Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Čína a budoucnost cen komodit

Project Syndicate: Čína a budoucnost cen komodit

22.03.2016 14:00

Současné zpomalování růstu v Číně má nepochybně dalekosáhlé dopady na světovou ekonomiku. Podíl tohoto zpomalení na prudkém poklesu cen komodit, k němuž dochází od roku 2014 – a který je zničující pro země vyvážející komodity, včetně kdysi dynamických rozvíjejících se ekonomik –, je však omezenější, než se obecně předpokládá. Ve skutečnosti je čínské zpomalení jen jednou kapitolou příběhu o cenách komodit.

Jistě, existuje zřejmá souvztažnost mezi růstem čínského HDP a cenami komodit. V prvních letech nového tisíciletí, kdy se růst v Číně zrychloval, ceny komodit prudce rostly; od počátku čínského zpomalení v roce 2011 klesly ceny energií o 70%, ceny kovů o 50% a ceny zemědělských komodit o 35%.

Názor, že zpomalení v Číně je hlavním důvodem kolapsu cen komodit, je však přinejlepším neúplný. Jak ukazuje nový výzkum Asijské rozvojové banky, Čína sice hraje na komoditních trzích významnou roli – například představuje zhruba polovinu globální spotřeby kovů, uhlí a vepřového masa –, avšak ani zdaleka není tak dominantní, jak se obecně soudí. Představuje necelou pětinu světové spotřeby cukru, pšenice, drůbeže a hovězího masa, 12% světové spotřeby surové ropy a 5% spotřeby zemního plynu. A mezi některými komoditami, které zažily nejvýraznější pokles cen – zejména jde o ropu (pokles o 73%) a zemní plyn (pokles o 55%) –, figurují právě ty, u nichž je Čína relativně malým odběratelem.

Skutečná spotřeba komodit Čínou je navíc nižší, než čísla naznačují. Konvenční měření totiž neberou v úvahu existenci přeshraničních výrobních řetězců, ale jednoduše sčítají produkci dané země a čistý dovoz komodit a z toho vyvozují úroveň spotřeby. V případě Číny se však významná část „spotřebovaných“ komodit ve skutečnosti používá k výrobě zboží, které se pak exportuje do ostatního světa. Téměř třetina čínské poptávky po kovech je například určena k uspokojení exportní poptávky. Pokud bychom odečetli komodity obsažené ve zboží exportovaném z Číny, pak by se čínský podíl na komoditních trzích podstatně snížil.

Tuto tezi potvrzuje i pohled na výkyvy samotných cen komodit. Vezměme si například měď: od roku 2001 do roku 2006 její ceny divoce kolísaly – v některých letech klesly o 30%, zatímco v jiných vzrostly o 150% –, avšak růst čínské průmyslové výroby a poptávky po mědi byl relativně setrvalý a dosahoval 15%, respektive 20%. Je tedy zjevné, že vývoj na komoditních trzích významně ovlivňují i další faktory – od faktorů na straně nabídky a globální poptávky až po spekulativní poptávku a úpravy zásob.

Co tedy pokračující zpomalování v Číně znamená pro ceny komodit? Ačkoliv tempo růstu v Číně od roku 2011 zvolňuje, růst spotřeby komodit v této zemi je stále vyšší než ve zbytku světa. V důsledku toho stoupá také podíl Číny na globální spotřebě komodit.

To by nemělo být nijak překvapivé s ohledem na fakt, že čínský růst HDP sice oproti dvouciferným hodnotám z dob největšího rozkvětu podstatně klesl, avšak stále se drží nad hranicí 6%. A i když přechod z růstového modelu taženého investicemi na model tažený spotřebou oslabí růst poptávky po kovech a energii, zároveň s sebou přinese zvýšení poptávky po potravinářských výrobcích a službách, a tím i po zemědělských komoditách.

Závěr je zřejmý: měnící se ekonomické poměry v Číně nevěstí žádnou katastrofu pro vývozce komodit. Právě naopak: i když bude hospodářský růst Číny dále zpomalovat, jak se mnozí obávají, bude to mít na ceny komodit jen omezený dopad.

Vyhlídky dalšího vývoje cen komodit příznivě ovlivňuje předpoklad, že v jiných velkých zemích s rozvíjející se ekonomikou, jako jsou Indie a Indonésie, se bude poptávka v nadcházejících letech zvyšovat. Ekonomika ostatní rozvojové Asie je dnes přibližně o 4% větší než čínská ekonomika a dvakrát větší, než byla Čína v roce 2000, kdy růst poptávky po komoditách začal v této zemi zrychlovat. Pokud tedy solidní růst v ostatních rozvíjejících se ekonomikách Asie přetrvá i v následujících patnácti letech, pak vyvolá přinejmenším stejně velkou poptávku po komoditách, jakou v době hospodářského boomu vyvolávala Čína.

Pokles cen komodit v důsledku zpomalení čínského růstu je skutečností. Prudký a všeobecný propad, jaký ceny komodit v poslední době zaznamenávají, by se však neměl přičítat jen Číně. A co je možná ještě důležitější, vzhledem k tomu, že Čína stále dováží velké objemy komodit a že zbytek rozvojové Asie pravděpodobně vyvolá nový prudký vzestup poptávky po nich, mají ceny komodit velmi dobré vyhlídky na zotavení.

Abdul Abijád je ekonomickým poradcem Asijské rozvojové banky. Šang-Ťin Wej je hlavním ekonomem Asijské rozvojové banky.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Apple versus G-Men
01.03.2016 16:30
Odmítnutí Applu odblokovat iPhone spojený s útoky extremistů v kalifor...
Project Syndicate: Politika finanční volatility
08.03.2016 11:00
Před čtyřiadvaceti lety, uprostřed ošklivého soupeření před prezidents...
Project Syndicate: Íránská ekonomika po volbách
16.03.2016 16:00
Nedávné zisky provládních reformních kandidátů v íránských parlamentní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data