Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jestřábí Fed sestřelen? Zápis ze zasedání šanci zářijového růstu sazeb snížil, avšak nevyloučil

Jestřábí Fed sestřelen? Zápis ze zasedání šanci zářijového růstu sazeb snížil, avšak nevyloučil

19.08.2015 21:44
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Červencové zasedání americké centrální banky společně s několika příznivými statistikami ze zámořského hospodářství v minulých týdnech rozdmýchaly debatu o možném započetí normalizačního procesu měnové politiky. I proto dnešní zveřejnění zápisu z jednání měnového výboru budilo větší pozornost, než tomu v minulosti bývalo obvyklé. Toliko očekáváný jestřábí signál, který by skutečně přiblížil netrpělivě vyhlížené zvýšení úrokových sazeb, však i přesto nepřišel.

Většina členů výboru se totiž podle zápisu shodla, že ekonomické podmínky ještě nedosáhly bodu potřebného pro změnu nastavení měnové politiky (růstu sazeb), ačkoli se tomuto bodu přibližují.
Jinými slovy tak i nadále Fed hodlá pečlivě vyhodnocovat přicházející data z amerického hospodářství a na jejich základě posuzovat vhodný termín pro obrat v nastavení měnové politiky.

Ze zápisu pak v oné zásadní otázce vývoje klíčových ekonomických proměnných nalezneme smíšené hodnocení. Situace na trhu práce se podle měnového výboru nadále zlepšuje. Míra nezaměstnanosti se nachází na nejnižší úrovni tohoto roku (5,3 %), a klesá taktéž počet částečných úvazků. Avšak nepříliš pozitivně lze vnímat klesající míru participace (počet lidí zapojených na trhu práce) a především nadále nepřesvědčivý růst mezd. S ním souvisí hned dvě významné souvislosti:

i) Pomalejší tempo růstu mezd vzbuzuje otázky ohledně hladiny, na níž se nachází přirozená míra nezaměstnanosti. Zpravidla by k akceleraci růstu mezd mělo docházet při uzavírání mezery výstupu a s ním spojeným pohybem nezaměstnanosti pod přirozenou úroveň. K takovému vývoji však stále nedochází a jak ukázal zveřejněný zápis, mezi členy nepanuje shoda v otázce termínu, kdy k potřebné akceleraci růstu mezd dojde. Vyústěním je pak překreslení původních projekcí a posun úrovně přirozené míry nezaměstnanosti níže. S tím posléze souvisí také očekávaný vývoj potenciálního produktu. Ten udává situaci, kdy dochází k plnému využití kapacit. Jinými slovy jde o jakousi horní hranici udržitelného růstu. Ve chvíli, kdy reálný růst HDP tuto růstovou hranici předbíhá, dochází k uzavírání mezery výstupu a ekonomika míří k přirozené míře nezaměstnanosti. Obdobný trend Fed očekává v letech 2016 a 2017. V zápisu nicméně taktéž zaznělo, že stávající tempo růstu hospodářství neodpovídá dřívějším projekcím. Někteří členové se dokonce obávají, že by změnu nemuselo nabídnout ani druhé pololetí.

ii) Nedostatečná akcelerace mezd doléhá negativně na poptávkovou inflaci. Ta se tak prozatím musí spoléhat na případné rozpouštění úspor, či efekt bohatství spojený s růstem cen nemovitostí.

Právě inflace pak nadále představuje oblast, kde Fed takříkajíc tlačí bota. Inflace se nachází pod vnitřním cílem, což je do hlavní míry dáno poklesem energetických cen a dalším snížením cen importů. Znovuobnovený pokles cen ropy pak Fed přiměl ke snížení projekce pro vývoj inflace v krátkodobějším horizontu. Ve výsledku se tak růst cen má pod cílem pohybovat v následujících dvou letech a následně by mělo docházet k přibližování reálného vývoje vytyčené metě. Většina členů pak podle zápisu počítá, že se protiinflační tlaky spojené s nižšími cenami ropy a silnějším dolarem ukáží jako přechodné. V tomto směru nicméně můžeme mluvit o mírném zopatrnění rétoriky. Nákladová „deflace“ by však postupně měla odeznít.

Inflace jako faktor proti?

V otázce inflace se ještě na chvíli vraťme k poptávkové straně. Již jsme zmínili, že opatrný růst mezd nelze považovat za dramaticky pozitivní faktor pro cenový růst a je nutné spoléhat se na jiné podpůrné vlivy. Ani u nich však Fed neregistruje zcela potřebný vývoj. Někteří členové dokonce vyjádřili zklamání nad pomalým vzedmutím spotřebitelských výdajů. Nicméně i nadále platí, že by postupné rozpouštění úspor plynoucích z nižších cen ropy/benzinu a vyšší zaměstnanost v tomto směru měly přinést potřebnou podporu.

Na závěr se ještě chvíli zastavme u možných rizik. Pro hospodářství jako celek Fed identifikoval několik oblastí či možných vlivů, na něž je třeba se zaměřit. Jedním z nich je zahraniční obchod, kterému neprospívá posilující dolar. Měnová autorita pak v této oblasti uvedla, že by divergence měnových politik nadále mohla přispívat jeho posilování, což by se negativně odrazilo v hodnotě čistého exportu. Negativně by se jeho posílení taktéž odrazilo v již tak stlačených cenách komodit, které by posléze mohly zkomplikovat posun inflace k vytyčenému cíli. Nižší komoditní ceny pak Fed nutí k obezřetnosti i z důvodu možného útlumu investiční aktivity navázaných firem v energetickém sektoru. Zasedání zaměřilo svou pozornost také na Čínu. K prudkému propadu akciového trhu měnový výbor pouze uvedl, že jeho vliv na aktiva mimo Čínu byl limitovaný. Stejně tak (upozorněme však, že při zasedání netušil nic o blížící se devalvaci juanu) označil za limitovaná rizika spojené se situací tamější ekonomiky pro americké korporace. Někteří členové nicméně vyjádřili obavy z možného zpomalení růstu čínského hospodářství.

Celkově se tak zápis nenesl v onom vyhlíženém přespříliš jestřábím duchu. Pravděpodobnost zářijového termínu zvýšení sazeb se tak snížila, ačkoliv jí nelze vyloučit. Dolar na zápis reaguje růstem, výnosy amerických státních dluhopisů naopak zamířily poměrně prudce níže. Akciové trhy ztrácí.


Čtěte více:

Odpolední zisky dolaru nevydržely, regionu neprospěl sentiment na hlavních trzích
19.08.2015 17:21
Německý parlament nakonec další drama nepřipustil a schválil nový prog...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data