Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaplaťte nám za to, že si od vás půjčíme peníze

Zaplaťte nám za to, že si od vás půjčíme peníze

28.01.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Švýcarské dluhopisy už jsou stejné jako švýcarské banky. U obou platí, že je velmi bezpečné do nich vložit peníze. Takže lidé za to musí platit. Tak by to ale být nemělo. Obvykle musí platit ti, kteří si půjčují, ne ti, kteří jim půjčují. Říká se tomu placení úroků. V dnešním světě ale vidíme něco jiného. Investoři se totiž předhánějí v získání možnosti půjčit švýcarské vládě na deset let své peníze. Vše skončilo tak, že výnosy švýcarských vládních dluhopisů klesly do červených čísel:

sous

Nejde vlastně o nic nového. Podle Financial Times najdeme v Evropě dluhopisy v hodnotě 1,2 – 1,4 bilionu dolarů, u nichž platí věřitelé dlužníkům. Nejdříve se to týkalo pouze dluhopisů s dobou splatnosti 1 a 2 roky. Pak se ale problémy evropské ekonomiky začaly projevovat natolik, že investoři půjčili německé vládě na pět let za negativní úrok. A nyní to vše korunovalo Švýcarsko, kde si vláda půjčila s negativním úrokem na deset let.

Proč by někdo měl půjčovat nějaké vládě a ještě jí za to platit? Proč by někdo někomu půjčil 100 dolarů s tím, že mu bude vráceno jen 99 dolarů? Obyvkle se tak děje během finančních krizí, protože nikdo neví, které banky ji přežijí. Vláda ji přežije určitě. Je tedy lepší ztratit 1 %, než riskovat mnohem větší ztráty. K tomu ale nyní ve Švýcarsku nedochází, žádná bankovní krize tam neprobíhá a ani žádná panika. Vtip je v tom, že investoři se momentálně domnívají, že i přes negativní úrok stále vydělají peníze. Věří, že peníze, které se jim vrátí, budou mít vyšší hodnotu, než mají dnes.

Investoři přesouvají své peníze do franků, protože u nich nedojde k devalvaci v případě, že se rozpadne společná evropská měna. V roce 2011 ale tento příliv peněz vedl k posílení franku o 40 %, a to poškodilo konkurenceschopnost švýcarských exportérů. Vše trvalo až do chvíle, než si centrální banka vzpomněla, že když máte vlastní měnu, je lehké udržet její kurz nízko. Pak ale změnila názor a šokovala trhy oznámením, že kurz franku už dole držet nebude.

Celé to nedává moc smysl, protože dnes je Švýcarsko tam, kde bylo na začátku. Příliš silná měna tlačí inflaci příliš nízko. Dívat se na to můžeme dvěma způsoby. Intuitivně bychom řekli, že klesající ceny znamenají, že frank bude mít zítra větší hodnotu než dnes. Takže můžete vydělat, i když na dluhopisech proděláte. Můžeme se ale také ptát, co vlastně dlouhodobé sazby tvoří. Jsou průměrem očekávaných krátkodobých sazeb plus určité prémie za nejistotu ohledně jejich vývoje. Čím delší dobu splatnosti dluhopis má, tím vyšší tato prémie je. A to je na celé věci to nejbláznivější – trh říká, že sazby budou po následujících deset let v průměru pod nulou. Tam budou muset být, aby se zabránilo ještě většímu poklesu cen. A trhy dokonce tvrdí, že žádné inflační překvapení nepřijde, protože pak by si na úrocích řekly o více. Jinak řečeno, trhy jsou hodně silně přesvědčeny, že Švýcarsko zůstane v deflační pasti minimálně do roku 2025.

Autorem je Matt O'Brien.


Zdroj: Washington Post, Wonkblog


Čtěte více:

Rady úspěšných investorů: Držte se své strategie, i když se vám zrovna nevede
28.01.2015 11:00
V roce 2014 se asi 88 % vzájemných fondů nepodařilo překonat jejich be...
Rusko podpoří ekonomiku 2,3 biliony rublů
28.01.2015 12:30
Ruská vláda dnes zveřejnila, že na zažehnání ekonomické a finanční kri...
Výsledky Nordea Bank - v severském stylu
28.01.2015 11:26
Nordea Bank, jedna ze severských bank, oznámila svoje výsledky za celý...

Váš názor
  • Dotaz,
    28.01.2015 18:32

    ty v tomto článku zmňované 'finanční trhy', to je ekonomický termín pod kterým si mohu představit konkrétní, ale neznámé lidi a instituce, co do toho vloží své vlastní peníze nebo jsou to makléři a banky, které do toho vloží peníze klientů a když to nevyjde, tak u jedněch to zaplatí ti klienti a druhé zachrání státní kasa? To bych do toho šel. :-) Nic to přeci nestojí a vykazuji činnost. Tahle rádoby odborná pojmenování a operace s těmito názvy v textech článků jsou mi značně nejasná. Mohl by někdo ekonomického analfabeta poučit? Já totiž obchoduji pouze se svými penězi a do tohohle bych nešel. Na to jich mám příliš málo, abych je nebo i jen část na 10 let takhle 'zasek' i když do švýcarského trezoru. :-) Jinak jako zpráva dost dobrý, jen trochu s křížkem po funuse.
    pulec
  • tady v tom finančním
    28.01.2015 13:59

    světě je těžké něco pochopit
    ZUZKA
    • Kdepak
      28.01.2015 16:20

      je to jednoduche. Jen nesmis zabredavat do detailu a chaosu.
      Mezernik
      • Re: Kdepak
        29.01.2015 12:34

        Přijde mi, že tady mícháme jablka a hrušky. Opravdu švýcarská vláda vydala dluhopisy, které mají zápornou kupónovou platbu? Osobně o tom pochybuji. Domnívám se, že švýcarská vláda vydala dluhopisy o nominální hodnotě např. 100 a musí ročně platit např. kupónovou platbu ve výši 0,1, tj. za zvůj dluh platí kladný úrok. Na trhu se však dluhopisy prodávaji za 110 a výnos dluhopisu (yield) je tak záporný. To opět dle mého názoru není nic výjimečného. Pokud investoři do budoucna spíše sázejí na růst dluhopisů, což jim vynese více než kupónová platba, pak je to racionální chování. Když budu investovat do pozemku, tak je k datu koupi moje investice ztrátová (platím daň z převodu nemovitosti) a pozemek mi ročně nic nenese. Sázím však na budoucí růst. Mýlím se v této úvaze? Děkuji za odpověď.
        jackiee
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m