Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční sázka na daňovou byrokracii s návratností 850 %

Investiční sázka na daňovou byrokracii s návratností 850 %

17.09.2019 17:44

Vysoké akciové zisky působí na investory jako magnet, otázkou je ovšem jejich dopad na další vývoj. Po období prudkého posilování může totiž nastat čas korekce (kontrariánský pohled). Nebo mohou být investoři lákáni myšlenkou na vození se po trendech. Na CNBC nyní poukazují na akcie společnosti Intuit, která mimo jiné nabízí populárního online daňového poradce a formuláře TurboTax. Její akcie nyní míří do jedenáctého ziskového roku, letos si připisují 36 % a za posledních deset let to je oněch v nadpise zmíněných 850 %. Sousto pro trendaře, nebo kontrariány ochotné otevřít krátké pozice?

Intuit můžeme vlastně považovat za akcii a firmu, která těží z vládní byrokracie a neustále se znepřehledňujících daňových zákonů. Tímto neduhem evidentně netrpíme jen my, ale i v USA a lidem se snaží pomoci svým softwarem i tato společnost a její TurboTax. Brent Thill z Jefferies na CNBC poukazoval na to, že jde o firmu, která má vedoucí pozici na trhu daňového a finančního softwaru u domácností a malých firem. Například nový software QuickBooks by měl pomáhat i v oblasti zdravotního pojištění a podle analytika by měly tržby z něj pozitivně překvapit. Dobrý je podle něj i celkový dlouhodobý výhled a firma by dokonce měla dál posilovat svou existující konkurenční výhodu. 

Andrew Lange z Morningstar se domnívá, že dlouhodobému růstu firmy prospěje, že svoje produkty staví na cloudových službách, konkurenční pozici firmy vnímá jako „růžovou“. Cílovou cenu má ale analytik nastavenu na 199 dolarů, což je znatelně pod současnou cenou kolem 237 dolarů. Za klíčové pro další úspěchy firmy považuje vysoké náklady spojené s možným přechodem zákazníků k jiné společnosti. Intuit pak navíc „umně propojuje jednotlivé produkty, takže se zvyšuje pravděpodobnost, že zákazníci budou rozšiřovat rozsah produktů od této firmy“. 

I když je firma již veliká, má stále prostor pro růst. Ten by se měl podle analytika pohybovat na úrovni tržeb v následujících několika letech na úrovni nižších dvojciferných čísel.  Rizikem pro firmu jsou mimo jiné vládou zadarmo poskytované online daňové formuláře a zadarmo nabízené internetové produkty, které částečně plní funkci softwaru firmy. 

Jak je to s valuací? Jak ukazuje následující tabulka, provozní tok hotovosti společnosti slušně roste, za posledních 12 měsíců dosáhl 2,32 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti (to, co zbylo po investicích do provozu) se dostal na 2,17 miliardy dolarů. Pokud by firma nyní začala stagnovat a tuto částku by (akcionářům) vydělávala i nadále, současná hodnota tohoto cash flow by dosáhla nějakých 26 miliard dolarů. Tedy méně než polovinu kapitalizace, která očividně implikuje mnohem lepší výsledky. Konkrétně by jí podle mých jednoduchých výpočtů ospravedlnil dlouhodobý růst toku hotovosti o 4,7 % ročně. 

001

Zdroj: Morningstar

Je tak otázkou, proč má Mornigstar při mnohem vyšším očekávaném růstu cílovou cenu nastavenu pod současnou cenou tržní. I kdyby totiž volný tok hotovosti rostl 5 let namísto 4,7 % o 10 %, jeho současná hodnota bude podle mého modelu na cca 77 miliardách dolarů, tj., 25 % nad současnou kapitalizací. Vysvětlení může být v tom, že by firma sice tržbami rostla relativně vysokým tempem, jak předpokládá Morningstar, ale její marže by klesaly a ziskovost a hlavně tok hotovosti by rostl mnohem pomaleji. Každopádně podotýkám, že PE firmy ve výši 35 (45 pokud jej zakládáme na ziscích za posledních 12 měsících) vypadá strašidelně. Ale onen implikovaný růst ve výši necelých 5 % na nějakou bublinu u téhle sázky na vládní daňovou byrokracii nevypadá.



Čtěte více:

Smith: Zdanění robotů by bylo velkou chybou
16.09.2019 13:17
Jedním z nejhorších nápadů politiků, kteří rozjeli volební kampaň pro ...
Italský výrobce jachet Ferretti chce do konce října na burzu pro 100 milionů eur na další růst
16.09.2019 11:52
Italský výrobce luxusních jachet Ferretti plánuje do konce října nabíd...
Příští cíl Trumpových cel? Evropští výrobci luxusu
16.09.2019 16:17
Až o 4,4 % se dnes propadly akcie francouzského konglomerátu s luxusní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení