Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Optimismus, inflace a levné - nelevné akcie menších firem

Optimismus, inflace a levné - nelevné akcie menších firem

11.04.2024 16:05

O akciích malých firem obchodovaných na americkém trhu se po řadu měsíců hovořilo jako o jednom z mála aktiv, jehož valuace nejsou výrazně našponovány. Již nějakou dobu jsou ale „levné – nelevné“. K tomu se otevřela mezera mezi mírou optimismu v těchto firmách a jejich valuacemi.

Následující graf porovnává míru optimismu na straně menších firem a valuace indexu Russell 2000. Jde konkrétně o poměr cen akcií k tržbám na akcii P/S, u kterého se trochu zastavím. Nejde totiž obecně o moc dobré valuační měřítko. Míra této kvality se dá zjednodušeně měřit pomyslnou vzdáleností jmenovatele valuačního násobku od toku hotovosti, který firma generuje pro akcionáře. Relativně blízko by mu tak mohly být čisté zisky, pak zisky provozní (respektive EBIT a EBITDA) a pak teprve tržby. Za nimi by pak byly různé valuační nástroje založené na počtech uživatelů a podobně.

Při pohledu na graf je tedy dobré mít na paměti, že P/S se může měnit i kvůli změně ziskových a hotovostních marží – firmy mohou vydělávat na ziscích stále stejně, jejich poměr cen k čistému zisku může být konstantní, ale P/S se může měnit jen kvůli změně marží. I tak se ale po nemalou část obou grafů pohybují obě křivky se znatelně podobnou tendencí. Tedy až do roku 2020:
1
Zdroj: X

Ony dvě křivky tedy patří do skupiny těch, u kterých poslední roky přinesly výrazně otevření atypické mezery. Zde to konkrétně znamená postupný výrazný pokles optimismu kombinovaný se skokem valuací a pak jejich stabilizací na relativně vysokých úrovních. Jinak řečeno, relativně k valuacím je nyní optimismus ve firmách atypicky nízko, či valuace jsou atypicky vysoko relativně k onomu optimismu. A určitě to není tím, že bychom se pohybovali v prostředí velmi nízkých bezrizikových sazeb.

Graf také dokresluje obrázek „levných“ malých firem. Jejich valuační násobky mohou být nízko relativně ke zbytku trhu a samozřejmě zejména relativně k velkým technologiím. Ale ke své vlastní historii nijak nízko nejsou. Neplatí to jen o P/S, ale i o PE, na což jsem poukazoval nedávno. V podstatě vyvrácena je přitom kvůli síle americké ekonomiky teorie o tom, že menší firmy byly nějak více „naceněny na recesi“, než firmy velké. Spíše se potvrzuje, že na menší společnosti více doléhá prostředí vyšší inflace a vyšších sazeb. Tedy faktory jdoucí od menší schopnosti zvyšovat ceny a marže až po větší závislost na vnějším a méně dostupném financování.

V této souvislosti se můžeme podívat i na druhý graf od Liz Ann Sonders, který ukazuje, co vidí menší firmy jako největší téma negativně ovlivňující jejich chod:
2
Zdroj: X

Inflace po roce 2022 ubírala na palčivosti, ale nyní se zdá, že malé firmy jí zase vidí jako větší problém. K jejímu zvednutí přitom nedošlo. Snad jde o to, že poslední čísla ukazují, že by mohla být ohledně dalšího poklesu tvrdohlavější a menší firmy s ním počítaly.


Čtěte více:

Relativita levnosti – malé firmy, růst a hodnota
14.11.2023 19:03
Na návratnost investičních aktiv včetně akcií v příštím roce jsme se ...
Denichilo: Negativní sentiment vůči akciím menších firem je extrémní, i proto mohou být příležitostí
22.11.2023 13:10
Nacházíme se v době, kdy jsou akcie malých společností pro investory a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y