Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komentář: Inflace v době třetího lockdownu dál ztrácela na síle

Komentář: Inflace v době třetího lockdownu dál ztrácela na síle

13.01.2021 9:44
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně snížily o 0,2 %, a to především díky zlevnění některých potravin v předvánočním čase. To je samo o sobě docela velká změna, protože v předvánočním čase obvykle potraviny v předchozích letech zdražovaly. Ceny na pultech ovlivnila snaha obchodníků na poslední chvíli nalákat spotřebitele k předvánočním nákupům, a tak nepřekvapí rychlé zlevňování sezónních oděvů a obuvi.

Meziroční inflace, která je v hledáčku ČNB, v prosinci poklesla na 2,3 % a za prognózou centrální banky zaostala o sedm desetin procentního bodu. Inflační tlaky v ekonomice tak jednoznačně polevují, zvlášť když vezmeme v úvahu, že téměř polovinu inflace „zajišťují“ vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu. Zmírňování inflačních tlaků je navíc vidět u dřívějších hlavních inflačních faktorů – nejenom u potravin, ale i u bydlení, kde je stále patrnější zpomalování růstu nájmů nebo cen energií.

Inflace se už brzy může dostat pod hranici dvou procent, a tedy pod cíl ČNB. Důvodem je jednak slabší spotřebitelská poptávka, ale také jejich stále větší orientace na e-shopy. V době lockdownu je to celkem praktická cesta, jak si jednoduše obstarat téměř cokoliv. Navíc za pomoci různých srovnávačů cen a z pohodlí domova. Konkurence v maloobchodě tak po čase opět zesiluje a drží ceny na uzdě. K nižší inflaci by měla pomoci i posilující koruna, která navíc zpřísňuje měnové podmínky v ČR.

Když vezmeme v úvahu aktuální výsledky inflace a její další pravděpodobný výhled, tak o brzkém růstu úrokových sazeb zatím nemůže být snad ani řeč. Scénář zvýšené inflace se centrální bance nenaplňuje a není to jen díky příznivému vývoji nevyzpytatelných cen potravin. Na růst sazeb je čas i s ohledem na stále ještě probíhající třetí lockdown, který sráží výsledky ekonomiky i v úvodu letošního roku a nepřeje ani velkým spotřebitelským nákupům.

 

Čtěte více:

ČNB loni zvýšila zisk na rekordních 91,9 miliardy korun
12.01.2021 15:28
Česká národní banka loni zvýšila zisk na rekordních 91,9 miliardy kor...
Víc zpráv kolem vakcín = trhy v úvodu zamíří výše
13.01.2021 8:57
Na vlně nových a nových zpráv o vakcínách proti covid-19 budou zřejmě ...
Boeing vykázal prudký pokles dodávek, dodal nejméně letadel za 43 let
13.01.2021 8:58
Americká společnost Boeing loni dodala zákazníkům pouze 157 letadel, t...
Rozbřesk: Maloobchod versus průmysl, aneb jak moc propadla ekonomika ke konci roku 2020
13.01.2021 9:12
Listopadový maloobchod by měl dnes odhalit, jak moc zasáhla Česko ke k...

Váš názor
  • Ríša
    15.01.2021 13:13

    V rámci Tvého duševního zdraví přestanu otravovat kolegy a nechám tě poslední slovo. Velký duch si maličkostí nevšímá. o)) Dostaň ty mindráky ze sebe, urážej jak chceš. Tvoje vizitka. Slibuji, že už nebudu reagovat. A pošlu nějaké ty koblihy. Opatruj se, nech chudé chudými a v klidu bohatni. Pa Ríšo. Je to tvoje vizitka. Nepochybuji, že ještě něco hezkého napíšeš. Nedokážeš přestat první. A PS. Zpět k tématu. Pokud jsme klesli z prvních pozic na poslední, vláda to dobře nedělá.
    Velkamedvědice
    • Re: Ríša
      15.01.2021 13:22

      Píšeš, že s tím velkodušně přestaneš, ale vzápětí v tom zase pokračuješ. Takže to tedy budu muset ukončit sám. Amen.
      Richard Fuld
      • ???
        15.01.2021 13:30

        Technická. Nevím, jestli je to pokus vtáhnout mě do nekonečné diskuze, ale já po 13.13, nic nepsal. A nebudu...
        Velkamedvědice
        • Re: VM
          15.01.2021 16:16

          Jak bohatí bohatnou a chudí nechudnou. "Za sklom ". Reálný výsledek jsme viděli i v praxi dne 12.1.2021. Konečně sněží ...a tak mohu dovádět :-))) na horách.
          AMN
          • Amn
            15.01.2021 16:29

            Seš číslo.. o)) Se nezměníš
            Velkamedvědice
  • 2,3%
    14.01.2021 15:59

    Jedna věc je cenový index. Výše uvedené zdůvodnění v kontextu předchozího období má logiku, ale stejnou logiku by měla paušalizace "jelikož inflace od ledna 2020 setrvale klesala v celé eurozóně, bylo by s podivem, kdyby se to stejným způsobem neprojevilo i v čr". Jiná věc je použitá metodika s revizí co dva roky a váha jednotlivých oddílů spotřebního koše, která pro rok 2020 byla stanovena na základě skutečných výdajů domácností v roce 2018. Pandemie fakticky rozhodila váhy oddílů spotřebního koše a příjmy jednotlivých domácností byly taky mnohem rozmanitější než život v zažitých kolejích. Použít klesající inflaci jako argument že se máme všichni lépe by byl hloupý vtip, ale z kapek moře, zvlášť před volbami.
    Mudr.c
  • Richard Fuld
    14.01.2021 14:30

    Pane Fulde, je pro mě záhadou proč přispíváte zrovna sem na Patrii. Samozřejmě je to vaše právo a nikomu do toho nic není. Většina lidí je tu primárně kvůli cenným papírům, ale vy - zdá se mi - jen kvůli ekonomicko-politickým článkům. Není snad lepší dosah Vaší erudovanosti na různých seznamech, novinkách, idnesech?
    indurain
    • Re: Richard Fuld
      14.01.2021 14:50

      Z idnesu jsem byl "exkomunikován" a na seznamu ani na novinkách jsem nikdy diskutovat nechtěl. Orientuji se spíše na ekonomické a investiční weby (finmag, investujeme, hrot...), kde přece jen jsou tato témata řešena častěji a u diskutujících je dán předpoklad zájmu o ta témata. Pokud jsem si stihl všimnout, tak pod články o cenných papírech se moc diskuzí nevede. A investiční témata mají přece širší záběr i do makroekonomiky. Nemyslím si, že bych zrovna na patrii byl nějak mimo. To by mi přišlo spíše na těch novinkách. Ale nechám si od Vás klidně poradit, jestli víte o nějakém webu, kde se vede nějaká seriózní debata o současných makroekonomických otázkách. :-)
      Richard Fuld
      •  
        14.01.2021 16:50

        Ono o tech akciich se diskutuje primo v diskuzi u jednotlivych titulu, spis nez pod clankama, takze ikdyz se to nezda diskutuje se tu o nich dost :)koukam ted u kofoly pres 200 prispevku za posledni tejden KB 170.. akorat teda casto spis o nicem nez o necem, ale nekdy aspon pobavi.
        Ai-kun
        •  
          14.01.2021 17:16

          No vidíte. Diskuze k jednotlivým akciím se neúčastním, takže moc nechápu, co se indurianovi na mé účasti v obecných makroekonomických diskuzích nelíbí. :-)
          Richard Fuld
      •  
        14.01.2021 14:57

        Vedle legitimního práva publikovat stojí i možnost, kde není povinností publikovat...
        indurain
        •  
          14.01.2021 15:06

          Myslím, že Vám nerozumím. Můžete to prosím zkusit trochu polopaticky?
          Richard Fuld
          •  
            14.01.2021 18:10

            Tak šlo by to, ale ty se furt urážíš?
            Velkamedvědice
            •  
              14.01.2021 18:19

              Já vím, ty nejsi slušné reakce schopen a nikdo to od tebe ani neočekává.
              Richard Fuld
              • Richarde
                14.01.2021 19:51

                Na co si furt hraješ? Máš jeden žaludek jak já nebo 4 jako kráva?? Já myslím, že jeden. Tsk covfurt blábolíš o urážení?? Pouze sem napsal, že máš rád koblihy. Jestli máš osypky tak nelwz mezi chlapy. Dneska obhajoval jednoznačně Bure#ův postup pri covidu, naposledy do tační podvody. Když ti byl doložen Penam, zacal si fabulovat, ze v unii platí jiné dotační pravidla. Těžký blábol, šlo o unijní dotace. Tak neblánol, že tě někdo uráží. Maminka tě bebí pofoukaaa...o))
                Velkamedvědice
  •  
    13.01.2021 12:44

    Ano. Má pravdu. Jsme uprostřed největší ZVLÁDNUTÉ ekonomické krize za 100 let (možná i více let). To, že byla zvládnuta, plyne právě z té inflace. Nezvládnutá krize by se projevila deflací, stejně jako tomu bylo u Velké krize v 30. letech minulého století.
    Richard Fuld
  • jak to ?
    13.01.2021 11:48

    jak je možné že je inflace 2,30, když paní Šílená říkala, že jsme uprostřed největší ekon.krize za sto let ? kdepak asi udělali Anosoudruzi nebo kašpárci z čnb chybu ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: jak to ?
      14.01.2021 13:27

      Teď je tak brutální krize, že majetek nejbohatších lidí světa vzrostl za rok 2020 o 31% a trhá rekordy. Zatímco při drobném klopýtnutí v roce 2008, jak se snaží někteří prezentovat, klesl majetek nejbohatších pod úroveň roku 2005. Tato koronakrize je opravdu jedna velká záhada...
      qwer
      •  
        14.01.2021 14:39

        Díky tomu, že byla ta krize zvládnuta, tak 1% nejbohatších pohádkově ještě více zbohatlo. Ale to není důležité. Důležité je, že brutálně nezchudlo těch 99% zbývajících. O tyhle lidi tady jde. Ceny akcií nejsou důležité. Důležité je zachovaní produkce a spotřeby a pracovních míst. Z minulé krize jsme se prostě poučili. Namísto abychom ekonomice na začátku krize podrazili nohy tím, že necháme zbankrotovat systémovou banku, tak jsme naopak začali všechny zachraňovat hned a tedy včas. A výsledek vidíte. Pravdou je, že to jen nedokážete pobrat, co se vlastně teď děje. :-)
        Richard Fuld
        •  
          14.01.2021 15:13

          Krize mají jednu dobrou vlastnost. Dojde při nich ke strukturálním změnám ve výrobě, službách, ke změnám povolání. Nyni jsme lidi zařízli na steroidech - anticovidech a moři podobných programů. Lidi setrvávávají na místech, která nejspíš nebudou v budoucnu potřeba. Jen se oddaluje, že o tu práci stejně přijdou. A státy se zadlužují a tleskají si, jak to zvládli. Ale jak říkám, krize teprve bude. Oni ty italský, řecký, portugalský rozpočty nepůjde držet v tomto stavu navždy...
          qwer
          •  
            14.01.2021 15:30

            Klidně přece změňte předmět svého vlastního(!) podnikání, změňte své zaměstnání a tím přispějte k těm náležitým a tolik potřebným strukturálním změnám. Nikdo Vám v tom nebrání. Jděte příkladem. Cože, Vás se to zrovna netýká? No, tak to potom prosím nechte na těch, kterých se to týká. Ano, ti kteří nevyužijí současné podpory ke změně, a po odeznění krize se ukáže, že jejich místo na trhu už neexistuje, ty to doběhne až potom, po krizi. Důležité je ale, že tyhle strukturální změny proběhnou v situaci, kdy ekonomika nebude již čelit koronavirové krizi. To, že se ten problém odsouvá, není něco, co bychom měli kritizovat. Je to naopak to nejlepší načasování (odsun do budoucna, kdy epidemie pomine) kdy bude možné danou situaci úspěšně řešit (restrukturalizovat). No a ty italský, řecký, portugalský rozpočty samozřejmě udržitelné budou. Proč taky ne? Neexistuje jediný rozumný důvod proč by měly být problematické. To, že si myslíte, že velký státní dluh je neřešitelný problém, neznamená, že tomu tak skutečně je. Ve skutečnosti jde jen o zcela mylný a nesmyslný názor, který nás vede do (neexistující) slepé uličky.
            Richard Fuld
            •  
              14.01.2021 15:35

              V tom případě to ale šéfkobliha dělal špatně, když tvrdil, že se snaží snižovat schodky rozpočtu. Správně nás měl pořádně zadlužit, minimálně tak jako v Řecku. Pak bysme lehli na lehátko a čekali, až nás někdo zachrání...
              qwer
              •  
                14.01.2021 16:08

                Nicméně souhlasím s Vámi, že jako cíl si zvolit právě snížení schodků veřejného rozpočtu, bylo špatně. Když ale lidé byli tak zblblí tou doktrínou "rozpočtové odpovědnosti", že mu ani nic jiného, než deklarovat, že bude usilovat právě také o snížení státního zadlužení, vlastně ani nezbylo. Jak podlé, že? Ale jak účinné! :-)
                Richard Fuld
              •  
                14.01.2021 15:57

                Ale kdepak! Pokud ekonomika šlape, inflace a nezaměstnanost je nízká a růst HDP mírný a současně jsou veřejné finance v podstatě vyrovnané, pak je vše v nejlepším pořádku. Stát není od toho, aby takový stav nějak vylepšoval tím, že se víc zadluží a přiměje ekonomiku k většímu výkonu. Na druhé straně se ale stát a jeho bezedný rozpočet velmi dobře hodí k záchraně ekonomiky v krizi. V takovém případě je namístě, aby se stát zadlužil tak, jak je třeba k udržení co největší části ekonomiky v chodu a možnost sekat takovéto státní dluhy jsou pak pro obyvatelstvo a firmy pravým požehnáním a nikoliv problémem. Představa, že roli zachránců májí hrát jiné státy, než právě ten stát, který je "zachraňován", je samozřejmě úplně bláznová a absurdní. A podle toho taky ta "záchrana" Řecka, které "zachraňovaly" ostatní státy, ECB a MMF dopadla. Katastrofálně. Každý stát si musí pomoci sám a právě k tomu má možnost se zadlužit právě tak, jak je třeba. Peníze ze státního zadlužování ale nejde zneužívat k nějakému vylepšování ekonomiky. To se samozřejmě může vymknout z rukou. Jestli už jste za touto hranou, ukazuje výše inflace, která by začala nadměrně růst a pak je třeba, aby centrální banka začala zvyšováním sazeb ekonomiku brzdit.
                Richard Fuld
    • Re: jak to ?
      13.01.2021 12:45

      Žádná chybka. Tentokrát bez chybky. Viz výše, původně na Vás směřovaná moje reakce :-)
      Richard Fuld
      •  
        13.01.2021 13:57

        Jenže on ještě není konec ani zdaleka. Můj skromný názor: teď už jde nějaký ten měsíc jen o přerozdělování bohatství (čti dojení státních rozpočtů) napříč světem a případná krize je důsledkem, ne příčinou. Uvidíme. Budou volby, takže tu ten lockdown nebude věčně. :o)
        Berounskej
        • Přesně tak,
          14.01.2021 13:30

          tato vymyšlená krize je jen příležitostí k vydrancování státních rozpočtů. I silně zadlužené státy, kterým už nikdo nechtěl půjčovat, si najednou bez problémů půjčují a nikdo s tím nemá problém. To co se děje teď, je jen mediální krize. Ta opravdová teprve přijde...
          qwer
          • Re: Přesně tak,
            14.01.2021 14:10

            Ta krize je samozřejmě opravdová, stejně jako jsou opravdoví lidé, co na ten virus umírají. A nevšiml jste si zavřených hospod apod.? To má taky úplně reálné ekonomické následky. Ano, i silně zadlužené státy se dnes (dříve zcela nepředstavitelně) zadlužují. Konečně se snad přijde na to, že když stát použije půjčené peníze na záchranu ekonomiky, tak je to v naprostém pořádku a na velikosti takto narostlého státního dluhu nějak nezáleží. Kdyby ano, byli bychom v neřešitelném problému, což nejsme.
            Richard Fuld
          • Re: Přesně tak,
            14.01.2021 13:59

            To jako si myslíš, že se politici na celém světě dohodli jak vydrancovat státní rozpočty a namastit si kapsy? To jak od Orwella.
            Matys
            •  
              14.01.2021 15:17

              Proč by se měl někdo dohodnout? Říká se tomu " chytit příležitost za pačesy" . Každej si to dělá po svým, vidí - hele u sousedů se bere za bílýho dne. Zkusím taky. A ono to funguje. Stačí sem tam udělat bububu, budou mrazáky, jak budete vylejzat z domu a většina lidí sklapne kufry a jen civí....
              qwer
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data