Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejhorší varianta pro dolar? Joe Biden a ovládnutí Kongresu demokraty

Nejhorší varianta pro dolar? Joe Biden a ovládnutí Kongresu demokraty

03.11.2020 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký dolar bude v dlouhodobém výhledu slábnout, výsledek nynějších prezidentských voleb ve Spojených státech na tom příliš nezmění. Na takové formulaci se shodují investoři a analytici, které oslovila agentura Reuters. Navzdory nedávnému růstu hodnoty dolaru vůči jiným měnám je dolarový index pořád asi devět procent pod svým březnovým maximem a směřuje k nejhoršímu ročnímu výkonu od roku 2017. Dopad na něj má očekávání, že základní úrokové sazby v USA zůstanou ještě dlouho blízko rekordních minim. "V souvislosti s volbami by pro dolar bylo nejhorší variantou vítězství Joe Bidena a ovládnutí Kongresu demokraty," říká hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Biden dopadne na dolar víc 

Mnoho účastníků trhu se domnívá, že vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, který nyní vede v průzkumech veřejného mínění, a případné jasné vítězství demokratů bude mít na americkou měnu větší dopad. Biden jako někdejší viceprezident by totiž mohl prosadit politiku, kterou investoři považují za negativní pro dolar. Jsou to například masivní fiskální stimuly.

Další čtyři roky s Donaldem Trumpem nabízejí méně jasný výhled. Pokračování Trumpova tvrdého přístupu k Číně by zřejmě zvýšilo zájem o dolar jako bezpečnou investici. Nad tímto přínosem ale mohou podle analytiků převážit faktory, jako jsou pokračující reálné negativní výnosy amerických dluhopisů.

Průzkum agentury Reuters v minulém měsíci ukázal, že střední prognóza analytiků počítá s růstem kurzu eura k dolaru za rok na 1,21 USD. Proti současné hodnotě to pro euro představuje zisk asi o čtyři procenta.

Tomáš Vlk: Dolar srazí Biden a Kongres pod taktovkou demokratů, podpoří jej povolebná spory a tahanice

"V souvislosti s volbami by pro dolar bylo nejhorší variantou vítězství Joe Bidena a ovládnutí Kongresu demokraty. Následný rizikový apetit investorů, výhled obrovských vládních výdajů, ale také zlepšení vztahů zejména s Evropou, je mix, který by podle mne poslal eurodolar jednoznačně vzhůru. Mírněji by dolar měl ustupovat i v případě dalších jasných výsledků voleb. Šanci pro něj naopak spatřuji v možnosti, že na hlasování naváží spory o výsledek a soudní tahanice. Udržování nejistoty by investory drželo dál od agresivnějších pozic, z čehož by dolar profitoval," soudí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Nefixujme se však pouze na volby. V současné době se rozhoduje také o tom, jestli si nová vlna koronaviru i v USA vyžádá tvrdá opatření poškozující ekonomiku, a o případné reakci Fedu. Tento faktor, potenciálně negativní pro dolar, bych nepodceňoval, ačkoli nyní stojí ve stínu volební mediální masáže," dodává.

Sazby versus dolar

Vysoké úrokové sazby v USA ve srovnání s dalšími rozvinutými zeměmi roky podporovaly právě dolar, jenž tak byl atraktivnější pro investory, kteří hledali vyšší výnosy. Tato výhoda se letos vytratila, protože americká centrální banka (Fed) v rámci boje s dopady koronavirové pandemie snížila úroky a naznačila, že je bude na rekordním minimu držet možná i mnoho let. "Největšími trendy na devizových trzích bude sbližování úrokových sazeb na nižších úrovních, což bude výsledek covidu," poznamenal analytik finančního ústavu Société Générale Kit Juckes. To je podle něj pro dolar jednoznačně negativní.

Reálné výnosy desetiletých státních dluhopisů americké vlády, tedy očištěné o inflaci, letos kvůli pandemii klesly pod nulu. To snížilo atraktivitu dolaru a podpořilo růst dalších aktiv - od akcií až po zlato. V nejbližším roce by měl reálný výnos zůstat negativní. "Nevidíme žádný scénář, který by vykolejil pokračování jasně klesajícího trendu (dolaru), protože reálné výnosy v USA pravděpodobně zůstanou negativní," myslí si analytici banky BNP Paribas.

Čisté sázky proti dolaru na termínovém trhu ukazují na negativní náladu vůči dolaru. Pokud by ale přišla změna, která by donutila investory tyto sázky zrušit, pomohlo by to dolaru k růstu. Jednou z takových událostí by mohla být nejistota kolem voleb.

Trump za svého funkčního období ostře kritizoval silný dolar. Stěžoval si, že dává jiným zemím nepoctivou konkurenční výhodu v zahraničním obchodě. I když vyšší fiskální výdaje v případě vítězství Joea Bidena by mohly mít na dolar dopady, část analytiků se domnívá, že méně konfrontační přístup demokratů k zahraniční politice může posílit přitažlivost dolaru jako rezervní měny.

(Zdroj: Patria, čtk, Reuters)

 

Čtěte více:

Amerika plná příležitostí! Nakupujte u Patrie do konce roku bez poplatku
22.09.2020 18:04
Američané budou v listopadu volit novou hlavu státu. Prezidentské volb...
Prezidentské volby v USA: Není to jen Trump vs. Biden
30.10.2020 17:48
Zhruba týden zbývá do oficiálního začátku voleb ve Spojených státech. ...
Týdenní výhled: Volby klíčovým tématem týdne, data půjdou stranou
02.11.2020 13:05
V úterý se konají americké prezidentské volby, respektive jejich hlavn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data