Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace a nedostatek lidí, ČNB má v ruce další argumenty pro růst sazeb

Rozbřesk: Inflace a nedostatek lidí, ČNB má v ruce další argumenty pro růst sazeb

12.08.2021 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tento týden jestřábům v ČNB přinesl další důležité podpůrné argumenty pro vyšší sazby - vysokou červencovou inflaci a silná čísla z trhu práce.

Inflace je zpátky nad tolerančním pásmem ČNB (3,4 %) a těžko nad ní mávnout rukou s tím, že se jedná pouze o dočasné faktory spojené s koncem pandemie. To možná platí částečně o zdražující dopravě nebo dovolených, ale zdražující nájemné (kvůli stavebním materiálům) nebo vyšší energie naopak ještě pod inflačním kotlem mohou teprve začít zatápět a táhnout inflaci ke konci roku ještě daleko výše.

Současně s tím z trhu práce přicházejí čísla ukazující na rostoucí nedostatek pracovníků. V červenci registrovaly úřady práce rekordní počet neobsazených pracovních míst - 358 tisíc. Zdá se, že po uvolnění proti-karanténních opatření chybí pracovníci napříč profesemi. Vládní stimulační balíky udržely nízkou nezaměstnanost během pandemie a firmy v řadě odvětví teď mají potíže se zrychlující domácí poptávkou.

Navíc se potýkají s nedostatkem zahraničních pracovníků. Nejvíce chybí pracovníci v gastronomii, dělníci, montérské pozice a pak samozřejmě pracovníci v IT. Kombinace vysoké inflace a nedostatku pracovníků doslova volá po tom, aby si zaměstnanci v některých profesích řekli o vyšší nárůst mezd. To vše v očích ČNB znamená riziko, že se inflace může zabydlet v Česku natrvalo. A je to důvod, proč jednat v souladu s prognózou a zvýšit sazby do konce roku na každém měnově-politickém zasedání na 1,5 %.

Poslední simulace ČNB ostatně jasně ukazují, že je výhodnější a levnější pro všechny zvyšovat nyní sazby rychleji a později zpomalit. Pokud by ČNB vyčkávala s dalšími kroky příliš dlouho a ztratila na trzích kredibilitu, musela by později sazby zvyšovat daleko agresivněji a rychleji (podle srpnové prognózy ne ke 2 % ale nad 3 %). 


TRHY

CZK a dluhopisy

Další zisky amerického dolaru (před inflačními čísly) začaly korunu trochu brzdit v rozletu. Měnový pár se drží na dostřel od 25,40 EUR/CZK. Koruna již v posledních dnech nebyla schopná ocenit vyšší domácí inflaci ani další zisky akciových trhů. Současně na ní může trochu doléhat politická krize ze sousedního Polska. I když do konce roku počítáme s dalšími zisky české měny, v nejbližších dnech bude koruna pravděpodobně těžko hledat nové pozitivní impulsy.

Zahraniční forex

Trhem velmi vyhlížená americká inflace za červenec byla nepatrně nižší, než se očekávalo, a to konkrétně v případě jádrové složky, která jak rostla pomaleji díky mírně stagnujícím cenám ojetých automobilů. Negativní inflační překvapení postačilo k tomu, aby americké dolarové sazby poklesly a s nimi se posunul eurodolar mírně výše. Zde je však třeba říct, že úroveň americké inflace zůstává velmi vysoko (5,4 % meziročně) a tak by bylo s podivem, pokud by dolarové úrokové sazby setrvávaly stále na takto nízkých úrovních. Jakákoliv silnější konjukturální data (jako např. dnešní týdenní statistiky z amerického trhu práce) mohou růst úrokových sazeb v USA obnovit a dolaru tak opět začít pomáhat.

Ve střední Evropě začíná relativně ztrácet polský zlotý, na který doléhá nejen ultra holubičí politika NBP, ale navíc i domácí politika. V Polsku se totiž de facto rozpadla vládní koalice, když jedna z menších vládních stran opustila vládu v reakci na prosazování nového mediálního zákona, který má omezit vlastnictví zahraničních subjektů jen na ty původem z EU. V důsledku toho by americká mediální skupina Discovery musela odejít z místního populárního televizního kanálu TVN. Dodejme, že hlavní vládní straně Právo a Spravedlnost se včera v noci v dolní sněmovně parlamentu podařilo těsnou většinou kontroverzní zákon schválit.

Ropa a zlato

Ceny ropy Brent klesly pod 70 dolarů za barel po zprávě CNBC, že Bílý dům vyzval OPEC a jeho spojence ke zvýšení těžby ve snaze bojovat proti růstu cen benzínu. Zlato včera rostlo o 0,80 % na 1734,85 dolarů za unci.


 

Čtěte více:

Rozpočtový schodek USA stoupl v červenci na rekordních 302 miliardy USD
12.08.2021 8:39
Rozpočet vlády Spojených států vykázal za červenec deficit 302 miliard...
CVC nabízí odkup akcií Stock Spirit, evropské futures se pohybují kolem nuly
12.08.2021 8:53
CVC souhlasí s nákupem Stock Spirits Group za 377 GBP za akcii v hotov...

Váš názor
  •  
    13.08.2021 1:14

    Pánové Bureši a Dufku, mohli byste čtenářům v některém z příštích článků konkrétně vysvětlit princip, jakým ČNB zvyšováním sazby dosáhne odstranění vámi uvedených negativních vlivů a tedy snížení inflace? Zajímalo by mne jak vyšší repo sazba zařídí pokles cen stavebních materiálů, nájemného, energií, jak zajistí dostatek pracovních sil apod v naší současné situaci?
    Jan47
  • kredibilita?
    12.08.2021 11:26

    tu u me ztratili uz davno.
    Ai-kun
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data