Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Oslabená obranyschopnost globální finanční soustavy

Project Syndicate: Oslabená obranyschopnost globální finanční soustavy

16.05.2016 16:00

V květnu před pětaosmdesáti lety zkrachovala banka Credit-Anstalt, v té době zdaleka největší peněžní ústav v Rakousku. Do července téhož roku se staly terčem útoku střadatelů banky v Egyptě, Německu, Maďarsku, Lotyšsku, Polsku, Rumunsku a Turecku. V srpnu zasáhla bankovní panika Spojené státy, ačkoliv tento run mohl mít domácí příčiny. A v srpnu zaznamenaly hromadné výběry z účtů také finanční ústavy ve Velké Británii. Paralely s kolapsem americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008 jsou silné – a zároveň klíčové pro pochopení dnešních finančních rizik.

Za prvé krach Credit-Anstalt ani pád Lehman Brothers nezapříčinily veškerou globální finanční vřavu, která se později strhla. Oba kolapsy i následné problémy byly totiž příznakem stejné nemoci: slabé bankovní soustavy.

V případě Rakouska v roce 1931 spočívaly kořeny problému v rozpadu Rakouska-Uherska po první světové válce, v hyperinflaci z 20. let a v nadměrné provázanosti bank s průmyslovým sektorem. V době pádu Credit-Anstalt vězel svět už dva roky v hluboké recesi, bankovní systémy v řadě zemí byly křehké a napětí se snadno přenášelo přes hranice, přičemž zlatý standard zhoršoval finanční zranitelnost tím, že omezoval akceschopnost centrálních bank.

Také v roce 2008 byla celá finanční soustava přetížená kvůli kombinaci slabého řízení vnitřních rizik a nedostatečné vládní regulace a dohledu. Banka Lehman Brothers byla pouze nejslabším článkem v dlouhém řetězci křehkých finančních firem.

Mohlo by ke krizi podobné těm, jež nastaly po pádu Credit-Anstalt a Lehman Brothers, dojít i dnes? Chtělo by se říci, že ne. Koneckonců se zdá, že stav globální ekonomiky i finančního systému se zlepšuje, riskování v soukromém sektoru se snížilo a došlo k obrovským, byť zatěžujícím regulačním zlepšením. Dohromady přece tyto trendy musí vést ke stabilnímu finančnímu systému.

Problémem této argumentace je skutečnost, že finanční krize mají sklon odhalovat zlomové linie, které dříve nebyly vidět. Finanční sektor řídí jen rizika, jichž si je sám vědom, což nemusí být nutně veškerá rizika. A také lze snadno přecenit schopnost nového regulačního prostředí předcházet krizím. Je to jako s novou dálnicí: ta je technicky bezpečnější než okresní silnice, ale zároveň přitahuje větší počet automobilů, které po ní jezdí mnohem rychleji, takže k dopravním nehodám dochází i nadále.

Nejsme-li schopni novou krizi vyloučit, nakolik jsme uzpůsobeni k tomu, abychom si s ní dokázali poradit? Stručná odpověď zní: nepříliš.

Kdyby měla finanční krize vypuknout dnes, její důsledky pro reálnou ekonomiku by mohly být ještě horší než v minulosti. Centrální banky si dnes samozřejmě uvědomují, že jejich zodpovědnost přesahuje rámec pouhé stabilizace cen a zahrnuje i prevenci a řízení finančních tlaků, takže by na jakýkoliv šok bezpochyby rychle zareagovaly baterií tržních operací. Nástroje dostupné centrálním bankám k tomu, aby v případě krize zabránily deflaci a kolapsu reálné ekonomiky, jsou však zejména dnes silně omezené.

Počátkem dvacátého století mohly všechny centrální banky devalvovat své měny vůči zlatu, tím zvýšit cenovou úroveň a vyhnout se dluhové deflaci. A devět zemí včetně Velké Británie to také v roce 1931 udělalo, přičemž dalších osm států, mimo jiné i USA, je následovalo během příštích pěti let. Dnes je však znehodnocování měn hrou s nulovým součtem.

Bez možnosti společného znehodnocení měny reagovaly centrální banky na krizi z roku 2008 seškrtáním úrokových sazeb, které co do rozsahu, velikosti i rychlosti nemělo obdoby, a také masivními nákupy dlouhodobých cenných papírů (takzvaným kvantitativním uvolňováním neboli QE). A tato snaha byla účinná. Úrokové sazby však zůstávají extrémně nízké, v některých zemích dokonce záporné, a QE se již ocitlo na hranici možností, přičemž veřejná podpora této politiky slábne. V důsledku toho je schopnost zmíněných nástrojů zabezpečit ekonomiku před dalšími šoky značně omezená. Avizování budoucí politiky („forward guidance“) centrálními bankami sice také pomohlo, avšak ani tento nástroj pravděpodobně nedokáže zajistit účinnou nárazníkovou zónu proti novému šoku.

Tím nechci říci, že se další globální finanční krize nutně blíží. Právě naopak: ekonomiky po celém světě se úspěšně zotavují z katastrofy z roku 2008 a zpřísnění politiky americkým Federálním rezervním systémem loni v prosinci naznačuje, že se globální cyklus úrokových sazeb posouvá do další fáze. To je dobrá zpráva.

Hrozba další finanční krize by se však neměla vylučovat. Vzhledem k tomu, že schopnost centrálních bank poradit si s finančním šokem zůstane i v nadcházejících letech žalostně omezená, by se toto nebezpečí mělo brát velmi vážně. Rizika spojená se sebeuspokojením jsou jednoduše příliš velká.

Stefan Gerlach je hlavním ekonomem curyšské BSI Bank a bývalým viceguvernérem Irské centrální banky. Kromě toho působil jako výkonný ředitel a hlavní ekonom Hongkongského měnového úřadu a tajemník Výboru pro globální finanční systém v Bance pro mezinárodní platby (BIS).

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Jak reformovat Čínu
12.02.2016 17:00
Pesimismus ve vztahu k Číně se stal v posledních měsících všudypřítomn...
Project Syndicate: Měření hodnoty bezplatnosti
10.05.2016 14:00
Spolehlivé ekonomické statistiky jsou vitálním veřejným statkem. Jsou ...
Německo: stanou se z věřitelů dlužníci?
16.05.2016 9:10
Německo zrychluje a otěže růstu čím dál více přebírá domácí spotřebite...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data