Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČR je čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU

Rozbřesk: ČR je čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU

24.04.2018 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podle potvrzených zpráv Eurostatu hospodařila Česká republika v loňském roce s přebytkem ve výši 1,6 % HDP a její relativní dluh poklesl pod hranici 35 % HDP. ČR tak patřila mezi 13 zemí, jejichž veřejné rozpočty v roce 2017 vykázaly přebytek, a současně je i čtvrtou nejméně zadluženou zemí. Před námi bylo už jen Estonsko, Lucembursko a Bulharsko.

Na první pohled jde o výborné výsledky, nicméně nestojí za nimi pouze silný ekonomický růst příznivě ovlivňující daňové příjmy, ale i nadále omezené investice veřejného sektoru. Ty se už, zdá se, sice odrazily ode dna a investovalo se asi jako v roce 2012, nicméně i tak jde o třetí nejslabší výsledek investiční aktivity veřejného sektoru za posledních deset let. S ohledem na nevyčerpané zdroje z fondů EU nebo při pohledu na deficit v rozsahu a kvalitě třeba dopravní infrastruktury, pak už příznivý výsledek veřejných rozpočtů až takovou radost dělat nemusí.

V loňském roce však neskončila s přebytkovým rozpočtem pouze ČR, ale hned 13 zemí EU. Sice to nestačilo na “vykrytí” deficitů zemí jako byla Francie nebo Španělsko, ale i tak došlo k mírnému poklesu deficitu celé EU na necelé jedno procento. Díky tomuto zlepšení a díky solidnímu růstu ekonomiky se opět snížilo i relativní zadlužení většiny zemí Unie. Přesto i nadále dluh 15 zemí zůstává nad dávno stanovenou hranicí 60 % HDP.

Asi už nikoho nepřekvapí první příčka náležející Řecku s dluhem 179 % HDP, druhá Itálii (132 %) a třetí nepřekvapivě Portugalsku (126 %). A stejně tak už asi nikoho nemůže “šokovat”, že hlavním věřitelem zemí eurozóny se stala ECB. Podle jednoduchého výpočtu nyní drží přibližně 18 % veřejného dluhu zemí platících eurem, který mimochodem loni dosáhl necelých 9,7 bilionů eur. Moc nad dluhopisovým trhem i odpovědnost z toho vyplývající může ECB komplikovat opuštění jejího velkorysého kvantitativního uvolňování, respektive návrat k normálu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se včera po čase vrátila nad úroveň 25,40 EUR/CZK. Od posilování, které by odpovídalo poslední prognóze ČNB, jí odrazuje jednak rostoucí napětí na finančních trzích, jednak i nadále postrádá nějaký, především domácí impuls. Samotná představa, že koruna “musí” posilovat, totiž neříká nic jiného, než že do ČR “musí” směřovat další spekulativní kapitál. A k jeho nalákání prozatím chybí vyšší úrokové sazby, kterých se od zasedání bankovní rady příští týden rozhodně nedočkáme.

Zahraniční forex

Růst úrokových sazeb v USA, který je spojen s přesvědčením trhů, že se americká inflace ve druhém čtvrtletí ve všech sledovaných indexech dostane nad magická 2,0 %, tlačí vzhůru americký dolar a naopak dostává do lehké defenzivy všechny středoevropské měny (resp. měny v emerging markets). Technicky vzato je přitom klíčovou úrokovou sazbou výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu, který bojuje s magickou úrovní 3,0 % (přísně vzato stojí rezistence na úrovni 3,05 %). Pokud by se úroveň desetileté bezrizikové sazby opravdu dostala na 3,0 %, znamenalo by to zřejmě větší komplikace pro všechny měny ve východní Evropě a naopak kurz eurodolaru by zřejmě otestoval spodní úroveň současného pásma, které leží pod hranicí 1,21.

Před blížícím se zasedáním ECB bude eurodolarový trh sledovat především výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo. Lehké zklamání (jako v podobě včerejšího PMI) by dolaru hrálo do karet.


Čtěte více:

Index strachu: Obava z manipulací se vrátila
24.04.2018 6:17
Podezření z manipulací s indexem strachu je zpátky. Vyvolaly je neobvy...
Průzkum: Pro Czexit je pětina podnikatelů. Méně než loni
23.04.2018 16:48
Pětina tuzemských podnikatelů chce, aby Česko po vzoru Británie opusti...
Mora (ČNB): Koruna posiluje trochu pomaleji, než ČNB čekala
24.04.2018 8:06
Česká koruna posiluje mírně pomaleji, než předpokládala centrální ban...
Čtvrtletní zisk majitele Googlu výrazně překonal očekávání
24.04.2018 8:55
Americká společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, v prvním čtvr...

Váš názor
  • to také ale znamená
    24.04.2018 20:03

    Že se stále více a více přibližujeme Rusku. Už nám taky nechce nikdo půjčovat. A můžeme se divit ? S vládou bez důvěry, vedenou a sestavovanou trestně, za dotační podvody, stíhaným premierem, který vládne-nevládne a skoro na kolenou, prosí komunisty o podporu a prezidentem jezdícim si pro pokyny k Putinovi, kterého zavrhuje, za podporu dalšího válečného zločince, celý civilizovaný svět. A navíc to tady předhazovat zblblému, tupému stádu jako nějakou přednost ? Kupředu levá do .......
    ..
  • To ale neni pro ekonoma dobra zprava.
    24.04.2018 10:15

    Kazdy prece vidi rozdil mezi nevice zadluzenou Amerikou a svetove nejmene zadluzenym Ruskem a odkud lide odchazeji a kam lezou i pres zed. Spravne organizovany dluh je motorem kazde spolecnosti. Ze penize delaji penize vi i clovek ekonomie neznaly. Proc chyri lide pachaji trestne ciny pro tech par extra milionu a dopousteji se dotacnich podvodu ? Jen aby meli penize na investice ktere jim prinesou jeste vetsi penize. Kdo dostane v bance spise pujcku ? Nezadluzeny chudy nebo ten kdo ma jiz nekolik domu, pozemky a draha auta na dluh ? Dotace prece nejsou nic jineho nez prevlecene dluhy. Proc si nemuze chudy bezdomovec bez dluhu poridit vlastni dum, kdyz bohac, ktery se topi v dluzich si zije v luxusu a utraci az se hory zelenaji. Proc nejvice zadluzena USA prosperuje a nejmene zadluzena zeme Rusko trpi pod sankcemi. AHA ?
    Tomasmarny
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení