Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA končí s politikou silného dolaru. Jaké změny nastanou?

USA končí s politikou silného dolaru. Jaké změny nastanou?

27.04.2017 7:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Americké politice silného dolaru položil v roce 1995 základ tehdejší ministr financí Robert Rubin. Tehdy se kurz dolaru nacházel blízko poválečného dna. Dnes ze strany Donalda Trumpa slyšíme úvahy, které naznačují, že politika silného dolaru je minulostí, otevírá téma Gavyd Davies ve FT.

Silný dolar podle něj „zní dobře“, ale jeho kurz už se nachází příliš vysoko. Pro USA je tak těžké konkurovat jiným zemím, které svou měnu devalvují. K tomu Trump dodal, že se mu líbí nízké sazby, ale zároveň upustil od svých záměrů prohlásit Čínu za zemi, která manipuluje s kurzem své měny. To naznačuje, že Spojené státy by v této oblasti mohly učinit určité ústupky, pokud by se jim podařilo dosáhnout dohody s Čínou, která by znamenala společný postup vůči Severní Koreji. 

Americké ministerstvo financí před několika dny zveřejnilo svou pravidelnou zprávu týkající se kurzové politiky obchodních partnerů USA. Podle ní jsou Čína, Jižní Korea, Tchaj-wan, Německo, Švýcarsko a Japonsko na seznamu sledovaných států. Konkrétní kroky vůči nim jsou ale zatím odloženy, a to možná navždy. Americká vláda zřejmě dospěla k názoru, že samotná hrozba obchodní války tyto země odradí od manipulace s měnovým kurzem a jeho oslabování vůči dolaru.

Rubin si jen chtěl levně půjčovat

Zdá se tedy, píše Davies ve FT, že Trump pochopil následující věc: Nemá smysl zavádět protekcionistická opatření, pokud bude dolar dále posilovat. Taková kombinace by americkému výrobnímu sektoru pravděpodobně moc nepomohla. Trump tedy chce, aby dolar oslabil. Jeho komentáře ale k dosažení tohoto cíle stačit nemusí. Jestliže má dojít ke znatelnému obratu, musí se změnit celá ekonomická politika. 

Když Rubin zaváděl politiku silného dolaru, jeho motivací bylo udržet nízko výnosy amerických vládních obligací. Zároveň se snažil vyhnout se kritice od obchodních partnerů, kteří by mohli vinit USA ze záměrného oslabování kurzu dolaru a podpory exportů. Dolar zpočátku s rétorikou Rubina kooperoval a mezi lety 1995–2002 posílil o více než 30 %. Jenže ve skutečnosti šlo spíše o odraz utaženější monetární politiky v USA než o přímé politické pokusy o zvýšení kurzu. 

Po roce 2002 se politika silného dolaru oficiálně neměnila, ale jeho kurz už se nechoval tak, jak si politici přáli. Nového dna dosáhl poté, co Fed během let 2009–2013 implementoval program kvantitativního uvolňování. Po roce 2013 začal dolar naopak posilovat, protože oživení americké ekonomiky sílilo a monetární politika Fedu na straně jedné a dalších významných centrálních bank na straně druhé se začala rozcházet. Ani během tohoto období ale nebyl kurz dolaru výrazně ovlivněn nějakými přímými zásahy. 

Politika silného dolaru tak ve skutečnosti představovala pouze prázdné prohlášení. O jejím opuštění tak můžeme prohlásit to samé v případě, že jej nebudou doprovázet reálné změny a kroky, které skutečně ovlivňují měnový kurz. Není pochyb o tom, že dolar je nyní vůči většině významných světových měn mírně nadhodnocen. William Cline z Peterson Institute hovoří o tom, že v listopadu se nacházel asi 11 % nad rovnovážným kurzem, nyní by to bylo přibližně 9 %. Nejde tedy o nějakou enormní nerovnováhu, ale je zřejmé, že na Trumpových slovech něco je. Otázka zní, co s tím lze udělat. 

Trumpovy možnosti

Americký ministr financí Steven Mnuchin by mohl iniciovat program přímých intervencí na měnových trzích. Ty by prováděl Fed, který by prodával dolary a hromadil devizové rezervy. Po roce 1990 k něčemu podobnému docházelo velmi zřídka, obvykle ve spojitosti s válkami a teroristickými útoky. Šlo by tedy o velmi neobvyklou politiku, která by na trhy vyslala mohutný signál. Jenže také by to znamenalo, že Spojené státy by mohly vyvolat reakci a podobné kroky by začaly uplatňovat i jiné centrální banky. I USA by tak začaly být kritizovány s tím, že manipulují s kurzem své měny. 

Trump by se také mohl pokusit ovlivnit politiku Fedu tak, že by do jeho vedení dosadil extrémní holubice. Jeho dosavadní komentáře naznačují, že do čela Fedu nejmenuje nějakého jestřába, jehož cílem by bylo prosazení monetární politiky založené na předem definovaných pravidlech. A pokud by prezident chtěl, aby Fed toleroval vyšší inflaci, muselo by dojít ke změně jeho mandátu. Takový vývoj je velmi nepravděpodobný už proto, že by byl v kontrastu s předchozími změnami, které ohledně Fedu schválil Kongres. 

Nakonec by se tak americká vláda mohla vrátit ke svým pokusům zastrašit obchodní partnery protekcionistickou rétorikou. Tato politika už přinesla některé výsledky a zčásti stojí i za posílením asijských měn, ke kterému dochází od konce roku 2016. Na druhou stranu se zdá, že tlak vyvíjený na Čínu polevil a i tato politika tedy už nemusí být moc efektivní. Bude tedy ukončení politiky silného dolaru znamenat i reálný konec silného dolaru? Nějaký dopad mít může. Skutečná změna by ale vyžadovala znatelný posun v chování Fedu a opuštění jeho plánů na monetární utahování. A taková možnost je nyní hodně vzdálená.  

 

Čtěte více:

Co drží Trumpa stranou rozpoutání obchodní války?
22.04.2017 15:57
Krátce poté, co Donald Trump usedl do prezidentského křesla, ohlásil, ...
Co by Trumpovi poradil Keynes
23.04.2017 19:38
Pokud americký prezident Donald Trump dodrží své volební sliby, bude s...
Bernanke: Fed že udělá, co bude třeba? Podle trhů, má reálný problém...
21.04.2017 9:59
Když inflace leží příliš nízko, nebo nezaměstnanost příliš vysoko, F...
Růžové bankovní sny od JPMorgan Chase
23.04.2017 15:35
Jamie Dimon je nejznámějším americkým bankéřem, který stojí v čele JPM...
Cyklus, stagnace i trpaslíci uspávají akciového býka
21.04.2017 18:58
WSJ dnes v jednom ze svých článků tvrdí, že trhy opouští povolební opt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení