Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podvod Goldman Sachs ukazuje, proč hypotéční krizi odnesly jen malé ryby

Podvod Goldman Sachs ukazuje, proč hypotéční krizi odnesly jen malé ryby

29.04.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Na konci léta 2009 se právníci americké Komise pro cenné papíry SEC připravovali na žaloby proti hypotéční divizi banky Goldman Sachs. Centrem jejich zájmu byla zejména transakce jménem Abacus, která byla uzavřená s jedním hedge fondem. Právníci se domnívali, že banka touto transakcí porušila zákony a byli připraveni ji z toho obvinit. V jejich čele stál James Kidney. Ten byl přesvědčen, že existuje dost důkazů na to, aby došlo k obžalování konkrétních osob včetně vysokých představitelů bank a hedge fondu. Jenže jeho kolegové k tomu nechtěli přistoupit kvůli strachu z toho, že takový postup by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro vedení dalších velkých bank.

SEC nakonec dostala od bank miliardy dolarů na pokutách, jedna důležitá otázka tu ale stále zůstává: Proč se žádný z vrcholných bankéřů nedostal do vězení? Podle některých názorů nebyl pro podobný krok dost pevný důkazový materiál a také nebylo dost zdrojů na to, aby se tomuto problému věnovaly. Já jsem ale při studiu uvedené tématiky zjišťoval, že ve hře byl ještě jemnější faktor: Regulátoři v řadě případů váhali použít existující zákony a zdroje na to, aby bankéře obvinili. A Kidney tvrdí, že v případě Goldman Sachs byla tato jejich neochota velmi vysoká. Došel k názoru, že velké banky získaly nad regulátorem takovou moc, že SEC se až zbaběle obává boje s nimi.

Případ Abacus začal v roce 2006, když hedge fond Paulson & Company požádal banku Goldman Sachs, aby vytvořila finanční instrument, který by přinesl zisky v případě, že klesnou ceny na trhu nemovitostí. Paulson chtěl vsadit na to, že ceny na realitním trhu leží příliš vysoko a brzy zkolabují. Banka tak vytvořila Abacus, který by začal generovat zisky ve chvíli, kdy lidé nebudou schopni splácet své hypotéky. Protistranou v této transakci byla německá banka IKB, která zase chtěla vsadit na to, že ceny nemovitostí zůstanou stabilní.

Věc se stala pochybnou ve chvíli, kdy se fond Paulson & Company začal snažit o získání výhody tím, že transakce bude zahrnovat ty nejrizikovější cenné papíry spojené s hypotéčním trhem. Banka Goldman Sachs to věděla, ale IKB o tom plně neinformovala. Když to zjistila SEC, rozhodla, že banka Goldman Sachs podvedla IKS i manažera transakce, kterým byla ACA Capital. Kidney měl v té době za sebou už řadu vyhraných sporů, ovšem tento přišel v citlivé době. Globální finanční systém se začínal zotavovat, miliony Američanů ztratily práci a veřejnost začínala být nepřátelská vůči pomoci poskytované bankám a automobilkám. Kidney se domníval, že zaměstnanci SEC nehovořili s dostatečným počtem lidí z banky a považoval za chybu, že byl obviněn pouze jeden trader jménem Fabrice Tourre. Ten představoval jednoduchý cíl, ale jeho obvinění by pravděpodobně nebylo signálem, že si vláda hodlá posvítit na vedení velkých bank na Wall Street.

Kidney nechápal, proč SEC nechce obvinit i vedení banky a hedge fondu. Podle něj šlo o „neuvěřitelný podvod, který se neměl řešit bez toho, aby padla jména všech viníků“. Někteří lidé v SEC se obávali, že kdyby byla žaloba rozšířena i na vedení hedge fondu, snížilo by to pravděpodobnost celého úspěchu. Spory uvnitř SEC týkající se rozsahu žaloby se táhly několik měsíců a Kidney nakonec se svým názorem prohrál. V dubnu 2010 SEC přesto šokovala trhy tím, že obvinila banku Goldman Sachs z toho, že neposkytovala plné informace, které jsou pro investory relevantní. Akcie banky se následně propadly o 13 % a kapitalizace se snížila o desítky miliard dolarů. Po několika měsících byla uzavřena dohoda, že banka zaplatí pokutu ve výši 550 milionů dolarů, sama ovšem stále odmítala, že by se dopustila něčeho nezákonného. Fabrice Tourre byl odsouzen k pokutě ve výši 850 tisíc dolarů a nyní studuje na University of Chicago.

Kidney je celou věcí hluboce zklamán. SEC je podle něho institucí, která se zajímá o porušování pravidel u těch nejníže postavených lidí, ale jen málokdy se podívá někam výš. Podle něj je hlavní příčinou to, že během let byl postupně poškozován koncept vlády jako aktivního hráče. SEC se tak začala sama obávat toho, aby svou regulací příliš neškodila. Výsledkem je ovšem to, že dozor je povrchní a vedení firem na Wall Street se nikomu nezodpovídá.

Autorem je Jesse Eisinger.

Zdroj: The New Yorker


Čtěte více:

Plzeňský Prazdroj změní majitele; divestice je motivovaná obavou o zablokování spojení SABMiller a AB InBev
29.04.2016 9:21
Anheuser-Busch InBev dnes oznámil, že nabídne na prodej kompletně všec...
Vynikající výsledky Amazonu (DIP) v 1Q16
29.04.2016 10:09
Doslova vynikající sadu čísel včera po závěru amerického obchodování p...
Rusové úroky nesnížili, ale učiní tak v červnu
29.04.2016 13:33
Ruská centrální banka (CBR) dnes nepřekvapila a ponechala úrokové saz...

Váš názor
  •  
    29.04.2016 16:13

    G and S má vůbec zajímavé prognózy např že dolar bude k euru 1:1 či ještě lépe (před rokem) jako např. nebylo jasnější, že v evropě je více inteligentních spotřebitelů a čtenářů jejich pa věsteb, či spíše manipulací trhem
    Bob
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university