Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Má česká ekonomika sílu udržet svižný růst mezd?

Rozbřesk: Má česká ekonomika sílu udržet svižný růst mezd?

28.11.2018 9:19, aktualizováno: 28.11. 10:47
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Růst české ekonomiky začíná viditelně zaostávat za představami ČNB. A to se nebude týkat pouze posledních čísel, ale pravděpodobně celého příštího roku. Pro další kroky centrálních bankéřů ovšem nemusí být samotná síla výkonu české ekonomiky rozhodující. Klíčové bude, jak silné bude generovat inflační tlaky - tedy především, jak rychle porostou české mzdy. 

Právě svižný růst mezd překonávající 8 % v kombinaci se slabou korunou byl v tomto roce hlavním důvodem, proč ČNB hned pětkrát zvýšila úrokové sazby. A zpomalující hospodářství ji v tom nijak nebránilo, ba naopak. Právě mix pomalejšího růstu produktivity a rychlejšího růstu mezd vedl k výraznému zrychlení jednotkových pracovních nákladů - klíčovému motoru domácích inflačních tlaků.

Je však otázkou, zda si podniky budou mít možnost dovolit při zpomalující produktivitě dál zvyšovat mzdy podobným tempem. Znepokojující je, že jednotkové pracovní náklady v roce 2018 začaly růst výrazně rychleji než v sousedním Německu i celém středoevropském regionu. České podniky tak pod delší době viditelně začínají ztrácet cenovou konkurenceschopnost (viz graf níže).

001 

To se odráží i v o poznání rychleji klesajících ziskových maržích. Ty sice stále v Česku zůstávají vyšší než v Německu (41,3 % versus 46,9 % jako podíl na přidané hodnotě), ale náskok se za poslední rok výrazně snížil(viz graf níže).

001 

Pro českou ekonomiku to možná v průměru problém není, ale vybrané podniky s podobně rychlým zvyšováním mezd již mohou mít problém.

Na zpomalení mzdového růstu již ve třetím čtvrtletí ukazuje ostatně i náš nowcast, podle kterého dynamika mezd zvolní k 6 %, Čísla zveřejní ČSÚ příští týden a pokud máme pravdu, bude to pro centrální banku o poznání silnější důvod zpomalit utahování měnové politiky než samotný slabší růst ekonomiky.


TRHY
CZK a dluhopisy

Další nevýrazná seance na koruně. Měnový pár se drží v okolí 25,90 a může sice krátkodobě na vlně klidnější nálady na globálních trzích své zisky lehce rozšířit. Na blížící se konec roku ale zůstáváme naladěni negativně.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru včera spadl pod hladinu 1,13, k čemuž mohly pomoci komentáře druhého muže Fedu Claridy. Ten uvedl, že americká centrální banka bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb (aneb další růst přijde 19. prosince), byť dodal, že Fed bude monitorovat příchozí data s tím, jak se blíží neutrální úrovni sazeb. Euru včera také nepomohly spekulace německého tisku (viz Wirtschaftswoche), že prezident USA Trump je po summitu G20 připraven uvalit na dovoz (i evropských) automobilů cla ve výši 25 %.

Dnešku může dominovat opět rétorika Fedu, když navečer vystoupí šéf Fedu Powell. Trhy budou v Powellově řeči hledat odkazy na banku, a to znepokojují současné propady akcií.

Ropa
Ropě pomáhá výpadek produkce z menšího ropného pole v Severním moři (Buzzard, 150 tis. barelů) k růstu nad 61 USD/barel. Pozornost trhu však dnes bude směřovat především na nejnovější číslo ke stavu zásob od EIA. Včerejší předskokan API naznačuje jejich další růst (+3,5 mil. barelů surové ropy), což ropným býkům nebude po chuti. Navíc, další růst by mohla zaznamenat i americká produkce, která nepřestává překonávat historické rekordy (11,7 mil. barelů denně). O tom, v jaké kondici je aktuálně světová nabídka, pak svědčí, že na vlastních historických maximech těží také Rusko (11,4 mil. barelů denně) a Saúdská Arábie (11,2 mil. barelů denně).

 
 

Čtěte více:

Goldman Sachs: Na dravý růst sazeb ČNB nesázejte. Co čeká Patria?
27.11.2018 16:26
Slabost české koruny vede řadu analytiků k nárůstu sázek na zvyšování ...
Cla nejen na čínské zboží, ale také na německá auta? Trhy zůstávají pod lehkým tlakem
27.11.2018 17:22
Do dnešního dne hlavní finanční trhy vstupovaly už pod negativním vliv...
Skoro nehybná pražská burza končí den na červené nule, na Západě je pesimismus větší
27.11.2018 17:44
O pražské burze se dá dnes říct, že zavřela stejně, jako otevřela. Min...
Americké akcie si dnes vybraly oddechový čas
27.11.2018 22:01
Vývoj na akciovém trhu v USA byl dnes nevýrazný. Po včerejším silném r...
Trump kvůli rušení pracovních míst hrozí automobilce GM
28.11.2018 8:35
Americký prezident Donald Trump včera ostře kritizoval největší americ...

Váš názor
  • Inflační Andrej
    29.11.2018 9:45

    bude rozdávat tak dlouho až budou všichni ve státním, jenže inflační cesta je vzhledem k demog. vývoji naprostý nesmysl vedoucí k jednomu všichni budou jednou stejně chudí a odkázaní na malou almužnu od státu. A zaměstnanci už by si konečně měli uvědomit že nejvíce je vykořištuje stát, který každému bere polovinu výdělku a ne zaměstnavatel který jim zajištuje práci :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    28.11.2018 15:32

    Tyhle "obavy", vycházející z názorů zaměstnavatelů, jsou jen lobbistické tlaky. Kvůli tomu se přidává na platech, aby ČR, respektive prostřednictvím zaměstnanců, umenšila ten nadměrný zisk převážně zahraničních firem, které tu mají zlatonosný Klondajk. Také to umožňuje růst inflace, kterou potřebuje ekonomika, mimochodem z dlouhodobého hlediska k relativizaci zadlužení, což je dnes cílem celého světa. Dále to souzní se snahou postupně vytlačit subdodavatelské manufaktury, které snižují produktivitu práce právě kvůli nízkým odkupním cenám, které se realizují teprve u kompletního výrobku, což jsou opět zahraniční vlastníci, kteří to pak daní v jejich zemi. Argumentů je mnohem víc a nejsilnější je nespokojenost lidí, kteří jsou téměř 30 let po revoluci vykořisťováni stresovou prací za almužnu. Mají toho už dost. Je to tedy i politický zájem. Nestačí vám to, ubrečeným výrobcům, kterým je málo to, co je jinde fantastický zisk? Pak jděte do háje a přestaňte dělat svou špatnou práci.
    James Bond
  •  
    28.11.2018 11:59

    a zdroje pro tyto grafy? prvnímu grafu nevěřím, řekl bych, že je to spíše o tempu růstu, nikoliv o růstu absolutních hodnot. že by u nás byly jednotkové náklady vyšší než v německu?no nevím, nevím... druhý je jasnější. prostor pro růst mezd je stále dostatečný, ziskovost německých firem je stále výrazně nižší (a my k ní směřujeme) i přes naši i tak nízkou ziskovou marži, kterou dolů tlačí nízké prodejní ceny meziproduktu. podle mého názoru nic nehrozí do průměrné mzdy okolo 1.700 eur (v dnešních cenách 45.000 kč), toho dosáhneme tak do 4-5 let. pak se to začne srovnávat.
    serepecki
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y