas Piketty’s přišel s knihou „Kapitál ve 21. století“, dostává se této problematice stále více pozornosti. Proč bychom se jí ale měli tak věnovat? Mnoho ekonomů přišlo s různými odpověďmi. Mně připadá nejlepší vysvětlení, které podal John Cochrane z University of Chicago. Ten tvrdí, že jde zejména o moc a korupci politiky. Každopádně je to signál, že ekonomika nefunguje tak, jak by měla.

Zapáté, dochází ke globálnímu nárůstu obezity. Platí to u chudých i vyspělých ekonomik a očekává se, že v roce 2030 bude na naší planetě více než miliarda obézních lidí. Vede to k prudkému růstu nákladů na zdravotní péči. Navíc je z různých dietních programů a cvičení jasné, že lidé nejsou rádi obézní. V tuto chvíli ale nevíme, jak tento pokračující trend zastavit.

Zašesté, vracejí se spalničky a dávivý kašel. V USA se rozšiřuje hnutí proti očkování a slaví úspěchy. Míra proočkování se zmenšuje a není tak překvapivé, že se vracejí některé nemoci, kterými bychom jinak trpět nemuseli. Sarah Mimms z National Journal píše, že spalničky se téměř neobjevovaly až do roku 2000, nyní je ale jejich výskyt na dvacetiletém maximu. Počet případů dávivého kašle vzrostl letos o 24 %. Vidíme, jak se bohatá a bezstarostná společnost střílí do kolene, hloupost dospělých ale odnášejí děti.

Zasedmé, množí se bakterie, které jsou odolné proti antibiotikům. Na závěr jsem si tak nechal to nejhorší. Antibiotika nás osvobodila od mnoha nemocí, umožnila i rozšíření operací a není přehnaným tvrzením, že na nich závisí celý systém zdravotní péče. Tato technologie ale ztrácí svůj efekt. Ačkoliv jejich nadměrné používání vede k rezistenci, doposud bylo proti němu učiněno jen málo potřebných kroků. Určitého pokroku bylo dosaženo v oblasti chovu zvířat, kde několik firem dobrovolně přestalo používat antibiotika.

Pospané trendy neznamenají, že se svět řítí do záhuby, nebo že nastává konec naší civilizace. Většina trendů je pozitivní a naše civilizace je velmi úspěšná. Úspěch se ale nedostaví automaticky, vyžaduje snahu.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Korunu oslabuje nízká inflace, dolar před čísly zabrzdil
09.01.2015 10:37
Eurodolar se po včerejším nakouknutí pod 1,1800 stabilizuje v blízkost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m