Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ropa nad propastí. Zachrání ji kartel OPEC?

Rozbřesk: Ropa nad propastí. Zachrání ji kartel OPEC?

05.03.2020 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco americký Fed bojuje s negativními dopady nového koronaviru překvapivým snížením úrokových sazeb, kartel OPEC+ bude dnes a zítra jednat ve Vídni o hlubších těžebních škrtech. A jednání to rozhodně nebudou jednoduchá. Přestože cena ropy Brent propadla od počátku roku o více než 20 % až k hranici 50 dolarů za barel, mezi členskými státy nepanuje shoda, jak na koronavirový šok vlastně reagovat.

Tato vnitřní rozpolcenost není v rámci aliance OPEC+ žádnou novinkou. Nakonec již prosincová dohoda na omezení těžby v rozsahu 2,1 mil. barelů denně (včetně 400 tis. barelů denně dobrovolného příspěvku Saúdů) byla výsledkem zdlouhavých jednání. Tři měsíce poté však čelí kartel o poznání vážnější situaci. Globální ropná poptávka totiž v důsledku šíření koronaviru (a bezprecedentních karanténních opatření) doslova kolabuje a dle některých odhadů by dokonce v tomto roce mohla zaznamenat meziroční (!) pokles. Stalo by se tak teprve počtvrté za posledních čtyřicet let, což ilustruje, jak vážná je situace na poptávkové straně trhu.

Producentské státy proto mají na stole variantu prohloubení dosavadních škrtů o 0,6 až 1 mil. barelů denně pro druhé čtvrtletí tohoto roku. Problémem nicméně je, že zatímco Saúdové by si dokázali představit ještě o poznání agresivnější omezení produkce, Rusko se staví kriticky vůči samotné myšlence hlubších škrtů. Moskva přitom argumentuje nejen nejasným rozsahem a délkou trvání koronavirového šoku do poptávky, ale také pokračující ztrátou tržního podílu ve prospěch konkurenčních (zejména amerických) producentů.

Naše odhady indikují potřebu hlubších těžebních škrtů na horní hranici (a ideálně i nad ní) kartelem zvažovaného pásma, pokud by nemělo dojít k mohutnému převisu ropy na trzích v prvním pololetí tohoto roku. V případě, že by šíření koronavirové nákazy mělo ještě významnější a déletrvající dopad do ropné poptávky, popřípadě by se na trh vrátila občanskou válkou sužována libyjská produkce, však ani tento krok nemusí stačit ke stabilizaci cen. Toho si je koneckonců dobře vědom i trh, který od Saúdské Arábie a spol. očekává prohloubení těžby přinejmenším o jeden milion barelů denně, přičemž cokoli pod touto hranicí (natož možnost ne-dohody) by hrozilo bezprostředním propadem cen ropy významně pod 50 USD/barel.

TRHY
CZK a dluhopisy

Úleva na akciových trzích se projevila i na české koruně, které se podařil návrat pod 25,30 EUR/CZK. Přírůstky koronaviru mimo Čínu však zůstávají vysoké a je otázkou, zda riziková aktiva, včetně koruny, již mají na to, aby se definitivně zklidnila. Z domácích událostí mají potenciál korunu ovlivnit možná lehce zítřejší mzdy za čtvrtý kvartál uplynulého roku - další zvolnění dynamiky však jen potvrdí přesvědčení investorů, že úrokové sazby v Česku již dosáhly svého maxima.

Zahraniční forex
Ačkoliv čínský index PMI v únoru pod tíhou koronaviru zcela zkolaboval, americká data z minulého měsíce jakoby zůstala virem netknuta. Jak ADP report z trhu práce, tak podnikatelská nálada v sektoru služeb (ISM) vykázaly za minulý měsíc velmi dobré výsledky. I proto se dolar cítí silnější, byť za zisky americké měny stojí rovněž vzestup umírněného Joe Bidena v primárkách na amerického prezidenta a tlak na ostatní centrální banky zemí G7, aby něco podnikly. Včera v reakci na šířící se koronavirus snížila úroky o 50 bazických bodů Bank of Canada, takže nyní je na řadě ECB a Bank of England.

Není pak divu, že se v situaci, kdy centrální banky ve vyspělých zemích rychle snižují úroky, daří měnám v regionu - tedy forintu i zlotému. Tomu vyhovovaly i včerejší výstupy ze zasedání NBP. Guvernér Glapinsky zde zopakoval, že podle jeho názoru zůstanou úrokové sazby nezměněné až do roku 2022, přičemž dodal, že NBP nebude ECB následovat, pokud by v důsledku nákazy příští týden snížila úrokové sazby.

Ropa
Cena ropy Brent se drží na dostřel hranice 52 dolarů za barel a vyčkává na dnešní začátek rokování kartelu OPEC+ ve Vídni (viz úvodník). Členské státy budou jednat primárně o hlubších těžebních škrtech, které by měly (alespoň částečně) neutralizovat negativní dopad koronaviru do ropné poptávky. Navzdory vnitřním rozporům očekáváme, že se producentské státy nakonec dohodnou na hlubších těžebních škrtech v rozsahu minimálně 1 mil. barelů denně (celkem 3,1 mil. barelů denně), které by měly odbourat značnou část hrozícího přebytku ropy na trzích ve druhém čtvrtletí a zabránit dalším výprodejům ropy.

 

Čtěte více:

Cena ropy nejníže za více než rok. Zastaví OPEC+ prudký propad?
28.02.2020 16:27
Ropa Brent odepsala za poslední týden více než třináct procent a její...
Joe Biden pomáhá soukromým zdravotním pojišťovnám
04.03.2020 22:01
Americké indexy dnes mazaly ztráty, které se jim podařilo vytvořit při...
S&P zhoršila výhled ekonomiky eurozóny, pesimističtější je i EK
05.03.2020 8:24
Mezinárodní ratingová agentura S&P dnes kvůli koronaviru snížila odha...
Problémové aerolinky Flybe končí, přispěl k tomu i koronavirus
05.03.2020 8:30
Britská regionální letecká společnost Flybe zkrachovala. Aerolinky, kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university