Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Po švýcarské kapitulaci vzrůstá spekulativní tlak na dánskou korunu

Rozbřesk - Po švýcarské kapitulaci vzrůstá spekulativní tlak na dánskou korunu

20.01.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Už to vypadalo, že svátek Martina Luthera Kinga v USA přivodí poklidnější start do tohoto obchodního týdne, avšak dozvuky náhlého kolapsu švýcarského franku z minulého čtvrtka se přece jenom postaraly o vzruch. Devizoví spekulanti se totiž rozhlédli po Evropě a zacílili na další měnu pevně navázanou na euro, kterou je dánská koruna. Ta se od minulého čtvrtka dostala pod apreciační tlak a tak dánská centrální banka po vzoru té švýcarské ještě více prohloubila negativní úrokové sazby (z -0,05 na -0,2). Uvidíme, zdali to spekulanty odradí od dalších nákupů DKK. Rozhodně to totiž nebudou uklidňující komentáře dánských představitelů o tom, že fixní srovnání se Švýcarskem pokulhává, pevný kurz zde existuje od roku 1982. Dánsko má dlouhodobě přebytek běžného účtu platební bilance (6-7 % HDP) a pokud se do země valí i další kapitál, nezbývá centrální bance (v režimu fixního kurzu a liberalizovaných kapitálových toků) než akumulovat velké množství devizových rezerv. Jinak řečeno fundamentálně Dánové evidentně trpí “švýcarským” symptomem makroekonomického úspěchu. Mimochodem i česká ekonomika letos a příští rok vykáže také velké přebytky běžného účtu platební bilance, takže pokud se k nám začne navíc přes kapitálový účet tlačit kapitál, má se i koruna možná na co těšit.

Jinak dnes může být dobrým tématem k diskuzi i revize odhadu globálního růstu pro tento rok ze strany Mezinárodního fondu. Revize podle nás stojí k zaznamenání ze dvou důvodů: za prvé fond snížil svůj výhled pro svět, ačkoliv ceny komodit v čele s ropou dramaticky poklesly. Neboli, světová ekonomika jako celek evidentně prožívá pozitivní nabídkový šok, avšak růst jde překvapivě dolů. Globální ekonomika má podle MMF utrpět velké ztráty zejména vinou zpomalení Číny (viz dnešní data za poslední kvartál 2014) a vinou recese v Rusku. Vedle toho má být hůře i v eurozóně a Japonsku, tedy překvapivě u zemí, jež jsou výraznými čistými dovozci komodit. Druhý do očí bijící odhad je pak růst v USA, který má letos podle fondu dosáhnout 3,6 %. Takto vysoké číslo samozřejmě není vyloučeno, ale je třeba si uvědomit, že v takovém případě by americká míra nezaměstnanosti poklesla zcela jistě pod hranici 5 %, což by si vyžádalo razantní utažení měnových šroubů ze strany amerického Fedu.

Region

Regionální měny včera vůči euru oslabovaly. Pod největším tlakem byl opět zlotý, ačkoliv vůči švýcarskému franku včera posílil asi o 2,3 %. Zlotému nakonec příliš nepomohly ani vcelku zdrženlivé komentáře jedné z bývalých největších holubic v centrální bance (NBP), Chojny-Duch; ta uvedla, že banka by si měla počínat obezřetně v případě, že deflace bude přetrvávat i ve druhé polovině roku. Připomeňme, že hlasování Chojny-Duch v listopadu v podstatě rozhodlo o tom, že NBP ponechala sazby beze změny (oproti alternativě jejich poklesu o 50 bps). Z prudkého oslabení zlotého vůči švýcarskému franku se mezitím stává i politické téma a opoziční poslanci ze strany PiS volají po podobných opatřeních, která byla přijata v Maďarsku, tedy ke konverzi nesplacených úvěrů do zlotých.

Polsko zůstane v centru pozornosti i dnes, neboť budou zveřejněna data z trhu práce (mzdy a zaměstnanost) za prosinec. Zejména údaj o mzdách bude zajímavý, neboť ty si navzdory prakticky nulové inflaci v loňském roce zachovaly velmi slušnou dynamiku. Čísla mohou naznačit další postup NBP.


Čtěte více:

Optimismus stranou - MMF opětovně srazil letošní růstové odhady
20.01.2015 7:22
Světová ekonomika zrychlí v letošním roce tempo svého růstu na 3,5 pro...

Váš názor
  •  
    20.01.2015 11:59

    Ten kapitál také musí někdy vybrat zisky a odtéci, takže normální stav akorát ta volatilita je vyšší :o). Švýcaři mají výhodu bank.systému, u každé další země dojde k devastaci exportu masivnímu dovozu všeho. a tak to bude posílení +20% a pak hop dolů o 50%
    Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      21.01.2015 12:28

      Od kdy se rika posileni meny kolaps??? Ne ze by clanky na Bloombergu nebo NYT byly lepsi, vysledek totalni keynesianske dominance napric akademickym a politickym prostredim.... Svycari udelali dobre. Period!
      RadekN
      •  
        21.01.2015 12:29

        sorry melo jit o novy prispevek, ne odpoved :)
        RadekN
        •  
          21.01.2015 12:54

          To máš fuk, ale úvaha o kolapsu je správná :-)
          Jesse
  •  
    20.01.2015 10:27

    http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/podilove-fondy/svycari-zarizli-hedgeovy-fond-everest-capital-global-1154600 Tak tohle čtení bude asi Sígra strašit pokud má trochu sebereflekse.
    Homo
    •  
      20.01.2015 13:09

      ty si jako fakt myslíš že singer zaintervenoval kvůli jakýmsi hypotetickým zájmům české ekonomiky (potažmo v zájmu ČR)? On to udělal jenom a JENOM proto, že SE NA TOM MOHL NAPAKOVAT - tedy nejen on, ale hlavně lidi pro které tam maká ...a až ti sami lidé (kellner a spol) dojdou k závěru, že mise splnila jejich cíle a že je na čase se zase napakovat na opačném pohybu české koruny, tak prasata z ČNB udělají klidně to co švýcaři - bez ohledu na to, koho a co všechno pošlou do kopru. Jediné, co by je mohlo od toho odradit je snad jedině to, kdyby někdo odkrágloval pár tlouštíků ze švýcarské centrální banky - pak by jim možná docvaklo, že sice zákony na ně jsou a budou krátké, ale dobře mířená kulka do čelíčka je srovná do latě spolehlivě!!!!!
      Jesse
      •  
        20.01.2015 13:43

        Každé slovo bych podepsal, jestli to vyznělo jinak tak lituju. Moje chyba je, že pořád věřím na alepoň minimální lidskou slušnost.
        Homo
    •  
      20.01.2015 12:09

      Nechápu, proč by mělo Singra strašit, že spekulanti místo bezpracných zisků zbankrotovali?
      ..
      •  
        20.01.2015 12:23

        šéf fondu Marko Dmitrijević, zkušený investiční veterán :-)) Je vidět krásu kapitálového trhu, že i takové eso zbankrotuje a hejlové mu rozbijí bank:-))
        Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data