Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úplně nejlepší ekonomika na světě

Úplně nejlepší ekonomika na světě

23.11.2015 17:45

Tento týden by se mělo potvrdit, že Japonsko je úplně nejlepší ekonomikou na světě. Základem tohoto mého tvrzení je takzvaný index utrpení, který v sobě ve své nejpoužívanější verzi spojuje míru inflace a nezaměstnanosti. Jeho logika je jednoduchá: Čím vyšší inflace a nezaměstnanost, tím se lidem v dané ekonomice žije hůře. A naopak. Pokud dosadíme konkrétní čísla za Japonsko, musíme dojít k závěru, že jde skutečně o ekonomický ráj na zemi. Nezaměstnanost v této zemi se totiž pohybuje na pouhých 3,4 % (ve čtvrtek by se pravděpodobně mělo potvrdit, že se stále drží na této úrovni). A inflace byla v září na 0 % a očekává se, že v říjnu se zvedla na 0,2 % (nová čísla také ve čtvrtek).

Japonská ekonomika na tom není zase tak špatně, jak bychom se mohli domnívat z dlouhé řady analýz týkajících se ztracených dekád (konec konců to je z části patrné o na oné nezaměstnanosti ve výši 3,4 %). Nicméně situace určitě není tak růžová, jak ji vykresluje výše uvedená nadsázka založená na indexu utrpení. Ten totiž v pokrizovém novém normálu/neutrálu značně ztrácí na své vypovídací síle. Zejména proto, že optimální inflace není inflace nulová, či dokonce záporná a index implicitně počítá s tím, že čím nižší inflace, tím lepší. Jinak řečeno, utrpení už není, co bývalo.

Japonizace, likvidita a úspory

Japonsko je také synonymem dlouhodobě nízkých sazeb a možná v tomto směru ukazuje směr vývoje v celé globální ekonomice. Proč by tomu tak mělo být? První z vysvětlujících teorií tvrdí, že globálně nízké sazby jsou už léta (tj., už dlouho před krizí) v podstatě uměle snižovány neadekvátní politikou centrálních bank. Jinak řečeno, na trzích je dlouhodobě příliš mnoho likvidity, protože se všechny problémy snažíme řešit tím, že „tiskneme peníze“ (promiňte ten hodně nepřesný výraz).

Ve světle řady krizí, jejichž základem byl příliš vysoký dluh a šílenství finančního sektoru, je poměrně těžké této interpretaci odolat a přiklonit se k druhé alternativě. Ta tvrdí, že ve světě je příliš mnoho úspor (tj., příliš málo investic a spotřeby). Asi není překvapením, že k této teorii se kloní zejména centrální bankéři. Možných příčin převisu úspor nad (zamýšlenými) investicemi a spotřebou můžeme nalézt několik*: Příjmy se mohou kvůli demografickému a ekonomickému vývoji stále více přesouvat směrem ke vrstvám, které mají menší sklon ke spotřebě. A investice mohou slábnout kvůli jejich nižší očekávané návratnosti, přesunu „výroby“ směrem k měkkým činnostem, kde je třeba spíše lidský kapitál, či kvůli klesajícím cenám investičního kapitálu.

Skutečná japonizace globální ekonomiky by probíhala jen přes onen přebytek úspor. Jaká teorie má tedy navrch? Commerzbank v jedné ze svých posledních analýz v podstatě dochází k závěru, že relevantní jsou obě. Či přesněji řečeno, že „role centrálních bank by se neměla podceňovat“. Podle mne je namístě spíše opačné varování: Neměli bychom se neustále zaobírat populárními úvahami nad tím, že za vše mohou centrální banky a měli bychom více uvažovat o fundamentálních nerovnováhách v globální ekonomice. Tedy o nerovnováhách, které dostávají Japonsko tam, kde je. A navíc určitě nemůžeme sázet na to, že s nízkými sazbami a inflací přijde v globální ekonomice, či její vyspělé části i ona atypicky nízká nezaměstnanost. Z globální ekonomiky se tak „úplně nejlepší“ nestane.


*Já sám v této souvislosti uvažuji nad tím, nakolik se s rostoucími příjmy nestávají úspory vlastně určitým produktem, který je tím posledním, co ještě má cenu si „kupovat“. Jenže tento druh „nákupu“ finančního zajištění, pocitu bezpečí a podobných pocitů negeneruje žádnou poptávku a tudíž ani investice potřebné k jejich naplnění. Je to v jádru samozřejmě jen jinak popsaná (a z hlediska fungování ekonomiky problematická) funkce peněz jako uchovatele bohatství. Tedy funkce, která dělá ze Sayova zákona pouze Sayovo přání, které je v současné globální ekonomice naplňováno jen s obtížemi.

 


Čtěte více:

Periferie eurozóny – jiný je pohled trhů, jiná realita
23.11.2015 14:28
Finanční trhy začaly hodnotit země na periferii eurozóny mnohem lépe. ...
Project Syndicate: Jak se vloudit k SDR
23.11.2015 14:30
Zdá se, že kampaň čínské vlády za zařazení jüanu mezi rezervní aktiva ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m