Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst nerůst mezd, nedostupné bydlení i chyba dekády. Nový MakroMixér s Danem Prokopem

Růst nerůst mezd, nedostupné bydlení i chyba dekády. Nový MakroMixér s Danem Prokopem

22.09.2021 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Dnes o růstu nerůstu mezd, německých volbách, ale také bydlení i "chybě dekády". O penězích, byznyse, ekonomice a trzích s nadhledem a chytrými hosty. Přinášíme vám osmý díl podcastu Jana Bureše, hlavního ekonoma Patria Finance a Roberta Břešťana, šéfredaktora Hlidacipes.org s jejich hostem. Tentokrát je jím sociolog Daniel Prokop, člen NERVu, autor vynikající knihy „Slepé skvrny o chudobě, vzdělání a populismu“ a osobnost stojící za projektem „Život během pandemie“. Výstupy z podcastů naleznete na Patria.cz a Hlidacipes.org a samotné podcasty ve službách SpotifyApple PodcastsGoogle Podcast či SoundCloud (nejprve na SoundCloud, následně postupně na dalších službách). Podcast MakroMixér pravidelně vybírá tři důležitá ekonomická témata, ve druhé části vyzpovídává zajímavé a chytré hosty. Zaposlouchejte se!

 

Uplynulé čtvrtletí poskytlo obraz o 11% meziročním růstu mezd. Je to realita? Jak toto číslo rozklíčovat?

„Je třeba jej dát do souvislostí a na prvním místě to jsou mimořádné pandemické příspěvky zdravotníkům. Tam růst, díky těmto jednorázovým přídavkům, dosahuje kolem 50 % ročně. Pak zde máme sektory, jako jsou pohostinství, hoteliérství a část průmyslu. Ty před rokem v pandemii jako celek mzdově propadly, nyní se zvolna vrací, ale na hodnotách před pandemií stále nejsou,“ říká Jan Bureš a zároveň upozorňuje, že ve společnosti přibývá lidí, kteří pobírají extrémně nízký příjem. „To je nějakých 40 až 70 procent mediánové mzdy, v praxi zhruba mezi 11 až 17 tisíc korunami čistého. Takových lidí v průběhu pandemie přibývá,“ říká Jan Bureš.

MakroMixér_Patria_mzdy

Jak je to se zaměstnanci ze zahraničí? „Jejich nedostatek ovládá a brzdí především stavebnictví. Lidí v Česku je na práci obecně málo, absolutně je více míst, pro která firmy hledají obsazení, než nezaměstnaných. To platí o to více v profesích s levnou pracovní silou a nebýt cizinců v Česku, těžko tato pracovní místa pokryjeme,“ upozorňuje Jan Bureš.

MakroMixér_Patria_pracovníci_ze_zahraničí

Třetím aktuálním ekonomickým tématem s potenciálem přerozdání karet s dosahem v celé Evropě jsou německé volby, kde končí mnohaletá kariéra zkušené političky, kancléřky Angely Merkelové. Jakkoli to dopadne, bude to mít dopad na Česko? A jaký? „Bude. Končí éra Angely Merkelové, která toho zažila skutečně mnoho. Odchází ikona evropské politiky. Prvním tématem voleb je, zda jejím nástupcem bude někdo z CDU-CSU či například lídr sociální demokracie. Druhým, jak se poskládají menší strany, což v důsledku rozhodne o tom, jak bude vláda nastavena směrem k rozpočtu a Evropské unii,“ soudí Jan Bureš.

MakroMixér_Patria_německé_volby

Klíčovým momentem voleb pak podle něj bude poměr sil mezi stranou zelených a pravicovou FDP. „Silné zisky SZ by asi vedly k výraznějšímu odchýlení od současného vývoje, rozpočtové expanzi, vedly by k vyšším výnosům německých dluhopisů a silnějšímu euru. Pokud bude mít navrch FDP, bude to spíše pokračování současného stavu,“ očekává Bureš.

Jak nejen tato témata vidí host aktuálního MakroMixéru, Daniel Prokop? Dan Prokop je sociologem, členem NERVu, autorem vynikající knihy „Slepé skvrny o chudobě, vzdělání a populismu“ a stojí za projektem „Život během pandemie“. Ten mapuje změny v sociálních chování Čechů během pandemie a v aktuálním podcastu nás budou zajímat především ekonomické souvislosti těchto změn.

Výpadek mezd a platů i exekuce

Podle Dana Prokopa nastala největší omezení práce na jaře pandemického roku 2020. Tato omezení byla z velké části ještě nekompenzována a ve formě výpadků pro pracovníky na dohodu a OSVČ. Následně začaly fungovat vládní programy a kompenzační bonusy. Omezení práce lidí pracujících na dohodu a OSVČ umožnilo sice zaměstnavatelům větší flexibilitu a snížení nákladů a nepřevedlo se do velké strukturální nezaměstnanosti, avšak dopadlo na životní úroveň těchto pracovníků, domnívá se Prokop.

„Flexibilita pomohla ekonomice v tom, že nenarostla nezaměstnanost…, ale lidé, kteří nejsou chránění na trhu práce a nemají nemocenskou…, byli neochotní k testování a k věcem, které v epidemii potřebujete,“ pokračuje Prokop a dodává, že by to mohlo mít souvislost i s regionálním šířením koronaviru v České republice. Dalším faktorem, který podle něj pomohl k šíření nákazy, byla nemožnost, vzhledem k průmyslové ekonomice ČR, nasadit ve velké míře home office tak, jako to udělala například Velká Británie.

Jak to vypadá s počty exekucí během pandemie? „Tam byl pokles. Aktuálně se ty odhady pohybují okolo o 760 tisících…, takže to je pokles o 100 tisíc oproti roku 2017,“ uvádí Prokop, ale upozorňuje, že je to dáno poklesem lidí s jednou exekucí. Počet lidí s vícero exekucemi je stabilní a moc se nemění. Čítá asi 400 až 500 tisíc lidí s tím, že mnoho lidí má i pět exekucí, upozorňuje Prokop. To s sebou nese náročnou administrativu, odrazuje koncerny, zatěžuje malé firmy. Podle Prokopa je v Česku 9 % dospělé populace v exekuci, z toho v nejchudších regionech to je až 35 procent pracovní síly. V takovém prostředí, plném demotivace a rezignace, navíc zaostává vzdělávání. „To ve výsledku vede k tomu, že v těchto regionech kolem šestiny lidí nedokončuje střední školy a odborná učiliště,“ uvádí sociolog s poukazem především na oblast bývalých Sudet. Na trhu tak podle něj mohou chybět pracovníci, které by potřebovaly firmy. „S tím souvisí část šedé ekonomiky, kde ztráta na odvodech a daních související s prací na černo může dosahovat i deset miliard ročně,“ soudí Prokop.

 

Přístup k bydlení a vzdělávání – témata, která rozdělují českou společnost

Dostupnost vlastnického bydlení v Česku podle Prokopa patří z hlediska ceny k nejhorším v Evropě, kde jsme v mezinárodním srovnání hned druzí za Srbskem. „Na průměrný 70metrový byt je potřeba vynaložit přes třináct ročních platů,“ připomíná Jan Bureš. Prokop se ztotožňuje s tím, že jde především o problém slabé nabídky, na druhém konci pak vidí problém na straně sociálního bydlení a samoživitelek.

Potíží je podle sociologa relativně drahé nájemní bydlení, které uřezává zásadní podíl z ročního platu. „Řešení musí zahrnovat stranu nabídky, zjednodušení stavebního řízení, musí zahrnovat i výstavbu obecních bytů, musí zahrnovat zjednodušení příměstské dopravy,“ uvádí sociolog. Mohlo by zahrnovat i progresivně nastavenou daň z nemovitosti, i když zahraniční studie ukazují, že efekt takto administrativně složité daně na nabídku je omezený.

V Česku, kde je vlastnické bydlení značně hodnotově zakotvené, i trochu daňově podporované, by se podle Prokopa měly spíše hledat daňové incentivy na podporu nájemního bydlení, například snížení daně z pronájmu. Podle Prokopa by pomohla také pomoc samoživitelkám či pomoc při nájemních kaucích.

Volby vyprázdněné o ekonomická témata

Prokop souhlasí s tím, že důležité ekonomické otázky zaujímají v aktuální předvolební debatě méně místa, než by si zasloužily. Podle sociologa se ekonomická stránka předvolebního boje vyprázdnila poté, co dvě hlavní soupeřící strany, ANO a Spolu, představily návrhy rozpočtů, které mají schodek shodně okolo 200 až 250 miliard korun. „Tím skončila veškerá diskuze o tom, jaké daně zvyšovat, jak racionálně měnit ten daňový mix,“ myslí si sociolog.

„Zároveň se nejde příliš bavit o výdajích, protože všichni vědí, že sice můžeme říct, že 5,6 % HDP půjde na školství, ale v kontextu toho navrhovaného rozpočtu je to nereálné, takže budeme rádi, když se to procentuálně udrží,“ soudí Prokop. Fiskální populismus který nyní podle Prokopa převládl, tak zablokoval debatu jak o daních, tak i o výdajích. „Jsem z toho zklamaný, z té úrovně, na které je ta debata. Bohužel se na tom podílejí i seriózní strany,“ dodává Prokop.

Podle Daniela Prokopa způsobila politika vlády v době koronaviru kromě strukturálních potíží pro státní rozpočet také politické ztráty. Zrušení daní musí být podle sociologa využito k tomu, aby se příjmy zvýšily někde jinde, protože jinak se získaný politický kapitál ke změně ztratí. „To by se mohlo nevyplatit, pokud by se Česko rozhodlo zavádět nové daně. Například uhlíková daň nebo daň z topení a elektřiny jsou daně, které by i v Česku byly regresivní, dopadly by více na nízkopříjmové skupiny,“ varuje Prokop. „A když jsme si pro to neotevřeli prostor tím nižším zdaněním příjmů, které spíše pomohla středně a vysoko příjmovým skupinám, tak nejenže jsme udělali 120 miliardovou sekeru, ale zároveň jsme zablokovali další daňové reformy. Myslím, že to byla chyba dekády,“ uzavírá Prokop.

Výstupy z podcastů naleznete na Patria.cz a Hlidacipes.org a samotné podcasty ve službách SpotifyApple PodcastsGoogle Podcast či SoundCloud (nejprve na SoundCloud, následně postupně na dalších službách). Podcast MakroMixér pravidelně vybírá tři důležitá ekonomická témata, ve druhé části vyzpovídává zajímavé a chytré hosty. Zaposlouchejte se!

 
 
 

Čtěte více:

MakroMixér: Růst inflace, síla koruny a nejsou lidi. Jak se dívá na raketový růst cen realit Martina Vítková z NWT?
24.05.2021 6:11
Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Pohled tentokrát...
Doprava na elektrokole není o potu a zmožení a slovo cyklistika si u ní zakazujeme, říká v MakroMixéru zakladatel ekolo.cz Jakub Ditrich
07.07.2021 10:55
Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Pohled tentokrát...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!
    22.09.2021 9:46

    Tri pálčivé ekonomické témy, len jeden exkluzívny hosť a toľko somarin napísané. Kto to platí něviem, ja nie. Rást miezd, nědostupné bydlenie a chyba dekády? Rozumietě tomu? Ja nie. Vietě čo, mám už toho dosť. Lebo ja ako jediný polistopadový demokratický politik som pridal peniaze tým, ktorých zlodějský ožran kalúsek okradol. Ja som najlepší politik v histórii tejto krajiny a najviac peňazí som rozdal svojim voličom zo štátnej kasy. Aby sa samozrejme mali lepšie ako za vraha kalúska. A preto je rást miezd pozitývny nielen preto, že je zo štátnej kasy na dlh a nič ma nestojí a najmä preto, že ukazuje, že ja som najlepší. Nědostupné bydlenie? si robítě kozy? nie? Ako može byť nědostupné bydlenie, keď som rozdal biliony? Veď si ľudia možu kúpiť bytov, koľko chcú? nie? Dochodcovia majú kdě bývať, šátny zamestanci majú kdě bývať, moji voliči majú kdě bývať!!!!! a tý mladý??? němajú???? Vietě prečo němajú?? – lebo ma něchcú voliť!!!!! A keď něchcú voliť – tak němajú kdě bývať, nemusia sa tým zabývať, lebo budú celý život splácať tie dlhy za svojich dědov a babek. Sú to psychopati, ako ten moj mladý, ščijú proti vetru. Stačí im ubytovňa a robiť 16 hodín denně aby to mohli za svoj život zaplatiť a do dochodku v 78 rokov. A komu sa to něpáči – něch ma volí a budě sa mať dobre natotata!!!! Chyba dekády bola v tom, že som nedočerpal všetky dotácie a že som musel niektoré miliony aj vracať, chce sa mi z toho zvracať!!! Ryby otrávil kalúsek, to je stará vec. Preto voltě ÁNO BUDĚ LÍP!!!
    oradapoisson
  •  
    22.09.2021 9:40

    "...jde především o problém slabé nabídky...." A kde berete tu jistotu? To jako před rokem 2015, kdy se žádná histerie nekonala byla dostatečná nabídka bytů......růst se netýká nejen bytů, ale i garáží, rekreačních bytů, pozemků (takže u těchto statků je také nedostatečná nabídka?.....no od tak renomovaného sociologa bych očekával lepší rozbor, než na neustálé opakování o nedostatečné nabídce......já si jsem jistý, že problém je naopak v naopak nabídce peněz, kde se nenachází smysluplné využité....tak to jde do nemovitostí, cenných papírů.....pokud by občan měl jistotu, že dnešní byt bude stejně drahý jako za 20 let, tak by k tomu nedocházelo.....je to i o těch surovinách.....vrhnou se peníze, tak spekulanti šli na komodity......
    abc1
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení