Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy vstřebávají „úder“ od ECB

Trhy vstřebávají „úder“ od ECB

19.06.2015 17:45

Během krize a prvních pokrizových let docházelo v USA k zajímavému jevu. Rozjel se program kvantitativního uvolňování, načež se vzápětí objevila řada úvah o tom, že QE nefunguje. Důkaz měl být jasný – výnosy vládních dluhopisů v reakci na QE neklesaly, ale převážně rostly. Na první pohled to byl logický závěr, ale nebylo tomu tak. Růst výnosů nebyl důkazem nefunkčnosti QE, ale naopak důkazem toho, že funguje. Lepší ekonomický výhled a vyšší očekávaná inflace měly prostě za následek pokles celkové poptávky po obligacích, pokles jejich cen a růst výnosů.

Můžeme se ptát, jak mohlo QE fungovat, když výnosy ani neklesly. Přes efekt bohatství, přes růst peněžních agregátů, přes sebenaplňující se proroctví, přes nižší rizikové prémie, přes měnové války. Že je to téma na první pohled matoucí dokazují i dřívější prohlášení některých centrálních bankéřů, kteří hovořili o tom, že QE sníží (bezrizikové) výnosy a tím pomůže celé ekonomice.

Evropské QE mělo po svém ohlášení a rozjetí na výnosy opačný dopad, než tomu bylo v případě jednotlivých QE v USA. Výnosy v eurozóně klesaly a v logice uvedeného se tedy investoři domnívali se, že v eurozóně QE fungovat nebude. I když na první „intuitivní“ pohled se naopak zdálo, že QE funguje – výnosy přece klesaly. Celé to píšu kvůli tomu, abych osvětlil, jak se dívám na současný růst výnosů dluhopisů v eurozóně.

Ambrose Evans-Pritchard z The Telegraph popisuje současný vývoj na dluhopisových trzích jako praskání bubliny, vyvolané tím, že „dopadlo reflační kladivo“ (viz Na trhy uhodilo reflační kladivo). Jeho úvaha je zajímavá a tvrdí, že investoři značně přepálili sázky na deflaci. Podívejme se spolu nejdříve na to, jak silný úder onoho „kladiva“ je:

p1


V roce 2013 byly výnosy německých vládních dluhopisů nejdříve znatelně pod (z hlediska historie velmi nízkou úrovní) 1,5 %, poté se zvedly až k 2 %. Kladiva mlčela. Pak nastal propad až k 1,0 %. Fundamentálně si to dovedu vysvětlit jen tak, jak jsem již popsal – šlo i vliv QE. Ovšem QE, u kterého trhy silně věřily, že nebude fungovat. A před několika týdny začaly výnosy prudce růst a dostaly se na „závratných“ 1,15 %! Já tedy neslyším údery kladiv, spíše rolničky, či třeba triangl. O prasknutí bublinky ale možná přece jen hovořit můžeme, ovšem ve velmi nestandardním slova smyslu.

Když se v pokrizových letech hovoří o bublinách, explicitně, či implicitně se v naprosté většině případů předpokládá, že tyto bubliny jsou výtvorem nějaké centrální banky (nebo všech dohromady). Výše uvedené poukazuje na to, co můžeme v této situaci považovat za paradox. Když už budeme nazývat předchozí vývoj na německých a evropských dluhopisech za bublinu, tak tato bublina byla nafouknuta navzdory ECB a ne kvůli ní. ECB byla naopak tím, co bublinu přes QE propíchlo (a zřejmě jí v tom značně pomohly i nižší ceny ropy). Jinak řečeno, pokud uhodilo kladivo, udeřila (nebo spíše ťuknula) s ním ECB.

Investory bude zajímat asi hlavně to, jaký je vztah uvedeného k akciím. V uplatněné logice by měl jít růst výnosů vládních dluhopisů ruku v ruce s růstem cen akcií – obojí odráží zlepšující se výhled. Jak ukazuje druhý graf (oranžově jsou výnosy vládních dluhopisů Německa), až do roku 2014 pozitivní vztah mezi výnosy a akciemi cca držel. Nyní se ale výnosy a ceny akcií pohybují naopak proti sobě. Svůj znatelný vliv může mít chování eura (jeho oslabení pomáhá německým akciím poměrně znatelně). Pokud pak dám stranou různá „úniková“ vysvětlení typu přeprodaností a překoupeností, je pro mě síla tohoto negativního vztahu z posledních týdnů překvapivá. Až bych řekl, že to jeden z trhů přehání.

p2

Zdroj: Bloomberg

Jaký bude další vývoj? Commerzbank hovoří o tom, že inflace v eurozóně si za pár měsíců projde lokálním maximem a pak zase o něco klesne. To znamená, že výnosy (bezpečných) dluhopisů by neměly dál výrazně růst. To samozřejmě předpokládá, že Grexit nevyvolá úprk k těmto bezpečným aktivům. To je dost dobře možné a podle mne se také v eurozóně nedá čekat žádná inflační vlna, naopak. Jako základní scénář tak podle mne můžeme s klidným srdcem brát naprosto neadrenalinový, velmi pomalý návrat k nějaké „standardní“ úrovni výnosů. I to je možná příliš velký optimismus (v tom smyslu že růst výnosů = zlepšující se výhled). Potenciální růst eurozóny totiž podle řady odhadů znatelně klesá a onen standard je v delším období silně propojen právě s tím, jakého nominálního růstu je daná ekonomika schopna dosahovat. A o evropských akciích jako takových jsem psal v několika předchozích příspěvcích.


Čtěte více:

Pimco: USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru
19.06.2015 16:00
Před rokem začala společnost PIMCO hovořit o tom, že se svět nachází v...
V pátek Praha se solidním ziskem; ČEZ +4 %
19.06.2015 16:46
Pražská burza zakončila týden solidním ziskem, když index PX dnes při...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university