Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Vítr a solár jsou na většíně míst nejlevnějším zdrojem elektřiny

Bloomberg: Vítr a solár jsou na většíně míst nejlevnějším zdrojem elektřiny

20.10.2020 5:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Vítr a energie ze slunce jsou na většině míst současného světa nejlevnější formou nové elektřiny. Ukazuje to analýza Bloomberg NEF. Bod obratu podle ní nastane za pět let, kdy už bude dražší provozovat nynější uhelné a plynové elektrárny, než stavět nové větrné nebo solární parky.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) už minulý týden uvedla, že solár začíná přestihovat uhlí jako nejlevnější podoba elektřiny. Nejnovější zjištění od Bloombergu jsou dalším střípkem v mozaice, proč se na většině trhů s elektřinou obnovitelné zdroje rozmáhají stále více.

Šíření těchto zdrojů čisté energie má ale svoje ekonomické limity, uvedl hlavní ekonom BNEF Seb Henbest na výroční konferenci této výzkumné skupiny v Londýně. V každé zemi existuje okamžik, kdy nastane saturace, protože technologie už v porovnání s provozováním stávajících jednotek tepelné výroby nebudou snižovat náklady na výrobu.

Naznačuje to, že obnovitelné zdroje nebudou schopny získat víc než 70 nebo 80 procent trhu s výrobou elektrické energie, pochopitelně v závislosti na místních podmínkách. A to asi ani v Evropě, které se v podpoře čistých energií angažuje poměrně hodně.

“Takováto úroveň penetrace je ale na skoro každém trhu, který sledujeme, docela dost vzdálená,” uvedl Henbest. “V dohledné době takovýchto hodnot nedosáhneme,” podotkl.

obnovitelné zdroje vítr solár

Posun směrem k obnovitelným zdrojům pravděpodobně pozmění tvář celé řady odvětví, především logistiky. Třetina nákladních mil, které spediční firmy “vytáhnou”, pochází z převážení fosilních paliv po různých koutech planety. Z toho 70 % tvoří ropa.

Využití elektřiny k vytápění domů a pohánění aut by mohlo ušetřit energii i emise, ukazuje také zpráva Bloomberg NEF. Jízda elektrickým vozem vyžaduje až třikrát méně energie než konvenční spalovací motor. Vytápění budov by pak mohlo být i násobně účinnější, kdyby se z tradičních plynových kotlů přešlo na tepelná čerpadla.

BNEF kromě toho odhaduje, že uhlí je jedním z nejméně efektivních způsobů, jak vyrábět elektřinu. V procesu spalování tohoto paliva se totiž ztratí 65 % energie. Ušlá energie při výrobě elektřiny z větru je skoro nulová.

Výsledkem je, že pokud si obnovitelné zdroje vezmou větší část energetického mixu, bude svět na výrobu stejného množství elektřiny potřebovat méně energie. “Celkově to znamená, že můžeme získat lepší energetickou účinnost v koncovém užití díky využití některých elektrických postupů a technologií v pozdějších etapách výroby,” uvedl také. “Pokud budeme na výrobu elektřiny používat obnovitelné zdroje, budeme z toho mít prospěch i během procesu. Celkově to znamená možná dvakrát nebo třikrát menší dodávky primární energie.“

 

Čtěte více:

Kritik Kremlu a ruský plyn: Může Evropa riskovat?
15.09.2020 6:07
Po otravě kritika ruského Kremlu se mohou stahovat mraky nad budoucnos...
Zelenější cíle EU mohou ztěžovat odchod ČEZu z polského uhlí
17.09.2020 12:43
Zatímco Evropská unie šlape na plyn zelené revoluce, může být pro ener...
Siemens Gamesa se spojila s Gas & Power a vytvořila Siemens Energy
29.09.2020 15:44
Společnost Siemens AG uvedla 28. září na frankfurtskou burzu cenných p...
Sněmovna podpořila model výkupu elektřiny z nového bloku Dukovan
01.10.2020 8:50
Sněmovna včera v úvodním kole podpořila vládní návrh, který zavádí mod...
IEA: Pandemie může zpozdit oživení poptávky po energii až do roku 2025
13.10.2020 10:06
Pomalý proces zotavování ekonomiky z pandemie způsobené šířením nového...

Váš názor
  •  
    20.10.2020 11:38

    "V procesu spalování tohoto paliva se totiž ztratí 65 % energie. Ušlá energie při výrobě elektřiny z větru je skoro nulová". Jestliže má nadkritický blok Ledvice netto účinnost 42,5% a k tomu naskočí cca 15% ztrát v distribuci, jsme opravdu na cca 65% ztrát vztaženo k primárnímu palivu. Fofrníky rozhodně nemají "skoro nulové" ztráty, minimálně jsou ztráty v distribuci úplně stejné jako u konvenčních elektráren. Jiná je ale doba využití instalovaného výkonu. Větrné elektrárny u nás mají využití cca 20% inst. výkonu, naopak JEDU má využití inst. výkonu přes 80%.
    kejklik
  • studovat ekofašisté
    20.10.2020 10:14

    udělejte to bez dotací, pak ok, ale ta energie co pochytají vrtule na pobřeží pak logicky někde chybí, no tak aby pak nebylo ve střední Evropě sucho že tu bude Sahara, nebo se pak bude vozit odsolená voda z pobřeží? to bude ekologie :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: studovat ekofašisté
      20.10.2020 10:25

      A když vysadíš les, který také chrání před větrem ten taky někde způsobí Saharu?
      ..
      •  
        20.10.2020 10:46

        větrníky jsem v moři už viděl, les ještě ne ale buhví co ekomaniaky ještě napadne :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          20.10.2020 10:49

          Trochu utíkáš z otázky. mám tomu rozumět tak, že větrníky odebírají energii jen na moři?
          ..
          •  
            20.10.2020 12:30

            vubec ne, prostě když odebereš 1/2 energie u pobřeží tak se Ti voda vzduchem asi nedostane stejně daleko jako když to neuděláš nebo ju ? :o)
            Mike -Green D. is killing Europe
            •  
              20.10.2020 12:44

              Když odebereš část energie, vítr bude foukat pomaleji, ale voda spadne tam, kde vlhký vzduch ochladíš, což je podle mě věc zcela nezávislá na rychlosti větru. primárně je to tam, kde ho donutíš vystoupat, tedy hory. Já tedy vycházím jen ze znalosti středoškolské fyziky, což má k sofistikovanému meteorologickému modelu hodně daleko, ale tvoje úvaha je s prominutím úvaha na úrovni prvouky ve třetí třídě.
              ..
  • No jo analytici
    20.10.2020 8:26

    A kde vezmete elektřinu když obnovitelné si dávají přestávku? U soláru to je celý rok od odpoledne do poledne a od léta do léta. Fakticky většinu roku to nefunguje a musí to být vyrovnáváno normálními zdroji. Onnovitelné jsou levnéjší jen protože vládnoucí bolševici uměle prodražili klasické.
    HenryFord
    • Re: No jo analytici
      20.10.2020 8:43

      Poznal jsem Vás pane Bakala. Je pro vysvětlenou, mluví se o mixu solá a vítr. Vítr fouká téměř kontinuálně a bateriové systémi do pěti let budou na takových úrovních, že vyrovnávací ( plynové ) zdroje by to mohly postačovat. O dotacích do fosilních energiích se nebudme byvit, evidentně si myslíte, že neexistují :)
      Skladník
      •  
        20.10.2020 9:28

        Tak to se máte. Když se podívám na meteostanici tak z posledních 5 nocí 3 byly bez větru. Takže žádná změna za ty roky když jsem uvažoval jako vy, že doplním nefunkční soláry větrem, který jak na potvoru taky nefunguje v noci. Když existují dotace do fosilních proč je to drahé a proč se platí emisní daně, když by stačilo zrušit ty údajné dotace? Baterie potom co jimi proběhne dané množství energie jsou kaput, takže při tak obrovských kapacitách to bude jen otázka času jak velký průšvih nastane a začnou se hromadit "hornici v dole"
        HenryFord
        •  
          20.10.2020 9:55

          Dotace fosilních paliv existují. Stačí se podívat na zkrachovalou OKD, kde nyní musí stát zahlazovat těžbu za svoje (za naše). Ona je svým způsobem dotace i ztráta hodnoty akcií NWR. To zase cálovali akcionáři, i když povětšinou Bakalovi...
          qwer
          •  
            20.10.2020 11:01

            Nešlo systémovou o dotaci uhlí, ale o propagandistické gesto vládnoucích hochštaplerů, jak se starají o úderníky jako za starých dobrých času. Mikulčice se nechali v klidu zkrachovat.
            HenryFord
          •  
            20.10.2020 10:11

            A to se nebavíme o milirdách tun škodlivin co vyletělo komínem v minulosti a škodit budou ještě dlouho.
            ..
        •  
          20.10.2020 9:39

          A napadlo vás, že stavět větrník na místě vašeho domu asi nikdo nechce? V článku píšou, že na většině míst, což znamená, že existuje i menšina míst, kde to nejlevnější nebude. A zrovna jako na potvoru ČR mezi taková místa patří a bude patřit, takže se bez jádra neobejdeme. Nicméně na většině míst na Zemi se soláry nebo větrníky vyplatí.
          ..
          •  
            20.10.2020 9:48

            A napadlo vás teda že u nás jaksi nemá smysl blbnout s obnovitelnýma. Mimochodem tady větrná elektrárna je. První pokusy už dělali tradiční soudruzi na konci 80 let. Spálili v tom hromadu valut, byla z Dánska. No a teď když jso bolšáni opět na koni tak se postavila po čtvrstoletí nová.
            HenryFord
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů