Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett, Coca Cola a Pepsi

Buffett, Coca Cola a Pepsi

24.03.2015 17:51

Podle Thisamericanlife.org tvořil původní recept na Coca Colu extrakt z koky, kyselina fosforečná, kofein, cukr, limetková šťáva, vanilka, karamel, voda a „tajná ingredience“. Názorů na složení je více, ale všechny v podstatě ukazují, že za úspěchem nápoje není nic zázračného. Naopak, „pouze“ byl (a) ve správnou dobu na správném místě a (b) jeho potenciál pak byl marketingově vyždímán do maxima. Coca Colu má ve svém portfoliu i pan Buffett, dokonce je to druhá největší investice BH s více jak 15 % podílem. To je jeden z důvodů, proč se chci této akcii věnovat. Zajímavé by mělo být i srovnání s přímým konkurentem – Pepsi.

Pohled na dlouhodobější návratnost obou titulů ukazuje, že po pěti letech jsou na tom dost podobně, jejich cesty se ale během tohoto období také hodně rozcházely. Obě jsou pak s pětiletou návratností hodně pod trhem. Akcie ale mají betu pod 0,5, takže (celková) návratnost pod trhem není sama o sobě žádným propadákem (zde platí menší riziko = menší zisky):

bch1

Zdroj: FT

Dnes se podívejme na výsledovku a rozvahu firem, na příště si necháme vygradování celého pohledu – schopnost generovat hotovost. Coca Cola už dva roky čelí poklesu tržeb, zisky klesají ještě déle. Návratnost investic je ale stále na relativně vysokých 11 % a návratnost vlastního jmění dokonce na více než 22 %. Pro rychlé zasazení tohoto čísla do kontextu ho můžeme zhruba porovnat s požadovanou návratností. S betou ve výši 0,49 se může pohybovat na necelých 5 %, což je výrazně pod onou návratností generovanou (měřenou přes zisky).

bch2

Zdroj: FT

Celková aktiva firmy i přes klesající tržby rostou a to samé platí o dluhu. Nespáchám zde plnohodnotnou Du Pont analýzu, ale z těchto dvou trendů je jasné, že klesá obrat aktiv a firma to z hlediska návratnosti vlastního jmění kompenzuje rostoucí finanční pákou.

bch3

Zdroj: FT

Nyní se podívejme na nápojáře, kterého pan Buffett naopak nechce. Pepsi má stagnující tržby a v podstatě i stagnující zisky. Zatímco návratnost investic ROI je podobná jako u její soupeřky (11 – 12 % %), návratnost vlastního jmění je ještě výše než u ní. Pepsi totiž dosahuje ROE ve výši celých 30 %! Jak je to možné? I bez konkrétních čísel je jasné, že to musí být větším dluhovým zapáčením aktiv Pepsi. A tuto tezi potvrzují i čísla v druhém obrázku.

bch4

Zdroj: FT

Pepsi drží svá aktiva více na uzdě, podobné je to u dluhu. Celkově je ale její finanční páka výrazně vyšší – poměr dluhu k vlastnímu jmění je na 1,66 (vs. 0,74 u Coca Coly), poměr dluhu k celkovému kapitálu je na 0,62 (vs. 0,42 u Coca Coly). Svádí to tak k tvrzení, že Pepsi zvyšuje své ROE finanční pákou více, než Coca Cola (což je pravda) a tudíž je rizikovější (což není pravda). Beta Pepsi totiž dosahuje jen 0,42 a (systematická) rizikovost této akcie je tak nižší! Jak je to možné? Jednoduše – pokud by finanční páka a riziko byly porovnatelné, Pepsi by byla ještě méně riziková a svou vyšší finanční pákou se s rizikovostí vlastně jen dotahuje na svůj protějšek. Jinak řečeno, samotný podnikatelský model Pepsi je z nějakého důvodu znatelně méně rizikový. Že by poptávka po jejích nápojích byla z nějakého důvodu méně volatelní?

bch5

Zdroj: FT

Jak jsem předeslal, to nejdůležitější (tedy tok hotovosti), už nechám na příště. Zde bych rád zmínil ještě jednu věc: V různých analýzách investiční atraktivity té či oné firmy a akcie můžeme číst, že firma má vyšší marže, nižší finanční páku, apod. a tudíž je lepší/horší investicí než firma jiná. To je ale obvykle bohužel příliš velké zjednodušení. Pokud máme například dvě porovnatelné firmy a jedna má vyšší marže, neříká to samo o sobě vůbec nic o jejich relativní investiční atraktivitě. Konec konců to opět můžeme demonstrovat na dnešních příkladech:

První firma má provozní marži na 21 % a druhá na 14 %. Tím jsme se dozvěděli, kolik dolarů vydělá ze 100 dolarů tržeb. Relevantní tato informace z hlediska investiční atraktivity je, pokud chceme posuzovat nějaké násobky založené na tržbách – čím vyšší marže, tím „hodnotnější“ tržby jsou. Jinak tím také získáváme obraz o celkovém finančním zdraví, potenciálu a třeba i riziku, ale atraktivitu v konečném důsledku určuje poměr cena akcie (cena očekávaného cash flow) a její hodnota. A tento poměr může být klidně lepší u firmy s nižšími maržemi. Více k příště.


Čtěte více:

Evropa zakončila díky bankám výše, Lufthansa -2 %
24.03.2015 17:37
Evropské akciové trhy dokázaly zvrátit úvodní nepříznivý vývoj a zakon...
Dolar si polepšil po inflaci, forintu se daří i s nižšími sazbami
24.03.2015 17:43
První polovina dnešního dne se pro dolar moc dobře nevyvíjela, pak al...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data