Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Fed se do zvyšování sazeb rozhodně nežene

Rozbřesk - Fed se do zvyšování sazeb rozhodně nežene

20.08.2015 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera zveřejněný zápis z posledního jednání FOMC trhy příliš pozitivně nenaladil. Navzdory kladnému hodnocení současné ekonomické situace i zdůrazňování příznivých vyhlídek pro druhou polovinu letošního roku a následně léta 2016-2017, Fed jasně nenaznačil, že už právě nastává doba pro zvyšování úrokových sazeb. Ve střednědobém výhledu ovšem Fed snížil očekávaný růst HDP v důsledku silnějšího dolaru a současně i revidoval směrem dolů i dlouhodobou přirozenou míru nezaměstnanosti. Oba dva kroky nahrávají nižší než očekávané úrovni sazeb ve střednědobém horizontu.

V celkovém hodnocení ekonomiky zůstává americká centrální banka pozitivně naladěna, avšak nelze si v posledním zápise nevšimnout zdůrazňování pomalého růstu mezd a samozřejmě i nízké inflace. Ta by se podle projekce Fedu měla vrátit k dvouprocentnímu cíli až po roce 2017, nicméně proti-inflační rizika přicházející ze zahraničí – jak zaznělo v diskusi v rámci jednání – narůstají. Ostatně růst sazeb příliš nepodpořila ani včera zveřejněná jádrová inflace, která zaostala – byť pouze o jednu desetinu – za tržním očekáváním. Po rychlém nárůstu dluhopisových výnosů tak včera následoval jejich rychlý pád, který holubičí Fed ještě urychlil. A svoji „odměnu“ inkasoval po zveřejnění zápisu i dolar, který se po dvou dnech opět vrátil nad úroveň 1,11 EUR/USD.

Kde ale vygenerovat mzdovou inflaci, když tlak na růst nákladů v důsledku zvyšující se konkurence i ve snaze o maximalizaci zisku limituje i prostor pro růst mezd? Snad jedině může Fed doufat, že s dalším poklesem nezaměstnanosti se začne zaměstnanců nedostávat – jak už se místy stává – a mzdy alespoň trochu uvolní stavidla poptávkové inflace. Anebo je tu jiná o něco složitější možnost, a sice přehodnotit tolik oblíbené a kdysi stanovené dvouprocentní inflační cíle, ale o tom se na posledním jednání Fedu řeč nevedla.

Forex

Ani středa nepřinesla žádný zvrat na trhu s korunou. Ta i nadále zůstala těsně ukotvena v blízkosti hranice 27,02 EUR/CZK. Je to nejspíše ČNB, kdo ji zde pevně drží a navíc se nečiní jen přímo na trhu. V neprospěch koruny se vyjádřil i guvernér, který zmínil možnost zachovat stávající kurzový režim i po roce 2016, bude-li to třeba pro dosažení cíle. Jak to tak vypadá, tato slova rozhodně korunu ke slabším úrovním neposunula, a tak ani v nejbližších dnech se příliš volatility asi nedočkáme.

Ve srovnání s korunou zažily včerejší den o poznání dynamičtěji zlotý i forint, které oslabily o tři respektive dvě desetiny procenta. Nesvědčilo jim napětí před zveřejněním zápisu z jednání FOMC vyvolávajícího obavy z brzkého zvýšení amerických sazeb. V Polsku se navíc začínají objevovat úvahy o dalším možném snížení úrokových sazeb podpořené slabšími čísly z ekonomiky. Tématem je v Polsku rovněž konverze hypoték z franků do zlotého s cílem pomoci zadluženým (spekulujícím) domácnostem na úkor tamních bank.

A nakonec ještě mnohem zajímavější den má za sebou dolar. Po úspěšném startu přišla na řadu nižší než očekávaná jádrová inflace a nakonec i zápis z FOMC, který poměrně slušné šance na zářijový růst sazeb zase srazil dolů. Přehnaná opatrnost Fedu dolaru nesvědčí a zahnala jej dokonce za hranici 1,11 EUR/USD. Trh tedy není o moc moudřejší, než byl a tak bude sledovat každé další číslo z ekonomiky. Ve zbytku týdne bude významnějších událostí jen pomálu, takže dolar nejspíše zůstane bez potřebné vzpruhy.


Čtěte více:

Jestřábí Fed sestřelen? Zápis ze zasedání šanci zářijového růstu sazeb snížil, avšak nevyloučil
19.08.2015 21:44
Červencové zasedání americké centrální banky společně s několika přízn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university