Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opět sílí volání po zlatém standardu

Opět sílí volání po zlatém standardu

08.12.2015 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Američtí republikáni, kteří nejsou spokojeni s prací Fedu, oprášili velmi starou myšlenku: Zavedení zlatého standardu. V době, kdy politickým debatám dominují témata jako terorismus, imigrační politika či ekonomické problémy, by se to mohlo zdát jako podivný krok, ale například senátor Ted Cruz nedávno prohlásil, že dolar by měl mít pevnou hodnotu provázanou se zlatem. Další republikáni hovoří o tom, že možnost zavedení zlatého standardu by měla být pečivě zkoumána.

Podobná rétorika pramení z obav, že Fed ve snaze oživit ekonomiku ztratí kontrolu nad inflací. Zlatý standard by podle zmíněných názorů omezil schopnost Fedu tvořit nové peníze a tím by byla zajištěna cenová stabilita. Ekonomové v souvislosti se zlatým standardem hovoří spíše o nostalgii za dobrými časy, které ale nikdy nepanovaly. Zastánci tohoto systému vidí přínos v tom, že centrální bance jsou nasazena „zlatá pouta“, ekonomové ale naopak poukazují na nevýhody spojené se sníženou flexibilitou centrální banky. Například Michael Bordo z Center for Monetary and Financial History na Rutgers University říká, že existují mnohem lepší systémy než zlatý standard a zájem politiků o něj považuje za „hodně bláznivý“.

Zlatý standard byl zaveden kvůli tomu, aby existoval nástroj na omezení vládních výdajů. Země, které měly měnu provázanou se zlatem, musely mnohem více přemýšlet o tom, zda vytvoří nové peníze či ne. Dnes ale ekonomové poukazují na to, že jde o velmi zastaralý nástroj v boji proti hrozbě vysoké inflace. Hodnota zlata navíc není vnitřně stabilní a během recesí může tvorba nových peněz pomoci ekonomice k oživení. Americká ekonomika se dostala z Velké deprese ve chvíli, kdy bylo upuštěno od zlatého standardu.

Adam Posen z Peterson Institute for International Economics nedávno v jedné ze svých analýz poukázal na to, že „svět je velmi složitý“. Mezi argumenty proti svazování centrálních bank různými nástroji uvedl i následující: „Auta, která se řídí sama, by narážela do obrubníků a způsobovala havárie, kdyby byla řízena jednoduchými algoritmy, které se starají jen o to, jaká je vzdálenost mezi jednotlivými vozy. I tato auta musí asimilovat mnohem více informací a americkou ekonomiku nelze pomocí autopilota řídit vůbec.“

Barry Eichengreen z University of California v Berkeley zase tvrdí, že život za zlatého standardu na počátku předchozího století připomínal současné centrální bankovnictví více, než se většinou domníváme. Například Bank of England měla rezervní zásobu zlata, kterou použila v případech, kdy potřebovala tisknout peníze. Některé země zase v případě potřeby zlatý standard dočasně opouštěly. Eichengreen dodává, že takové nástroje ale dostatečné nebyly a proto nastal posun k modernějším formám centrálního bankovnictví.

Zlatý standard dokonce nefungoval ani v dobách relativní stability. Když hovoříme o období stabilních cen, šlo spíše o časy, kdy se ceny pohybovaly jako na horské dráze, nakonec ale po vlnách inflace a deflace skončily tam, kde začaly. Bordo v této souvislosti tvrdí, že celková volatilita v ekonomice byla ve Spojených státech mnohem vyšší během období zlatého standardu. Na zlatý standard hledí se skepsí dokonce i ti ekonomové, kteří by rádi omezili lidský faktor v rozhodování centrálních bank. Milton Friedman byl velmi konzervativním ekonomem, avšak tvrdil, že monetární politika by se neměla řídit ani podle lidí, ani podle zlata, ale podle počítačového programu.

Autorem je Binyamim Appelbaumdec.

Zdroj: NYTimes

 



Čtěte více:

OPEC dal trhu volnost, napodobí ropa propad k 10 USD z konce předchozího milénia?
08.12.2015 13:16
OPEC se na svém pátečním zasedání přiklonil ke zcela novému volnomyšle...
V Rusku auta nikdo nechce
08.12.2015 12:42
Před pátečním zasedáním ruské centrální banky jsme dnes obdrželi další...
Akcionáři O2 schválili podmínky odkupu vlastních akcií
08.12.2015 16:13
Akcionáři telekomunikačního operátora O2 dnes schválili podmínky pro p...

Váš názor
  •  
    08.12.2015 17:27

    Nechápu, jak mohou chtít američtí republikáni zavádět zlatý standard. Kdyby byl v USA zlatý standard, tak by už dávno musely USA vyhlásit bankrot a už vůbec by nemohly vést války. Nebylo by za co.
    Josef
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data