Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA umístily Xiaomi na černou listinu, akcie firmy prudce klesly

USA umístily Xiaomi na černou listinu, akcie firmy prudce klesly

15.01.2021 8:43
Autor: ČTK

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu podniků spojených s ozbrojenými silami dalších devět čínských společností, včetně výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Cena akcií Xiaomi se dnes na hongkongské burze propadla o více než deset procent.

Na seznamu se kromě Xiaomi nově ocitl také například čínský státní výrobce letadel Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Američtí investoři podle exekutivního příkazu, který vloni podepsal Trump, musí do letošního listopadu prodat své podíly ve firmách na seznamu, upozornila agentura AP.

Společnost Xiaomi podle údajů firmy Gartner v loňském třetím čtvrtletí sesadila amerického konkurenta Apple z pozice třetího největšího výrobce chytrých telefonů podle objemu prodeje.

Tržní podíl společnosti Xiaomi se zvyšuje poté, co se prodej čínského rivala Huawei dostal pod tlak kvůli restrikcím ze strany Spojených států. Ty firmu Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu.


Čtěte více:

Alibaba/Ant Group - Exemplární případ (komentář analytika)
28.12.2020 17:40
Na letošní štědrovečerní večeři nebudou vzpomínat nejlíp akcionáři čín...
Alibaba plánuje prodat dluhopisy až za 8 miliard a ukázat svou sílu
06.01.2021 11:21
Alibaba Group Holding by mohla příští týden získat až 8 miliard dolar...
NYSE opět změnila směr. Tři čínské telekomy přeci jen vyřadí
06.01.2021 15:58
Newyorská burza odvolává, co odvolala, a pokračuje v plánu vyřadit tři...
USA údajně odstoupí od plánu zakázat investování do Tencentu a Alibaby
14.01.2021 10:48
Američtí úředníci zvažovali a nakonec se rozhodli nezakázat Američanům...

Váš názor
  • Ušlechtilé úmysly
    20.01.2021 9:10

    Je úplně zřejmé, že Xiaomi ohrožuje integrity spojených států. Pokud předraženého epla za 2 roky přeroste např. Meizu, bude potřeba ji dát na černou listinu také.
    Ullsperger
  • Čínské lidové republice se bude dařit skvěle, to je zřejmé
    15.01.2021 13:33

    "Vhledem k tomu, že Čína bude v následující dekádě generovat kolem třetiny růstu světového hospodářství, nabývá přístup na čínský trh pro americké firmy zásadnějšího významu, pokud chtějí mít globální úspěch," uvádí studie pro americko-čínskou obchodní radu.
    Špaček
    • Re: Čínské lidové republice se bude dařit skvěle, to je zřejmé
      15.01.2021 13:53

      Což trochu odporuje úmyslům čínských soudruhů, kteří se chtějí cizáků zbavit.
      HenryFord
  •  
    15.01.2021 10:58

    10% dole nie je ziadna tragedia, za par mesiacov spravili cez 100%
    singerko
  • Bojkot
    15.01.2021 9:14

    Již po nějakou dobu ze svých nákupů (pokud to jde) důsledně vyřazuji jakýkoliv produkt USA.
    FZ
    • Re: Bojkot
      20.01.2021 9:12

      Když o tom přemýšlím, tak jsem většinu US výrobků vyřadil už dávno a to nevědomky. Důvodem je kritérium výkon / cena.
      Ullsperger
    • Re: Bojkot
      15.01.2021 10:08

      Najde se někdo, kdo si myslí, že Microsoft nebo třeba Intel není spojen s ozbrojenými silami USA ? Takže by Čína měla dát výrobky těchto firem na černou listinu? USA jsou naštvaní, že je Huavei i Xiaomi a další Čínské firmy lepší než ty jejich a tak kolem sebe kopou zlostí. Nebude dlouho trvat a USA zakáže obchodovat ale i kupovat všechny produkty z Číny. Ubohé. Všechny rozpadající se říše se chovaly historii podobně.
      Drahokoupil
      •  
        15.01.2021 10:27

        Tak to je pak nemusí vůbec trápit co USA. Jenže jejich výrobky bez USA jsou průměrné nebo žádné. Že je situace vážná chápou i čínští komunisti a začali kolem sebe kopat. Nevím jestli to už schválili, ale jestli nějaká firma dodrží sankce USA a poškodí činskou tak to od soudruhů pěkně schytá.
        HenryFord
      •  
        15.01.2021 10:21

        Nastvává otázka, zda považuješ za spojence USA nebo soudruhy z Číny.
        Velkamedvědice
        •  
          15.01.2021 10:42

          Taková otázka není, myslím, že je to víc než jasné...
          qwer
          •  
            15.01.2021 10:47

            JJje to jasny. zadnyho spojence nemame, jen spiklence
            Ai-kun
      •  
        15.01.2021 10:20

        Tady nejde explicitně o to, že je spojen s ozbrojenými silami. Ale ozbrojenými silami jakého státu a k čemu jsou tyto síly používány. Proti Tibeťanům, proti Ujgurům atd atd
        qwer
    • Re: Bojkot
      15.01.2021 10:06

      Tak to je paráda. Díky za info. Já se snažím vyhýbat bílé mouce. Pokud to jde.
      Velkamedvědice
    • Re: Bojkot
      15.01.2021 10:00

      Tak pokud vás baví být radši špehován čínským zločineckým režimem a zároveň jej tímto podporovat, jen dál směle do toho, jen podporujte vyvražďování národnostních menšin a politických oponentů. Já (a věřím že i naprostá většina rozumných nekomoušských lidí) naopak velmi důsledně vyřazuje veškeré výrobky z Číny. Byť samozřejmě nejlepší by byl výrobek z EU, ale pokud už je na vahách rozhodování mezi čínou a USA, tak tady není o čem.
      VSE LIMITED
      •  
        15.01.2021 10:40

        I tu americkou vakcinu ti budou muset pichnout cinskou jehlou :p
        Ai-kun
      •  
        15.01.2021 10:23

        Kulturni civilizační nenávist provází lidstvo již od jeho úsvitu, na to přišel už Huntigton. Je to záležitost evoluce, nikoliv politiky. Tady přece nejde o komunistickou stranu ani o "vyvražďování etnických menšin" (což je pochopitelně naprostý nesmysl). Číňané mají šikmé oči, úplně jinou kulturu, mluví nám nesrozumitelným jazykem a navíc jejich moc roste a poroste. To je živná půda pro nenávistné výpady jako stvořená. Ostatně už ve starých detektivkách byl často vrahem Číňan.
        FZ
        •  
          15.01.2021 11:29

          To je smutné, že v rámci růstu hdp přenesli demokratické režimy výrobu do Číny. S tím by se mělo skončit.
          Velkamedvědice
        •  
          15.01.2021 10:44

          A občas ještě zahradník. Btw, ty víš kdo je vrahem v čínských detektivkách..?
          qwer
        •  
          15.01.2021 10:34

          O komunistickou stranu jde v první řadě. Nejvíce patentů ukradli taky soudruzi. Neznám nikoho, komu by vadil normální Číňan. Sinofilka Kalka často psal, že č9ňané považují téměř za povinost ošidit krátkonosé. Špionáž logicky existuje všude.
          Velkamedvědice
          •  
            15.01.2021 10:47

            Naprosto souhlasím. Normální lidi mi nevadí z žádné země, ale zrovna čínský režim žil odjakživa jenom z krádeží, špionáží, vždyt i na autosalonech si hodiny prohlíželi auta aby je mohli detailně okopírovat. Sami světu nikdy žádnou přidanou hodnotu, podobně jako třeba rusáci (=opět soudruzi), nepřinesli. Snad teda až u toho Covidu se jim pomohlo vymyslet poprvé něco opravdu originálního, žel bohu opět tím všem jenom uškodili.
            VSE LIMITED
            •  
              15.01.2021 11:23

              Nějak máš krátkou paměť. Prostuduj si historii - Opiové války. O tom jak Velká Británie a USA těžili z prodeje opia Číňanům, jak jim devastovali společnost a když se chtěli bránit, a opium odmítali, jak je donutili kupovat opium silou zbraní. Kolika Číňanů zahynulo a kolika Číňanům zničili život i rodiny. Na to se již zapomíná a to nebylo až tak dávno. USA, jež zrušili otroctví, apartheid docela nedávno mají nejmenší právo moralizovat Čínu s její 5000 letou historií a pochopitelně s jinou kulturou než je ta naše Euro-Atlantická. Na margo sledování. Pro mne je každé sledovaní nepřípustné a nemorální a to stejně tak Americké, Čínské nebo Ruské.Argument typu, že jsem radši, když mě odposlouchá strýček sam než někdo s šikmýma očima neberu. Zločin jako zločin.
              Drahokoupil
              • Drahokoupil
                15.01.2021 11:57

                To je zcela nereálná úvaha. Nikdy v historii lidstva neexistoval stát, který by v rámci ochrany nezjištoval nebezpečí, které by mu mohlo hrozit. Svět není spravedlivý.
                Velkamedvědice
                • Velkamedvědice
                  15.01.2021 12:57

                  Ba právě naopak. Naprosto racionální a reálná úvaha. Připomíná, a v historii jsme se již mnohokrát o tom přesvědčili, že každá mocnost si hledí jen své vlastní zájmy. Naše zájmy jsou v každém partnerství, kdysi se SSSR, i to nyní s USA, pro velmoc úplně vedlejší.Tak jako byly naše zájmy vedlejší např. před II.Sv.v. ve vztahu k Franci nebo VB dohoda nedohoda (Mnichov). Tak se chovala a chová každá velmoc. Ve vztahu k Číně si USA hledí jen své zájmy a prosazuje je všemi prostředky, které má k dispozici. Včetně těch, které jsou v rozporu z jakýmikoli předcházejícími dohodami nebo mezinárodními právy. Myslet si, že naše nynější spojenectví s USA nám někdy přinese, alespoň částečné uspokojení byť některých našich zájmů, které by byly v rozporu se zájmy USA, je neskutečně naivní. Hodí nás přes palubu, nebo předhodí vlkům vždy, když jim to bude vyhovovat přesně tak, jak se chovaly velmoci ke svým satelitům (vazalům) vždy. Čína technologicky dostihla USA a tak se USA, přesně v duchu výše uvedeného, snaží Čínu poškodit. Jakkoli to jde. V USA tomu říkají decoupling - úplné oddělení průmyslu od Číny. Když je nemohou porazit či zničit tak radši rozdělit Zeměkouli na své sféry vlivu. Černé listiny Čínských firem jsou střípkem v této mozaice. Podle tvých příspěvků je ti bližší být vazalem USA než být vazalem Číny. Nic proti tomu, každý je sám strůjce svého štěstí. Respektuji. Můj postoj však je nebýt vazalem vůbec.
                  Drahokoupil
                  • Re: Velkamedvědice
                    15.01.2021 13:22

                    Máte v to jednu nepřesnost. Ten decoupling začali soudruzi z Číny a dávno před Donaldem. Myslím že dokonce Xiaomi bylo ve zprávách s nějakým mobilem před 5 lety že je to postavené z čínských součástek. Problém soudruhu je že jim to nejde jak si naplánovali.
                    HenryFord
                    • Made in China 2025
                      15.01.2021 13:33

                      China accounts for about 60 percent of global demand for semiconductors but only produces some 13 percent of global supply. China 2025 sets specific targets: by 2025, China aims to achieve 70 percent self-sufficiency in high-tech industries, and by 2049—the hundredth anniversary of the People’s Republic of China—it seeks a dominant position in global markets.... Přímo od soudruhů http://english.www.gov.cn/policies/latest_releases/2015/05/19/content_281475110703534.htm
                      HenryFord
                      • Re: Made in China 2025
                        15.01.2021 13:53

                        Made in China 2025 ale sami po natlaku odpiskali, aspon oficialne. Ale i tak je to prece logickej krok, pokud nechtej zustat jako CR naveky prekladistem a montovnou dovazejicich soucastky a Ukrajince aby jim to smontovali..
                        Ai-kun
                        •  
                          15.01.2021 14:02

                          Hlavní problém ČR je EU. Zatímco Číňani si dělají co chtějí my můžeme jen to co nám dovolí tety z Bruselu. A kdy to odpískali. Protože ve Wuhanu se fungovalo, aby se splnili cíle sjezdu i když všichni ostatní byli zavření kvůli c19.
                          HenryFord
                  • Re: Velkamedvědice
                    15.01.2021 13:08

                    Já Tě chápu. Ale mluvil jsem o realitě. Uveď zemi, co nemá špionáž. Ale ano, psi nejím. Evropská kultura je mi bližší. A kapitalismus bližší než komunisté. To nepopírám. Dost jsem si užil bolševika. Spravedlivý systém neexistuje, ać by to bylo krásné. Hezký den kolego. PS. Je pravdou, že malá zemička nikdy nevyjedná podmínky, jak velké společenství..
                    Velkamedvědice
                    •  
                      15.01.2021 13:21

                      Souhlasím. Jen si nejsem již tak jist tím kapitalizmem v USA. (nebo i u nás) Podle kriterií kapitalizmu je tento model hospodářství, trochu přízpůsobený místnímu naturelu, dnes spíše v Číně. Možná proto tak rychle doběhla USA i EU, které zase spíše směřují k nějaké podobě komunismu. Taky hezký den.
                      Drahokoupil
            •  
              15.01.2021 11:12

              Mimochodem tvrzení, že Číňané virus SARS-CoV-2 "vymysleli"(!) je dosvědčuje tomu, co jsem napsal v prvním odstavci: Některým lidem nenávist zatemňuje mozek.
              FZ
Aktuální komentáře
03.05.2024
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách