Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB nemůže na celosvětové nákladové tlaky nereagovat, zdůvodňuje guvernér Rusnok zvýšení sazeb

ČNB nemůže na celosvětové nákladové tlaky nereagovat, zdůvodňuje guvernér Rusnok zvýšení sazeb

07.01.2022 9:35
Autor: ČTK

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny hlasovali na zasedání bankovní rady ve středu 22. prosince opět její členové Aleš Michl a Oldřich Dědek. Zbylých pět členů rady hlasovalo pro zvýšení základní úrokové sazby o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Pro sazby beze změny hlasovali Michl a Dědek již na zasedání v září i v listopadu. V listopadu rada zvýšila základní sazbu o 1,25 procentního bodu. Sazby rada ČNB zvyšuje kvůli rostoucí inflaci.

V debatě o jejím vývoji se bankovní rada podle záznamu shodovala, že jejím významným zdrojem jsou nákladové tlaky globálního charakteru. Ty vedle vysokých cen komodit a energií odrážejí přetrvávající problémy v globálních výrobních řetězcích.

Většina členů bankovní rady, kromě Michla a Dědka, ale považovala za významný také příspěvek silné domácí poptávky podporované dlouhodobě přehřátým trhem práce. Naopak podle Dědka a Michla je růst inflace způsoben silnými nákladovými tlaky ze zahraničí, kterým měnová politika může vzdorovat jen s malou účinností. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale podle záznamu oponoval s tím, že přestože vnější nákladové tlaky měnová politika ČNB přímo neovlivní, ale nemůže na ně nereagovat, a to vzhledem k jejich potenciálu ovlivnit cenový vývoj v ČR.

Podle většiny bankovní rady je podle záznamu také riziko, že se očekávání ohledně dalšího vývoje inflace odpoutají od dvouprocentního inflačního cíle ČNB, což vyžaduje rozhodnou reakci měnové politiky. Naopak Dědek podle záznamu v debatě uvedl, že v souvislosti s odhady analytiků nemá obavu o ukotvenosti inflačních očekávaní. "Současně dodal, že ve mzdových vyjednáváních nespatřuje příznaky startující mzdově-inflační spirály," uvádí záznam.

V diskuzi o vývoji kurzu koruny podle záznamu několikrát zazněl názor o možném posílení koruny v souvislosti s otvíráním nových investičních pozic počátkem roku. Člen bankovní rady Tomáš Holub upozornil, že ve směru slabšího kurzu může naopak působit posun měnové politiky Fedu ke zpřísňování. "Pokud by k posílení koruny vůči euru nedošlo v rozsahu odpovídajícímu prognóze, tak by to podle člena bankovní rady Vojtěcha Bendy implikovalo potřebu výraznějšího zpřísnění měnové politiky v úrokové složce," uvádí záznam.

Koruna v posledních dnech posiluje. Ve čtvrtek se dostala na nejsilnější úroveň od září 2012 a obchodovala se za 24,51 Kč/EUR.

Zdroj: ČTK, ČNB

 

Čtěte více:

ČNB překvapivě zvedá základní sazbu na 3,75 %. Jsme připraveni ji dál zvyšovat, říká Rusnok
22.12.2021 14:37
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo saz...
Komentář Jana Bureše: ČNB opět překvapuje. Sazby na 3,75 % a půjdou výrazně nad 4 %
22.12.2021 16:56
Česká národní banka zareagovala na kumulaci pro-inflačních rizik opět ...
Rusnok: Zvýšení sazeb nad pět procent v příštím roce je extrémně nepravděpodobné
28.12.2021 9:12
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok pokládá za extrémně nepravděp...
FX strategie: Prosincová inflace spíše zrychlí v USA než v EMU. Koruna silnější díky ČNB
04.01.2022 6:07
Prvních čtrnáct dní v roce bude pro eurodolar hektických, neboť kalend...
Koruna k euru nejsilnější za více než devět let. Jaké komplikace vidí analytici?
04.01.2022 16:34
Tak silná koruna k euru více než devět let nebyla. Tuzemská měna dn...

Váš názor
  • Jaká reakce
    07.01.2022 11:47

    Příčiny inflace jsou trojí: 1. vnější cenový šok 2. měnová expanze a 3. příliš nízká nezaměstnanost. - Jak má reagovat "Brusel" a česká vláda na vnější cenový šok? Může pouze zmírnit následky, ale k narovnání nedojde, dokud se nevyrovnají množství a ceny na straně nabídky a poptávky ... jak, to je na delší diskusi, rozhodně ale ne kouzelným proutkem, - Měnová expanze se u nás zplaťpánbůh projevuje především fiskální expanzí, ale i příliš nízkou úrokovou měrou. Cena nemovitostí není důsledkem nějaké vychytralosti prodávajících. ceny jsou tak vysoké, protože jsou lidé, kteří jsou ochotní je zaplatit tj. mají ty peníze. - dlouhodobě a systémově nejhorší je právě nezdravý trh práce. Situace, kdy počet nezaměstnaných (tj. nepracujících ochotných pracovat) je nižší než počet volných míst je katastrofální!!!!!!
    Pracovitý Prosecký
  •  
    07.01.2022 9:57

    stačí se podívat na růst cen nemovitostí.....aspoň, že se v ČNB probudili, pozdě, ale přeci....ostatní CB by měly následovat ČNB......představa, že budeme růst na dluh je dlouhodobě neudržitelná, peníze musí mít svoji hodnotu.....
    abc1
    • abc1
      07.01.2022 15:12

      Byl bych rád, kdyby ostatní CB následovaly ČNB. Kdyby ECB zvýšila úrok např. na 5%, tak by se konečně EU rozpadla. Jak dlouho by asi Řekové, Italové a další dokázali platit úrok ze státního dluhu? Byla by to smršť státních bankrotů a bylo by po EU, po Green Dealu a podobných nesmyslů ženoucích lidi do záhuby.
      Jan47
      • Re: abc1
        08.01.2022 9:36

        a co pojem morální hazard? Budeme dělat, že neexistuje.....necháme sazby na nule, inflace sežere těm zodpovědným úspory....proč něco dělat, přeci stát nás zachrání....nejdříve Řecko, Itálii.....prostě celý svět....když to jde na jihu, proč by to nemělo jít jinde....proč by měli mladí ve Španělsku dělat, když ECB to zafinancuje a dělat bude na černo afričan
        abc1
        • abc1
          08.01.2022 11:32

          Mé příspěvky jsou často ironické, ale tentokrát jsem to myslel vážně. Já si skutečně přeju rozpad EU. Takže nechť ECB zvedne úrok na 5%. Dopad vyššího úroku si ECB dobře uvědomuje, a proto pokud ho zvýší, tak jen kosmeticky. V případě, že bychom z EU dokázali vystoupit, tak by se nám EU těžce mstila. Pokud se ale rozpadne v důsledku série státních bankrotů, nebude důvod se nám mstít. Jediný způsob jak se nenechat ECB poškozovat je mít stejný úrok jako ona. Když bude mít ECB 5%, tak ČNB také 5% a když nulu, tak také nulu. ECB bude i tak ve výhodě, protože neprováděla intervence k oslabení eura a nemusí tak živit spekulanty s eurem.
          Jan47
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data