Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co vám nikdo neřekl o intervencích ČNB

Co vám nikdo neřekl o intervencích ČNB

04.02.2015 17:00

Když jsem se díval detailněji na „alkoholové akcie“ (viz série Zaostřeno na blue chips), zajímalo mě i to, jak to vypadá s dlouhodobou spotřebou alkoholu ve světě. Dostal jsem se tím k následujícímu grafu, který ukazuje spotřebu vína, piva a tvrdého alkoholu v USA (na hlavu, či lépe řečeno na játra):

cnb1

U vína to není tak patrné, ale u piva a tvrdého jsou jasně vidět cykly. A pokud má někdo třeba kvůli profesní úchylce v hlavě grafy vývoje dlouhodobé inflace a sazeb (či nákladu kapitálu), pojme při pohledu na tento obrázek určité podezření. Stalo se to i Davidu Beckworthovi, který jako správný monetarista nelenil a výše uvedená čísla (bez vína, které celý obrázek kazí) dal dohromady s trendem americké inflace. A objevil následující:

cnb2

Beckworth ohledně inflační vlny sedmdesátých let píše: „Nebyl to propad Brettonwoodského systému, špatně nastavená monetární politika, negativní nabídkové šoky, ani demografie. Za inflací stojí spotřeba piva a tvrdého alkoholu na hlavu ... našli jsme svatý grál centrálního bankovnictví. Fed by nyní měl jen zvýšit spotřebu alkoholu na hlavu a současný problém nízké inflace bude vyřešen. Není třeba zvyšovat inflační cíle, není třeba cílení nominálního produktu“.

Podobně bychom mohli uvažovat i o ČR. Dlouho předtím, než se rozjely, jsem byl k měnovým intervencím ČNB skeptikem (nedogmatickým). Nyní se zdá, že nakonec přece jen pomohly. Z hlediska umírněných netradičních metod a agregovaných čísel tak ČNB asi vybrala to nejlepší, co mohla. I když chápu, že řada z nás z nich nadšena být nemusí. Jsem ale stále toho názoru, že jsou efektivnější a určitě spravedlivější (i když mnohem netradičnější) způsoby jak pomoci ekonomice, jíž hrozí deflace. Ještě před několika dny bych měl na mysli zejména „QE pro lidi“ - viz třeba „Combatting Eurozone deflation: QE for the people“, autorem je John Muellbauer. Nyní ve světle výše uvedených faktů se ale samozřejmě nabízí něco úplně jiného:

Intervence ČNB jsou propadákem. Úplně totiž ignorovaly výše popsaný svatý grál. Konec konců, co jiného by pro zemi tak hrdou na svou nejvyšší spotřebu piva na hlavu mělo při boji s deflační hrozbou fungovat lépe, než nějaká forma pivní intervence? Co takové pivní QE, jehož cílem by bylo snížení cen zlatého moku, potažmo jeho vyšší spotřeba a zároveň pozitivní dopad na reálné příjmy a spotřebu všeho dalšího (jakási obdoba pozitivního ropného šoku)? Nemyslím si, že tento spotřební portfolio efekt je třeba rozvádět, je evidentní. K tomu můžeme bez dlouhého rozmýšlení přidat znatelný dopad na spotřební a investiční sentiment. Ano, je i mojí chybou, že jsem na toto QE nepřišel dříve – pro stromy neviděli jsme les ...

Pokud nakonec přepneme od nadsázky k vážnějším úvahám, můžeme rychle dospět k tomu, že graf je vlastně hodně smutný. Pan Beckworth v rámci své srandonomie implicitně tvrdí, že alkohol předbíhá inflaci, mě to ale z pohledu na křivky tak jednoznačné nepřijde. V praxi pak samozřejmě nejde o žádný svatý grál a pravděpodobně ani o náhodnou korelaci. Ne nadarmo se někdy používá tzv. index utrpení, který dává dohromady nezaměstnanost a právě inflaci. Uvedený graf by mohl jednoduše naznačovat, že bychom ho mohli nazývat i indexem spotřeby alkoholu.

Konkrétně vidíme, že rozdíl v minimech a maximech spotřeby jde od cca 1,3 do cca 2,3 galonu na hlavu, takže inflace s naší psychikou a následně játry skutečně dovede hodně zatočit. Třeba to vysvětluje i to, proč má řada z nás tak impulsivní a emotivní odpor k jakékoliv inflaci. Naše děti a jejich děti ale kvůli tomu budou možná hledět na podobný graf a zjistí z něj, že deflace má na spotřebu alkoholu ještě „pozitivnější“ vliv než inflace. Pokud se nevyhneme deflaci, mohl by být parciálním řešením přechod na víno – z nějakého důvodu je citlivost vinařů na vývoj cen v ekonomice mnohem nižší. Nedovedu si ale představit proč.




Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - nenechte Vaše peníze zahálet!
04.02.2015 11:00
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu v obla...
Jan Kovalovský: Investorům se trpělivé sbírání zkušeností z investování vyplatí
04.02.2015 15:07
Forexový trh prošel nedávno hodně rušnými chvílemi. O tom, jak se při ...
Americké firmy pomaleji přijímají zaměstnance, velké překvapení se však nekoná
04.02.2015 14:24
Zpráva ADP ukazuje, že v lednu zpomalila tvorba pracovních míst v amer...

Váš názor
  • :-)
    05.02.2015 6:40

    Možná bych, když zůstanu v tónu článku, jednu odpověď snad viděl. Teď jsem myslel, zauvažovat o tom, jaké skupiny lidí ty různé druhy alkoholu převážně pijí a jak tyto skupiny lidí postihne inflace, nezaměstnanost atd. To jen jako nápad, proč se na víně uvedené neprojevuje a hned poté se nabízí otázk,a co je příčinou a co důsledkem i když to tak možná z grafů nevyznívá. Já bych řekl, no pravda představuji si své pocity a potřeby na různé události :-), že ten alkohol je důsledek i když prý předchází a tedy předpovídá. Jestli to už však není pozdě, takzvaně s křížkem po funuse a nepředpovídá něco, o čem už všichni vědí, ale ještě se o tom nemluví a ve statistikách se to ještě neobjevuje. :-)
    pulec
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data